Každý pes si zaslúži úsmev, slovko obdivu a poláskanie…

Autorom článku je študent Gymnázia vo Veľkých Kapušanoch – František Bačo

„Netreba sa  báť ako začať niečo robiť. Útulok sme postavili na starom smetisku. Nie je to síce luxus, no zachránili sme stovky psov,“ hovorí Janka Bikkyová, dobrovoľníčka z útulku vo Veľkých Kapušanoch.

Útulok vo Veľkých Kapušanoch funguje už zopár rokov, no za tie roky do neho vložilo veľa ľudí kúsok seba. Kúsok seba, aby mohli pomôcť psom. Útulok prjima psy nielen z Veľkých Kapušian, ale  psy pochádzajú z rôznych okolitých dedín, či miest, ako sú Michalovce, Trebišov, Kráľovský Chlmec.

Ako funguje útulok? Na odchyty psíkov chodí Ing. František Zelenák, vyškolený pracovník,  ktorý sa útulku venuje celé dni a veľakrát sa stalo, že kvôli psovi musel odložiť vlastné plány, či dokonca aj samotný obed.

Ak je veľa psov, alebo súrny prípad, tak sa nestíham ani najesť, niekedy mi Janka niečo pribalí, no napokon teplé jedlo jem až večer,“ hovorí František. Vo väčšine prípadov je kontaktovaný práve František mestskou políciou, či samotnými ľuďmi, ktorí vidia psa a je potrebné aby bol odchytený, lebo sa o neho nemá kto postarať. Na väčšie odchyty chodia viacerí zamestnanci útulku, Janka, František prípadne aj dobrovoľníci.

Najhoršie sú práve osady.

„Vo všetkých osadách sú hrozné podmienky pre psov, no najhoršia je naša tehelňa, ľudia si ani nedokážu predstaviť podmienky v ktorých psy žijú, a v týchto podmienkach bohužiaľ žijú aj deti,“ hovorí Janka.

Po tom, ako sú privolaní na miesto políciou musia psa chytiť a naložiť. Pri tom sa snažia, aby odchyt prebiehal v pokojnej atmosfére, aby neboli ohrození pracovníci napadnutím psa či napadnutím od spoluobčanov.

Obce sa podieľajú na nákladoch na odchyt a umiestnenie psa do útulku, čo však  nestačí na pokrytie všetkých veterinárnych nákladov, na vyplatenie platov zamestnancov a na PHM. Útulok zabezpečuje odčervenie, odblšenie, očkovanie, čipovanie a kastrácie psov, liečby a operácie zranených a chorých.  

Aktuálne sa nachádza v útulku cca 220 psov. Po absolvovaní veterinárnych ošetrení sú psy ponúkané na adopciu pridaním fotiek na facebook a inzertné portály, ktorý spravuje Janka  a dobrovoľníci. V útulku majú veterinárnu vyšetrovňu, kde miestny zverolekári (MVDr. Rešo Rudolf a MVDr. Molnár Štefan) vykonávajú potrebné veterinárne úkony – očkovanie, čipovania, vyšetrenia, liečby aj operácie ktorými zachraňujú  psom životy.

Veľa psov je adoptovaných do Nemecka, Švajčiarska, Česka, Rakúska, či iných štátov, pretože na východnom Slovensku veľký záujem o pouličné krížence nie je.

Prostredníctvom facebookovej stránky si môžete prezrieť psov, ktorí sú súci na adopciu a po preverení podmienok vám pravdepodobne adopciu schvália. Útulok zabezpečuje aj prevoz psov. Útulku pomáhajú aj iné organizácie, ako Sloboda zvierat a Psia duša.

Pomoc je rôzna, stane sa, že v mesiaci nepomôže nikto a tak sa musia o všetko postarať sami. Denne minú 100-150kg potravy pre psov, rôzne konzervy, granule a tiež veterinárne diéty. Ak si zoberiete cenu 10kg balenia stravy pre psov, vynásobíte ju desiatimi a potom tridsiatimi vyjde vám dosť veľké číslo, to je suma, ktorú oni minú priemerne mesačne za jedlo pre psov a to neberieme do úvahy konzervy a špeciálnu stravu. Útulok musí platiť zamestnancov,  ktorí by zadarmo nepracovali, no i samotným veterinárom, ako som už spomínal. Útulku tiež pomáhajú dobrovoľní darcovia krmiva, materiálnej pomoci, financií, či samotná fyzická pomoc, ktorú ľudia urobia zadarmo. Je možné pomôcť aj darovaním 2 percent z daní. Možné sú tiež vychádzky so psami, čo Janka veľmi ocení, pretože aj keď sa pracovníci veľmi snažia nemajú šancu vyvenčiť za deň 220 psov a urobiť všetky potrebné veci.

Viacerí ľudia obetujú čas psom, ako príklad uvediem práve Janku, ktorá je matka dvoch detí a kvôli útulku sa vzdala svojej pozície v práci. Janka bola príslušníčkou polície vo Veľkých Slemenciach, táto práca ju však nenapĺňala, tak po materskej dovolenke podala výpoveď a začala sa tak plne venovať útulku. Rovnako sa mu venuje jej Otec(František), manžel(Zsolti) či švagor(Lórant), no aj ostatní členovia rodiny a kamaráti pomáhajú ako sa len dá. Preto by som vás rád vyzval k pomoci tomuto útulku, keďže sa blíži zima a psy potrebujú slamu a iné veci. Pomoc nemusí byť finančná, môžete kúpiť krmivo, či fyzicky ponúknuť pomoc pracovníkom alebo len sa ísť prejsť s jedným psom. Samozrejme, tak ako všetko, aj útulok má otváracie hodiny. Radi vás uvidia v čase od 8 do 16.

Rád by som poďakoval za informácie Janke a jej Otcovi Františkovi, avšak nie len za to, hlavne za to, čo robia pre psov a častokrát aj mačky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov