Odin – odkaz pre budúcnosť – rozhovor pre vkport.sk poskytli autori tohto projektu

Stránka Odin – odkaz pre budúcnosť vznikla 18. marca v roku 2015. Dnes môžeme povedať, že má 4 a pol roka, sleduje ju 235 017 ľudí a „dobyla“ srdcia mnohých z vás.

Kto je Odin?

Odin – vikingský patrón bojovníkov, mudrcov, nazývaný tiež „Praotcom“. Je jednooký, pretože jedno oko vymenil za múdrosť zo „Studnice múdrosti“. Sedí na tróne, odkiaľ má prehľad o všetkom, čo sa deje. Je sprevádzaný dvomi vlkmi a dvomi havranmi – rozprávajú mu za súmraku o tom, čo videli…
MYTOLÓGIA… Čo všetko v sebe ukrýva? Predstavy minulých životov a zážitky hlbokého dávnoveku ľudí, ktorí tu boli dávno pred nami. Sú v nej zaznamenané rôzne príbehy a javy, o ktorých nik nemôže tvrdiť, že sú pravdivé, ale otvárajú nám svet, ktorý tu možno bol dávno pred nami. Spolutvorcami dnešného sveta sa však stávame aj my… Súčasníci a tvorcovia dnešného žitia a budúcej histórie…
Tak teda nech niečo po sebe aj naozaj zanecháme… Piesne, slová, kresby, maľby, fotografie… Všetko, čo má určitú nadstavbovú hodnotu v našom žití aj bytí. Niečo, čo dokáže charakterizovať to, že sme tu a teraz….
ODIN podľa starovekej vikingskej mytológie obetoval svoje oko za múdrosť zo ,,Studnice múdrosti“… Aj my sme ochotní obetovať aspoň trochu zo svojho času, nápadov, tvorivosti, skúseností a vedomostí získaných počas svojho bytia tu a teraz?

To, čo ťa robí iným, to ťa robí krásnym.
Pamätaj na to …. Odin

15. septembra bola uvedená do predpredaja kniha s názvom ODIN 1 – Slová, ktoré našli domov. Knihu vydáva vydavateľstvo Moderné romány pre ženy a tá štyri hodiny po spustení predpredaja dobyla najvyššiu priečku internetového kníhkupectva Martinus.

Sú tu dve osoby, ktoré ťa milovali ešte predtým, ako ťa stretli.
Obetujú sa za teba, budú plakať i radovať sa s tebou.
Budeš ich najväčšia láska, kvôli ktorej budú robiť i chyby.
Často im aj ublížiš, ale oni aj napriek tomu všetkému ťa budú ľúbiť a milovať po zvyšok ich života.
Sú iba dve osoby, ktoré sú schopné toto urobiť… Tvoja mama a tvoj otec… Odin

Vyspovedali sme autorov:

Čo stálo za prvotnou myšlienkou založenia stránky Odin – odkaz pre budúcnosť?

Prišli chvíle, kedy sme sa cítili sami, a tak sme sa rozhodli vytvoriť svoju vlastnú stránku, ktorá vznikla 18. marca 2015.

Kto za stránkou Odin – odkaz pre budúcnosť stojí?

Odpovieme tak, ako odpovedáme všetkým na našej stránke… Stránka má dvoch adminov, Ju a Jeho.

Odin – odkaz pre budúcnosť vydáva knihu. Kto je vašou cieľovkou?

Je pravdou, že po štyri a pol ročnej existencii na Facebooku sme sa rozhodli vydať knihu Odin 1,  Slová ktoré našli domov. Svoje meno sme si budovali každodennými príspevkami a počas toho sa utvárala aj naša tzv. cieľová skupina. Knihou sa nechceme priblížiť len určitej skupine na sociálnych sieťach, ale aj širšej verejnosti.

Stretli ste sa aj s nejakými negatívnymi reakciami / komentármi?

Áno, samozrejme, stretli sme sa s tým. Za tých necelých 5 rokov, počas ktorých naša stránka funguje, ich bolo, bohužiaľ, nespočetné množstvo.

Ako vznikajú príspevky pre stránku Odin – odkaz pre budúcnosť?

Do príspevkov sa snažíme vkladať svoje vlastné poznanie a pohľad na život. Zároveň sme však otvorení aj myšlienkam a pohľadom iných ľudí. A tak čerpáme aj z komentárov našich sledovateľov.

Čo považujete za kľúčové vo vzťahu ku čitateľom?

Pre nás sú dôležité aj komentáre iných ľudí, preto sa snažíme aby žiaden nezostal bez našej odozvy. Snažíme sa šíriť pozitívne myslenie nielen u nás, ale aj ukázať ľuďom častokrát iný pohľad na veci, deje a život.

Čo zavážilo, keď ste z existujúcich príspevkov vyberali materiál do knihy? Čím ste sa riadili?

Do prvej časti Odin 1 sme vyberali výlučne príspevky, ktoré vznikli pod naším perom. Sú to predovšetkým tie, ktoré majú čo povedať o akomkoľvek vzťahu, ktorý sa týka všetkých ľudí.

Po Odin 1 sa môžu čitatelia tešiť aj na Odin 2?

Áno,  radi by sme pokračovali „dvojkou“. O čom bude, ostáva zatiaľ tajomstvom.

Je Odin váš koníček, alebo sa z neho stalo zamestnanie?

My nehovoríme o koníčku. Odin je totiž výsledkom toho, keď robíte, čo milujete a milujete to, čo robíte. Aj napriek tomu, že z toho nemáme žiaden finančný profit (hoci mnohí si myslia, že áno) a našou jedinou odmenou sú poďakovania a uznania od sledovateľov našej stránky, budeme naďalej s radosťou pokračovať v tvorbe našej stránky.

Na stránke ste viacerí autori?

Na túto otázku sme už odpovedali. Stránka od svojho vzniku funguje ako spoločné dielo zohraného teamu. A kniha je tiež spoločným dielom.

Ako vnímate útoky na umenie, na spisovateľov, na autorov, na napísané?

No niekedy je to ťažké. Ľudia vždy vidia a budú vidieť iba to, čo chcú. Presne tak, ako sme písali v mnohých príspevkoch. Pokiaľ budú chcieť vidieť v príspevkoch lásku a dobro, tak to tam uvidia. Ak tam budú hľadať nenávisť a zlo, tak ho tam nájdu. Ale určite neschvaľujeme útoky, aké sa na autorov rôznych diel veľakrát zosypú. Viete, najľahšie je kritizovať prácu niekoho iného. A čo je veľmi smutné, tá kritika je často založená na závisti. A to my, Slováci, ovládame perfektne, bohužiaľ. Hoci patríme v tejto „brandži“ k začiatočníkom, s podobnými útokmi už máme, žiaľ, svoje  skúsenosti. Je nám úprimne ľúto tých, ktorí nevedia, čo spôsobujú svojím správaním. Nevedomky si strhávajú masku a odkrývajú to, čím sami žijú. Ono je to pravda, že keď budú chcieť ľudia ublížiť, tak ublížia. Vždy si nájdu spôsob, ako to urobiť. V tom nepotrebujú žiadne školy ani učiteľov. Vždy budú robiť len to, čo majú vo svojom vnútri. Keď tam majú lásku, budú rozdávať lásku. Keď sú zahltení špinou, nič čisté z nich nevzíde, ak to nebudú sami chcieť. Ale čo je dôležitejšie, pokiaľ je ich kritika alebo názor opodstatnený, snažíme sa v budúcnosti na to myslieť a neponúkať opäť dôvod na útok proti nám. Vtedy sa snažíme pokazené napraviť. Ale stretli sme sa aj s cieleným zlom a nenávisťou voči nám. A to sa snažíme ignorovať. To je hádam jediná možnosť, ako sa vyhnúť vyhroteným konfliktom. O to viac sa snažíme šíriť lásku a pozitívne myslenie medzi našich čitateľov. Občas je to ťažké, ale zatiaľ nestrácame vieru a nádej v to, že lásky je vo svete predsa len viac ako jej opaku.

Čo odkazujete čitateľom?

Snáď len odkaz ukrytý v slovách H.CH. Andersena: „ Niet krajších rozprávok ako tie, čo píše život sám.“ A ak sme sa len na chvíľu stali jednou stranou v ich knihe života, tak je nám to cťou… Odin

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov