Kde stačia dve ruky a vôľa…Ako pokračuje revitalizácia mestského parku v tomto roku…

“Aby bol mestský park dôstojným pokračovateľom hodnôt vytvorených našimi predkami a zároveň sa stal miestom relaxu pre všetkých a odrážal potreby ľudí žijúcich v súčasnosti.”

Dňa 12.11.2019 sa vo Veľkých Kapušanoch v mestskom parku uskutočnila výsadba ďalších 200 kusov stromčekov.

Okrem toho na Sídl. L.N. Tolstého sa vysadilo 50 stromčekov a k novému mestskému cintorínu na ul. Vojanskej 15 stromčekov.

Stromy pochádzali z pozemku, ktorý je v osobnom vlastníctve sponzora, odkiaľ boli vyzdvihnuté a presadené do mestského parku a na Sídl. L.N.T.

Jednalo sa o 4 až 6 ročné listnaté dreviny – javor horský červená forma a jaseň mannový. Sú to stromy, ktoré vznikli prirodzeným spôsobom, tzv. z náletu z materských drevín na priľahlej parcele pred obytným blokom 23. To je dôkaz, ako silno sa prejavuje príroda, že na 6. rokov neobhospodárovanom poľnohospodárskom pozemku, dokáže vzniknúť základ nového, zdravého, mladého lesa, ktorý nebude môcť vzniknúť, z dôvodu, že sa jedná o ornú pôdu.

Ďalších 150 stromčekov venovali do daru Štátne lesy Sobrance, ako sponzor.

Jedná sa o kvalitný sadbový materiál, pochádzajúci z uznaných porastov východného Slovenska : dub letný, buk lesný, javor mliečny, jaseň štíhly, hrab obyčajný, jedľa biela, smrek obyčajný, smrekovec opadavý a borovica sosna.

Takto vysadený park bude slúžiť nielen na okrasu, ale aj ako živá učebná pomôcka a spoliehame sa na to, že tento park začne plniť úlohu estetickú, celospoločenskú, relaxačnú, ekologickú a náučnú a občania ho nebudú ničiť, ale chrániť.

Odborným garantom pri výsadbe bol človek, ktorý sa roky zaoberá výsadbou lesníckych drevín, s odborným lesníckym vzdelaním.

smrekovec opadavý
jaseň štíhly
jaseň štíhly
borovica sosna
smrek obyčajný

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov