Náhlu zástavu srdca si nevyberáme, ale môžeme byť pripravení pomôcť…(www.vkapusany.sk)

  Náhlu zástavu srdca si nevyberáme, ale môžeme byť pripravení pomôcť…

         Príslušníci Mestskej polície a pracovníčky Kancelárie prvého kontaktu na Mestskom úrade vo Veľkých Kapušanoch, absolvovali dňa 27.01.2019 školenie prvej pomoci pri zástave srdca s použitím Automatického externého defibrilátora (AED). Školenie prvej pomoci vykonali profesionálni záchranári na základe iniciatívy Ruku na srdce pod záštitou Záchrannej služby Košice, Štefan Kertés a Oliver Kořínek. Mesto Veľké Kapušany má k dispozícii dva AED a v prípade náhlej zástavy srdca, dokážu vyškolení zamestnanci pomocou AED zachrániť ľudský život. (zdroj: www.vkapusany.sk)

Foto zdroj: www.vkapusany.sk

AED nie je samozrejmosťou. Dokonca v takom malom mestečku, akým sú Veľké Kapušany je vzácnosť, že máme dva AED.

Aká bola cesta od nápadu k realizácii

Na zasadnutí Mestského zastupiteľstva zo dňa 29. mája 2019  – Bod. č. 16 – Diskusia – Projekt “Ruku na srdce” – AED – predložil primátor mesta Veľké Kapušany PaedDr. Peter Petrikán (video 4:11) myšlienku, aby aj Mesto Veľké Kapušany malo AED a vyzval poslancov mestského zastupiteľstva, aby nezaťažovali mestskú kasu, ale aby poslanci prispeli zo spoločných peňazí na kúpu defibrilátora. Oznámil ich s cenou, ktorá sa pohybuje približne okolo 1500 Eur a poprosil prítomných poslancov, aby predostreli vlastné nápady, vďaka ktorým by sa mohol prístroj AED zakúpiť a slúžiť pre občanov mesta Veľké Kapušany. Ponúkol im možnosť prispieť na kúpu AED, zároveň ich poprosil, aby do konca júna 2019 oznámili, či sú ochotní poslanci MsZ prispieť na kúpu prístroja a ako sumou, aby bolo možné v ďalších mesiacoch prístroj zakúpiť, preškoliť z poskytovania 1. pomoci príslušníkov mestskej polície, ktorí budú môcť aj takýmto spôsobom pomáhať občanom mesta.

Dňa 23. septembra 2019 zaslala redakcia vkport.sk všetkým poslancom emaily na ich pracovné e.maily, aby poskytli informáciu, akou sumou prispeli na nákup AED, zároveň sme sa telefonicky informovali aj od primátora mesta a aká bola cena AED. Odpovede sme obdržali. Defibrilátor stál 1560 eur, primátor Peter Petrikán prispel sumou 560 Eur, Ferenc Boczán – 150 eur, Ferdinand Kočiš – 150 eur, Ján Vetrecin – 150 eur, Ladislav Papp – 100 eur, Robert Kondás – 100 eur, Viktor Šimko – 100 eur, Milan Hrabčák – 100 eur, Hajnalka Hack – 100 eur, Monika Jakabová – 100 eur, Gábor Mihók – 50 eur

Dňa 27. septembra 2019 vo Veľkých Kapušanoch slávnostne odovzdali mestským policajtom vo Veľkých Kapušanoch do užívania automatický externý defibrilátor (AED), primátor mesta Veľké Kapušany PaedDr. Peter Petrikán a manažér kontroly zdravotníckeho úseku Záchrannej služby Košice Ing. Štefan Kertés, ktorý je zároveň autorom projektu „Ruku na srdce“.

Ako Kertés zdôraznil, ak sa použije defibrilátor približne do piatich minút, šanca na prežitie sa zvyšuje asi o 70 percent. Uviedol, že prístroj je vyvinutý pre laikov a po jeho jednoduchom zapnutí vydáva hlasové povely, stačí sa len riadiť pokynmi prístroja, pričom je vhodné, aby bol na linke poskytujúceho pomoc, aj operátor záchrannej zdravotnej služby. „Štatisticky trvá dojazd záchrannej služby okolo desiatich až dvanástich minút, ale približne po piatich minútach od zástavy obehu dochádza k nezvratnému poškodeniu mozgu. Preto, aj keď nie je defibrilátor dostupný, je nutné včas začať laickú resuscitáciu, dôležité sú aspoň kompresie – stláčanie hrudníka,“ vysvetlil.

Dňa 18.12.2019 sa v rámci mestského vianočného jarmoku, uskutočnila dobročinná akcia strany Most – Híd, pod názvom Jónak lenni jó – Je dobré byť dobrým, keď sa finančné príspevky vyzbierané za kapustnicu použili na nákup druhého AED, ktorý je uložený v kancelárii prvého kontaktu. AED bol odovzdaný v rámci slávnostného programu počas IV. adventnej nedele, dňa 22.12.2019.

AED bude prínosom nielen pre občanov Mesta Veľké Kapušany. Informáciu o tom, že vo Veľkých Kapušanoch sú prístroje AED obdŕžalo aj operačné stredisko Košickej záchrannej služby a v prípade potreby budú príslušníci Mestskej polície pripravení poskytnúť súčinnosť pri náhlom zlyhaní srdca

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov