Sú záchodové misy a sedacie súpravy pri kontajneroch vizitkou nás všetkých? (názorový článok)

Hneď na úvod treba uviesť, že neexistuje jednoduchý recept na tento problém. Bádala som, snorila som, ale múdrejšia nie som.

Čierna skládka totiž nie je príčinou problémov, ale dôsledkom mnohých iných problémov, predovšetkým dôsledkom správania obyvateľov nášho mesta.

Z fotiek, ale aj z toho čo vidia naše oči, keď prechádzame mestom, alebo prechádzame katastrálnym územím nášho mesta, myslíme tým neďaleké lesíky sme zistili, že viac ako 90 % čiernych skládok tvorí zmesový komunálny odpad, stavebný a demolačný odpad, napr. záchodové misy, vane, sedacie súpravy, postele, matrace, kreslá, plastové stoličky, okenné rámy…Tento odpad väčšinou pochádza z domácností z prestavby, dostavby alebo modernizácie rodinných domov či bytov. Z tohto faktu vyplýva, že čierne skládky zakladajú OBČANIA.

Foto zdroj: Mesto Veľké Kapušany – 5. august 2019.
Pozn. redakcie – na podnet príslušníkov MsP bola táto čierna skládka vyčistená

Snorili sme po internete, ale nikde sme nenašli prieskum verejnej mienky o tom, čo sú príčiny tohto správania občanov a tak ich môžeme iba odhadovať.

V prvom rade je to asi nevedomosť. Občania nepoznajú dôsledky svojho správania, nepoznajú vplyv čiernych skládok na životné prostredie a v konečnom dôsledku na ich zdravie.

V druhom rade, nepoznajú systém zberu komunálneho odpadu v našom meste a vytvárajú odpady aj také, ktoré nepatria do kontajnerov a ku kontajnerom, ale priamo na zberný dvor. Možno si myslia, že za svoje odpady, ak ich odovzdajú na zbernom dvore musia platiť a pritom stačí odpad naložiť na auto a odviesť na zberný dvor, kde ho môžu bezplatne odovzdať.

V treťom rade môže ísť o lenivosť a ľahostajnosť v tom duchu, že „potom to iní odnesú. Nech to mesto uprace. Nech to pozbierajú „vpp – čkári.“

V našom meste je dlhodobým problémom nezákonne uložený odpad, tzv. čierne skládky, ktoré nemáme len na okrajoch mesta, ale aj priamo v meste. Zamestnanci technických služieb vynakladajú nemalé úsilie na ich odstránenie, avšak všeobecným javom je, že v krátkom čase po vyčistení územia a odvezení odpadov sa čierna skládka znova vytvorí. Problém je, že opätovnému vzniku skládok sa dá iba ťažko zabrániť. Takých čiernych skládok je niekoľko. Veď si spomeňme čo všetko sa pozbieralo na jar počas čistenia Agátového lesíka smerom na Vojany, alebo na skládky, ktoré vidíte na fotografiách v tomto článku.

Tento stav sa pochopiteľne nepáči väčšine čestných občanov, s čím súhlasíme a pripájame sa k nim.

Čestní občania totiž nechcú žiť v blízkosti kontajnerov, kde sa povaľujú záchodové misy a vane a sedacie súpravy len preto, že niekto je lenivý, alebo ľahostajný takýto odpad naložiť na auto a odviezť tam, kam patrí. Na zberný dvor.

Ani združenie miest a obcí na Slovensku (ZMOS) nevidí čierne skládky optimisticky. Kým niekoho neprichytia pri čine, odstránenie je na pleciach mesta.

Ako upozorňuje Michal Kaliňák, hovorca ZMOS : „Ak sa pôvodca čiernej skládky nezistí, jej likvidácia je na pleciach samosprávy. Je financovaná z peňazí, ktoré mohlo mesto či obec využiť na ktorýkoľvek iný účel v rámci svojich priorít, rozvoja služieb a podobne.”

Mnohí občania si neuvedomujú, že každý odpad umiestnený mimo kontajnerov na komunálny a separovaný odpad sa považuje za založenie čiernej skládky. V prípade zistenia protiprávneho konania na úseku verejného poriadku a dokázania viny, hrozí tvorcovi čiernej skládky postih v zmysle platných právnych predpisov.  

Zopakujme si preto, čo patrí na zberný dvor a čo nesmieme odložiť ku kontajnerom na separovaný a zmesový odpad, ak sa nechceme dopustiť priestupku, zvyšovať náklady mesta na likvidáciu skládok a ohrozovať životné prostredie:

  • Veľkorozmerný odpad (nábytok, koberce, sanitárne zariadenia po prerábke bytov…),
  • drobné stavebné odpady z bežných udržiavacích prác vykonávaných fyzickou osobou alebo pre fyzickú osobu, na ktoré sa nevyžaduje stavebné povolenie alebo ohlásenie,
  • autobatérie, monočlánky, akumulátory,
  • motorové oleje, jedlé oleje a tuky,
  • žiarivky a výbojky,
  • vyradené elektrické a elektronické zariadenia (biela a čierna technika…),
  • pesticídy, fotochemické látky, zásady, kyseliny, rozpúšťadlá,
  • liečivá,
  • farby, lepidlá, živice.

Na záver som si nechala príbeh.

Viaže sa k Lečofest-u, odohráva sa na futbalovom štadióne vo Veľkých Kapušanoch a boli sme jeho svedkami. 

Malé dieťa, možno štvorročné vypilo minerálku z plastovej fľaše a vzalo fľašu do ruky. Dieťa bolo s dedkom a dedko fľašu z rúk dieťaťa vybral s tým, že „nechaj tak, potom ujovia poupratujú.“

Och, vppčkári, upratovači nášho mesta. Čo ťahajú za sebou vrecia na odpad, metly a lopaty. Kdesi som čítala, že ako sa správame k tým, ktorí upratujú, takí sme!

Raz som bola na akomsi snobskom večierku, na ktorom som čašníkovi podávala na tácku taniere a poháre. Napokon sa ma čašník opýtal, či som upratovačka. Usmiala som sa, pozrela na ženy okolo seba a povedala, veď všetky sme. Tri sa ohradili, že ony nie sú. Ja ale som a tak, ako upratujem doma, tak čisto ako mám doma, tak chcem mať čisto aj v meste, v ktorom žijem. Pretože toto mesto sme my všetci. My všetci, zodpovední občania mesta Veľké Kapušany môžeme tento stav zmeniť jedine ak sa zomkneme a budeme dohliadať aj na správanie iných. Majte preto oči otvorené, lebo v tomto prípade, aj čo nechceme vidieť sa nás týka, pretože žijeme v tomto meste a tak, ako nevykladajú niektorí nepotrebnú záchodovú misu do svojej obývačky, tak by ju nemali vykladať ani ku kontajnerom.

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako nás vnímajú návštevníci nášho mesta, keď prídu a vidia pri kontejneroch vyhodené nepotrebné záchodové misy, nepotrebné sedačkové súpravy, pneumatiky a kade čo iné?

Čudujú sa, ako žijeme, aké živočíšne druhy sme a ja sa tak zamýšľam aj nad tým, že ten, kto to vyhodí, tomu to nevadí? Lebo ak to nemá v obývačke, ak prejde prah svojho bytu, alebo bránu svojho domu, tak to už to nie je jeho? Lebo čo oko nevidí, to nie je?…Alebo čo nie je priamo u neho doma, tak sa ho to netýka?

A ešte jedna dôležitá vec: Neučte deti k tomu, že nechaj smetie tam, ujo to poupratuje. Vpp – čkári nie sú menej ako my všetci, pretože ako kričala svojho času madam Janžurová vo filme? „Nebýt mne, zhnijete tady všichni ve špíně…“ a nebyť ich, veru by tá fľaša ktorú dedko s vnúčikom nechali, bola dlho na futbalovom štadióne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov