Pre koho bude DOBRÝ JARMOK? – 18.12.2019 prinášajú Veľké Kapušany svoje srdcia pre Zille Mátyás a Dávida Reňa

Komukoľvek môžeš pomôcť, pomôž rád. Veď dávno sa hovorí, že slúžiť a pomáhať sú vlastnosti vznešených ľudí .

Jan Amos Komenský

Najskôr predstavíme čitateľom malú Zille. Vieme, že Dávid je starší :-), ale predsa len Zille je slečna, dáma a určite by s tým súhlasil aj Dávid.

Zille Mátyás má 5 rokov a býva s rodičmi v Kráľovskom Chlmci. Jej mamina je spätá s Veľkými Kapušanmi. Volá sa Katalin Mátyás Hudák a ak ste už čítali mestský časopis COPUS a dostali ste sa aj k Impresszumu (čierna lišta, zvyčajne na poslednej, alebo predposlednej strane), tak viete, že ona je tá osoba, ktorá pracuje na sadzbe nášho oficiálneho mestského časopisu COPUS.

Zille so svojou tetou

Zille sa narodila v zime, v januári a pre nepostupujúci pôrod, nie prirodzeným spôsobom, ale cisárskym rezom. Zo začiatku všetko prebiehalo bez komplikácii, ale rodičia si v šiestom mesiaci všimli, že pri ležaní na brušku nedvíha hlavičku, nechytá hračky, nevyvíja sa a v porovnaní s inými detičkami mala veľmi tichučký plač. Na neurologické oddelenie sa dostali až v novembri, potom, ako Zille dostala prvý vážny záchvat. V detskej fakultnej nemocnici v Košiciach jej zistili diagnózu: ťažká hypotónia. Toto ochorenie znamená znížené napätie svalstva a je príznakom iného ochorenia alebo oneskoreného vyzrievania mozgu. Diagnostikovať hypotóniu nie je ťažké, oveľa ťažšie je nájsť príčinu…

Rodičia po stanovení diagnózy hľadali rôzne možné riešenia a dopočuli sa o metóde Dévény, takže onedlho po jej stanovení začala Zille s touto terapiou. Fyzioterapeutka rôznymi špeciálnymi polohami a Dévény metódou posilňovala jej svalovú silu a takto dosiahla naštartovanie jej motorického vývoja. Viditeľné zlepšenie nastalo v roku 2017, keď Zille dostala nové ortézy, ktoré už pevne držali jej nohy, a pomocou ktorých mohla ako-tak chodiť s našou pomocou. Dcérka bola naďalej nestabilná, mala zlé držanie tela, nesprávnu rovnováhu a koordináciu. V máji tohto roku 2019 skúsila Zille s ortézami prvýkrát bicyklovať, čo sa jej veľmi páčilo. Ak bolo vhodné počasie, každý deň trávila 3-4 hodiny bicyklovaním, čo jej umožnilo, aby nosila ortézy viac hodín denne, posilňovali sa jej svaly na nohách, a postupne si zvykala na to, ako treba správne držať nohy (má ich kvôli hyperextendovanosti veľmi krivé). Zlepšovala sa trochu aj jemná motorika, mala už viac sebaistoty, v globále bola spokojnejšia a mala lepšiu náladu.

Zille v tomto roku prvýkrát na bicykli, čo sa jej náramne páčilo a vydržala aj tri, štyri hodiny

V roku 2017 Zille absolvovala prvú Therasuit terapiu v Košiciach. Po dvoch týždňoch bolo vidieť jednoznačné znaky zlepšenia jej stavu. Po niekoľkých mesiacov absolvovala druhú terapiu, po ktorej bola pevnejšia, silnejšia, odvtedy má lepšiu koordináciu, rovnováhu. V apríli a v septembri 2018 Zille spolu s maminou znovu išli na terapiu. Dcére sa zlepšila svalová sila, zlepšil sa sed a celková koordinácia je stabilnejšia, má zlepšený stereotyp štvornožkovania a stabilnejší postoj. Tento rok začali ďalšou terapiou, pričom je isté, že vďaka nej môže mať Zille šancu, aby sa konečne naučila chodiť, behať, hrať sa ako ostatné deti a sj keď bude musieť nosiť ešte ortézy, nielen rodičia, ale aj my chceme, aby žila podobne, ako jej rovesníci.

Dàvid Reňo má 16 rokov. Je chalan z Veľkých Kapušian.

Od narodenia je pozorovaný na neurologickej ambulancii a jeho diagnóza je DMO – detskà mozgovà obrna. Kvôli zlepšeniu stavu navštevoval Dávid rehabilitačné centrum TETIS v Dunajskej Lužnej, kde bol rehabilitovaný Vojtovou metódou. Od roku 2015 navštevuje Dávid rehabilitačné centrum SVETIELKO v Prešove, kde s ním cvičia Terapiu Therasuit. Tàto terapia trvà 3 hodiny/denne intenzivného cvičenia a sa skladá z 3 častí: 1.cvičenie v univerzàlnej cvičebnej klietke 2.cvičenie v pružných závesoch. tzv. pavúk 3.cvičenie v obleku Therasuit. Dávidovi aj celej rodine prajeme veľa síl, ale keďže vieme, že morálna podpora nie je málo, ale je potrebná iná, rozhodli sme sa, že polovicu z výťažku Dobrého jarmoku venujeme jemu.

Pomôžte spolu Zille a Dávidovi. Urobme to srdcom, všetci spolu pre tieto decká, ktorých rodičia robia čo môžu, ale pomoc, zvlášť tá finančná sa vždy zíde. Stačí, ak vyrobíte nejaký ručne vyrobený výrobok, upečiete zákusok, medovník a dňa 18.12.2019 ich predáme v našom stánku, hoci aj spolu s vami na Dobrom jarmoku a výťažok z predaja venujeme Zille a Dávidovi.

ĎAKUJEME…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov