Germán Lívia Zille – A nagykaposi színésznő (Copus 2/2019)

A nagykaposi színésznő tehetségi vénáját általános iskolás tanárai fedezték fel, akik évről évre felkészítették és elindították a szavalóversenyeken. Nekik köszönhetően jutott el az országos versenyekig, ahol mindig jó helyezést ért el. Kedvenc meséi között egy kalotaszegi népmese volt: a Menasági koldus. A színésznő máig emlékezetében őrzi jelmezét, amelyet hímzett terítőkből varrtak össze édesanyjával. Aztán a sors elsodorta másféle utakra, az óvópedagógia felé, követvén így édesanyja munkásságát, ő is óvodapedagógus lett. Érettségi után egy évet dolgozott óvónőként a nagyráskai óvodában. Ezután az Eszterházy Tanárképző Főiskolát is elkezdte, s egy év után ráébredt, hogy mégiscsak a színház érdekli jobban. Elvégezte Békéscsa bán a színiiskolát, és leszerződött a kassai Thália színházhoz.

A nagykaposi színházkedvelő közönség sok darabban láthatta, pl. A dzsungel könyvében „Ká” szerepében, a Dankó Pistában, a Tündérlaki lányokban. Kassán ismerkedett össze Mikó István Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, zeneszerző érdemes művész úrral, aki elindította, bízott benne és a mai napig is mentora. Nemcsak kollégaként tekint rá, de egy tiszteletreméltó barátság alakult ki közöttük. A Kassán eltöltött négy év után átszerződött a Komáromi Jókai Színházhoz, ahol sok jó szereppel bővült a repertoárja, és olyan rendezőkkel dolgozhatott, mint Csiszár Imre, Verebes István. Komárom után jött Budapest, ahol rengeteget fejlődött és tanult. Kezdetben a Mikroszkóp Színpadon majd a Turay Ida Színházhoz csatlakozott, ahol a mai napig is játszik.

A színésznő elmondása szerint a színpad egy terápia számára. Amikor színpadra lép és felkapcsolódnak a fények, egy megmagyarázhatatlan érzés járja át. „A színház nem földi színtér! A Színház menedék. Csodák világa. Lehetsz ott királynő, császár és szolga, bohóc és kurtizán. Veled ott minden megtörténhet. Meghalhatsz. Újjászülethetsz. A színház: szerelem! Örökké tartó láz.” Ez számára a színház. A gyökereit sosem felejtő színésznőt a nagykaposi közönség május 6-án láthatta a „Hyppolit a lakáj” című darabban.

Forrás : COPUS 2/2019

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov