Mestským policajtom pribudol defibrilátor/A városi rendőrség életmentő defibrillátorra tett szert (COPUS IV/2019)

Dňa 27. septembra 2019 vo Veľkých Kapušanoch slávnostne odovzdali mestským policajtom vo Veľkých Kapušanoch do užívania automatický externý defibrilátor (AED), primátor mesta Veľké Kapušany PaedDr. Peter Petrikán a manažér kontroly zdravotníckeho úseku Záchrannej služby Košice Ing. Štefan Kertés, ktorý je zároveň autorom projektu „Ruku na srdce“.

AED mohol byť zakúpený vďaka finančným prostriedkom, ktoré na jeho kúpu vyzbierali primátor mesta a poslanci mestského zastupiteľstva. Zbierka bola vyhlásená primátorom mesta dňa 29. mája 2019 na zasadnutí mestského zastupiteľstva. Zo zbierky bol zakúpený AED v sume 1560 Eur a zároveň sa vyzbierala aj časť peňazí potrebná na zakúpenie druhého AED, ktorý dostanú do užívania príslušníci Hasičského a záchranného zboru vo Veľkých Kapušanoch.

Ako Kertés zdôraznil, ak sa použije defibrilátor približne do piatich minút, šanca na prežitie sa zvyšuje asi o 70 percent. Uviedol, že prístroj je vyvinutý pre laikov a po jeho jednoduchom zapnutí vydáva hlasové povely, stačí sa len riadiť pokynmi prístroja, pričom je vhodné, aby bol na linke poskytujúceho pomoc, aj operátor záchrannej zdravotnej služby. „Štatisticky trvá dojazd záchrannej služby okolo desiatich až dvanástich minút, ale približne po piatich minútach od zástavy obehu dochádza k nezvratnému poškodeniu mozgu. Preto, aj keď nie je defibrilátor dostupný, je nutné včas začať laickú resuscitáciu, dôležité sú aspoň kompresie – stláčanie hrudníka,“ vysvetlil.

„AED budú mať príslušníci mestskej polície a k dispozícii bude v prípade, ak by bolo nutné zasiahnuť a poskytnúť prvú pomoc občanom mesta Veľké Kapušany,“ dodal primátor mesta Peter Petrikán.

Pri príležitosti odovzdania AED do prevádzky verejnosť mohla získať aj poznatky z poskytovania laickej prvej pomoci pri náhlom zastavení srdca s použitím AED. Program pripravili profesionálni záchranári na základe iniciatívy Ruku na srdce pod záštitou Záchrannej služby Košice.

2019. szeptember 27-én Nagykaposon a Nagykaposi Városi Rendőrségnek ünnepélyes keretek közt automata külső defibrillátort (AED) adott át Nagykapos város polgármestere, Petrikán Péter és a Kassai Mentőszolgálat menedzsere, Ing. Kertés Štefan, aki egyben a „Ruku na srdce” c. projekt megálmodója.

A defibrillátort abból a pénzösszegből sikerült megvásárolni, melyet a város polgármestere és a városi önkormányzat képviselői gyűjtöttek össze. A gyűjtést a polgármester úr 2019. május 29-én hirdette meg a városi önkormányzati ülésen. A gyűjtésből befolyt pénzösszegből 1560 eurót a defibrillátorra fordítottak, egyúttal sikerült összegyűjteni egy részét annak az összegnek is, ami elegendő volna egy újabb defibrillátorra. Ez majd a nagykaposi tűzoltóság munkatársainál kerül elhelyezésre.

Kertés kihangsúlyozta, hogy ha a defibrillátort 5 percen belül kezdik el használni, a túlélési esély 70%-ra nő. Továbbá hozzátette, hogy a készülék laikusok számára készült. Miután bekapcsoltuk, az egyszerű hangutasításokat követve segítséget tudunk nyújtani. A legoptimálisabb, ha közben a mentőszolgálat munkatársa is vonalban van. „A mentőszolgálat 10-12 perc alatt ér oda a beteghez, de kb. 5 perccel a vérkeringés leállta után visszafordíthatatlan agykárosodás megy végbe. Ezért, ha a defibrillátor nincs a közelünkben, nagyon fontos, hogy időben kezdjük meg az újraélesztést. A mellkasra gyakorolt nyomás a legfontosabb.” – magyarázta. „Az automata külső defibrillátor a városi rendőrség munkatársainál kerül elhelyezésre és minden olyan helyzetben elérhető lesz, ha valamelyik nagykaposi lakos elsősegélynyújtásra szorul” – tette hozzá a város polgármestere, Petrikán Péter. A defibrillátor átadásakor a lakosság és a jelenlévők leckéket vehettek elsősegélynyújtásból. Professzionális mentősök mutatták be a készülék használatát a „Ruku na srdce” c. projekt szervezésében a Kassai Mentőszolgálat munkatársaival karöltve.

Zdroj/Forrás: COPUS IV/2019

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov