Cesta AED (automatického externého defibrilátora) od prvých momentov až po odovzdanie (názorový článok)

8. marec 2019 – v Košiciach, na jednej súkromnej akcii sa s Ing. Štefanom Kertésom, ktorý je bývalý poslanec jednej z mestských častí Košíc a zároveň záchranár a autor projektu Ruku na srdce stretáva príslušníčka MsP G. Fedičová.

Pozn. redakcie – (Gabika je aj naša redaktorka)

Ako to pokračovalo ďalej sme priniesli v článku dňa 8. júna 2019, z ktorého vyberáme:

Na zasadnutí Mestského zastupiteľstva zo dňa 29. mája 2019  – Bod. č. 16 – Diskusia – Projekt “Ruku na srdce” – AED – predložil primátor mesta Veľké Kapušany PaedDr. Peter Petrikán (video 4:11) myšlienku a uviedol:

Primátor mesta v bode diskusie uviedol, že sa zoznámil s Ing. Štefanom Kertésom, ktorý je manažér kontroly zdravotníckeho úseku Záchrannej služby Košice, pod ktorú spadá aj obvod Veľké Kapušany, ale okrem iného je aj zdravotnícky záchranár s dlhoročnou praxou v ambulanciách rýchlej zdravotníckej a rýchlej lekárskej pomoci. Vyštudoval odbor zdravotnícky záchranár so špecializáciou v špecializačnom odbore: Špecializovaná urgentná starostlivosť.

Prvotný nápad:
Ing. Kertés bol poslancom jednej MČ v Košiciach. Ako poslanec premýšľal nad tým čo dať ľuďom, čo ostane aj v dobe keď už poslancom nebude ako najlepšie pracovať pre ľudí a zároveň nebyť klasickým poslancom, ktorý rieši iba lavičky a osvetlenie a ktorý odovzdáva odkazy občanov zamestnancom MČ, pretože tie môžu odovzdať občania sami a dostal nápad. Pre mestské zastupiteľstvo v Košiciach vypracoval projekt Ruku na srdce. Celý tento projekt bol z jeho strany vypracovaný od A po Z, obsahoval 20 strán, v ktorom vysvetlil čo, ako a prečo. Celá myšlienka projektu s názvom Ruku na srdce vychádzala predovšetkým z jeho profesionálneho života, zo skúseností, zo zanietenosti, akou svoju prácu robí, pretože vie, že stačí tak málo a naše ruky na srdci môžu znamenať rozdiel medzi životom a smrťou.

Primátor mesta pustil poslancom a prítomným na zasadnutí mestského zastupiteľstva krátke video a ukážku o tom, ako AED funguje, zároveň ich oboznámil s tým, že vďaka dobrým vzťahom, ktorés autorom projektu má, je pán Kertés ochotný s mestom Veľké Kapušany spolupracovať, AED zabezpečiť, zároveň ich oboznámil s tým, že AED bude vo vozidlách mestskej polície, príslušníci mestskej polície sa preškolia a oboznámia s prístrojom a budú ho vedieť v prípade potreby použiť na záchranu ľudského života, pretože väčšinou sú na mieste, kde sa niečo deje skôr, ako záchranná služba.

Zároveň primátor mesta Peter Petrikán obdobne, ako to urobil pán Kertés, keď bol poslancom MČ v Košiciach, vyzval poslancov mestského zastupiteľstva, aby nezaťažovali mestskú kasu, ale aby poslanci prispeli zo spoločných peňazí na kúpu defibrilátora. Oznámil ich s cenou, ktorá sa pohybuje približne okolo 1500 Eur a poprosil prítomných poslancov, aby predostreli vlastné nápady, vďaka ktorým by sa mohol prístroj AED zakúpiť a slúžiť pre občanov mesta Veľké Kapušany.

Ponúkol im možnosť prispieť na kúpu AED, zároveň ich poprosil, aby do konca júna 2019 oznámili, či sú ochotní poslanci MsZ prispieť na kúpu prístroja a ako sumou, aby bolo možné v ďalších mesiacoch prístroj zakúpiť, preškoliť z poskytovania 1. pomoci príslušníkov mestskej polície, ktorí budú môcť aj takýmto spôsobom pomáhať občanom mesta.

Ako prvý podporil tento projekt poslanec Ferenc Boczán,

Pán poslanec Šimko uviedol, že všetci poslanci by sa mali do zbierky zapojiť a podporiť kúpu prístroja AED,

Pani poslankyňa Jakabová tiež podporila nápad primátora mesta, zároveň uviedla, že ak by všetci dvanásti poslanci prispeli sumou 125 Eur, prvý prístroj by sa dal zakúpiť, zároveň navrhla, aby sa v rozpočte našli prostriedky na kúpu ďalšieho, ktorý by bol umiestnený na budove Polikliniky.

Primátor mesta, ako hlavný iniciátor kúpy prístroja AED skonštatoval, že on tiež prispeje na kúpu prístroja AED.

Pani poslankyňa Hacková mala návrh, aby sa vo vchode do budovy Mestského úradu umiestnila krabica, kde by mohli občania prispieť dobrovoľnými príspevkami a navrhla tiež, aby sa verejná zbierka uskutočnila na viacerých miestach v meste a z vyzbieraných príspevkov by sa mohol zakúpiť ďalší prístroj.

Celý článok tu: Automatický externý defibrilátor aj vo Veľkých Kapušanoch

Redakcia vkport.sk dňa 23. septembra 2019 zaslala všetkým poslancom emaily na ich pracovné e.maily s takýmto znením:

Dobrý deň,

Pripravujeme článok k odovzdaniu AED. Týmto Vás prosím, aby ste nám obratom zaslali informáciu, akou sumou ste ako poslanec, poslankyňa prispeli k nákupu AED.

Článok vyjde 26. septembra 2019. 

Zároveň sme sa telefonicky u primátora mesta informovali o cene defibrilátora, ktorý stál 1560 eur.

Odpovede na email sme dostali od primátora mesta a týchto poslancov:

Peter Petrikán – 560 Eur

FerencBoczán – 150 eur

Ferdinand Kočiš – 150 eur

Ján Vetrecin – 150 eur

Ladislav Papp – 100 eur

Robert Kondás – 100 eur

Viktor Šimko – 100 eur

Milan Hrabčák – 100 eur

Hajnalka Hack – 100 eur

Monika Jakabová – 100 eur

Gábor Mihók – 50 eur

Pozn. redakcie – najobsiahlejšiu odpoveď sme dostali od poslankyne Monike Jakabovej v ktorom uviedla, že po dohode na sekretariáte MsÚ a s ekonómkou MsÚ odovzdala 100,- eur a požiadala ich, nakoľko nemala informácie o presnej cene daného stroja ani o ostatných príspevkoch a že v prípade potreby bude ochotná dopomôcť rovnakou čiastkou ako ostatní účastníci. Vzhľadom k obsahu článku, zo dňa 8. júna a videozáznamu zo zasadnutia mestského zastupiteľstva zo dňa 29. mája 2019 uvádzame, že cena defibrilátora odznela a aj keď nebola presná na centy, bola uvedená. Dokonca sama poslankyňa vyrátala, že ak každý zaplatí 125 eur, tak je možné defibrilátor zakúpiť.

Ostatní poslanci nám na náš email neodpovedali do vyjdenia článku. Či sa vôbec zaoberali pracovným e-mailom nevieme.

Máme aj doplňujúce informácie zo zasadnutia mestského zastupiteľstva zo dňa 25.09.2019:

Primátor mesta Peter Petrikán uviedol, že suma potrebná na zakúpenie defibrilátora je vyzbieraná. Keďže niektorí poslanci odovzdali svoje príspevky už potom, ako bol defibrilátor objednaný a vyplatený, ich príspevky budú presunuté do fondu v ktorom sa budú zbierať príspevky na kúpu druhého defibrilátora, ktorý by mali dostať hasiči v našom meste a do zbierku sa bude môcť zapojiť aj verejnosť. Akou formou, vás budeme bližšie informovať.

Na zasadnutí mestského zastupiteľstva sa do diskusie zapojila aj poslankyňa Hacková, ktorá vyslovila potešenie z toho, že mesto Veľké Kapušany bude mať defibrilátor.

Pozn. redakcie – Tešíme sa aj my, pretože tento prístroj bude slúžiť všetkým občanom a zároveň ďakujeme primátorovi mesta a poslancom za všetky príspevky.

Musíme ale podotknúť, že nebyť  úsiliu, ktoré bolo od 8. marca 2019 vyvinuté a nebyť nápadu a prednesenia tohto projektu na MsZ 29. mája 2019 primátorom mesta, by sme ani netušili, že aj občania mesta Veľké Kapušany môžu mať takýto prístroj a to máme v poslaneckých radoch aj poslancov, ktorí pracujú v záchranných zložkách.

Defibrilátor bude odovzdaný mestskej polícii dňa 27. septembra 2019 o 15:00 hod. a pripájame pozvánku, ktorá je platná pre vás všetkých, pridajte sa k nám:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov