Dni finančného spotrebiteľa 2019 – NBS

Žiaci 9. ročníka ZŠ P.O.Hviezdoslava Veľké Kapušany sa pod vedením učiteľky RNDr. Annamárie Krajníkovej, PhD zúčastnili súťaže pripravenej Národnou bankou Slovenska (NBS).

Národná banka Slovenska si uvedomuje význam vzdelávania širokej verejnosti k zodpovednému prístupu k financiám. S cieľom zvýšiť finančnú gramotnosť a podieľať sa na výchove spotrebiteľov, ktorí dokážu použiť svoje financie efektívne a informovane pripravila rôzne vzdelávacie aktivity, najmä pre základné, stredné a vysoké školy.

       

V rámci týchto aktivít prebiehal v dňoch 23. – 24. októbra 2019 už druhý ročník podujatia s názvom Dni finančného spotrebiteľa 2019, ktorého nosnou témou bolo – Ako sa má správať zodpovedný spotrebiteľ?

Naši žiaci sa registrovali do prvého kola, v ktorom zaujali svojim originálnym nápadom a tak ich NBS pozvala medzi štyri vybrané triedy z celého Slovenska. Žiaci pricestovali do NBS, kde mali pripravený atraktívny program, stretli sa s najvyššími predstaviteľmi banky, zúčastnili sa interaktívneho vzdelávania a tieto štyri víťazné triedy si medzi sebou ešte zasúťažili.

RNDr. Annamária Krajníková, PhD o tejto akcii povedala: “Žiaci 9.A triedy sa v septembri zapojili do súťaže, ktorú vyhlásila Národná banka Slovenska. Úlohou žiakov bolo vymyslieť slogan na tému „Ako sa správa zodpovedný (finančný) spotrebiteľ?“ a graficky ho znázorniť. Práca našich deviatakov sa porote natoľko zapáčila, že žiaci dostali pozvanie do Bratislavy na finálové kolo súťaže z finančnej gramotnosti. Úlohou žiakov bolo nazbierať čo najviac zlatých mincí  pre svoju školu. Naši žiaci smelo odpovedali na otázky z finančného kvízu, za čo boli odmenení mincami aj vecnými darmi. Na konci celého podujatia školy predstavili svoje súťažné práce. Žiaci našej školy získali celkovo najviac mincí v súťažiach a teda získali 1. miesto a krásnu trofej. Keďže sa stali najlepším z najlepších mali možnosť si pozrieť Bratislavu z 31. poschodia ústredia Národnej banky Slovenska. Okrem toho si mohli vyskúšať, aké je to mať poradu v kancelárii manažmentu.

Cestu do  Bratislavy  sme si obohatili jednodňovým výletom v Budapešti, kde sme si pozreli niekoľko pamiatok. Deviataci mali krásny výhľad na túto metropolu z Citadely, ale aj z dvora Budínskeho hradu. Okrem týchto zaujímavosti sme si pozreli aj sídlo prezidenta Maďarska, Kostol sv. Mateja a Rybársku baštu.”

 

Sme hrdí, že naši žiaci deviateho ročníka túto súťaž vyhrali a pricestovali domov nielen s obrovským víťazným pohárom, ale novými vedomoťami, skúsenosťami a zážitkami.

Výherný projekt, ktorým sa naši žiaci dostali do výberu víťazných štyroch tried je spolu s ostatnými súťažnými prácami vystavený v Národnej banke Slovenska.

Zdroje:

https://www.nbs.sk/sk/spotrebitel/vzdelavanie/dni-financneho-spotrebitela-2019

RNDr. Annamária Krajníková, PhD

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov