Adrián Adry Csanak pochádza z Veľkých Kapušian a je aktívnym djom už niekoľko rokov. Pre publikum prináša novinky a overené tracky v žánroch house, tech house a techno.

Adrián Adry Csanak pochádza z Veľkých Kapušian a je aktívnym djom už niekoľko rokov. Od roku 2015 pôsobí prevažne v Košiciach. Pre publikum prináša novinky a overené tracky v žánroch house, tech house a techno.

 

Kedy si začal s hudbou? Aké boli tvoje prvé pokusy? A kedy si sa prvýkrát začal verejne prezentovať hudbou?

Začiatky siahajú približne do roku 2008/2009 kedy som sa zoznámil s Gáborom Pandim na gymnáziu vo VK. On sa zaujímal o elektronickú hudbu o niečo skôr ako ja, v tých časoch pracoval ako obsluha svetla a warm up dj v zabehnutom griff dance clube , mal doma veľmi jednoduchú aparatúru zdedenú po bratovi na ktorej mi vysvetlil  ideu plynulého prechodu teda mixovania jednotlivých pesničiek a tým mi poskytol teoretické a praktické základy. Stala sa z nás nerozlučná dvojica a dlhé roky sme spolu objavovali čoraz širšie spektrum elektronickej hudby a vystupovali spolu pod menom Adry & P.G. alebo Soundexpress. Prvé pokusy boli školské akcie, neskôr sme dostali priestor v už spomínanom Griff Dance Club-e vďaka majiteľovi, ktorý nás ako začínajúcich djov podporoval.

Kde všade ťa mali možnosť fanúšikovia house, tech house a techno počuť?

Najčastejšie v spomínanom Griff Dance clube. Postupne začali prichádzať pozvania do ďalších miestnych a okolitých  klubov a barov. Za najväčší úspech zo spoločného pôsobenia s Gáborom  považujem pozvanie na festival HOLI Open Air 2013 v Prahe , kde sme odohrali predĺžený dj set pred  známou českou  dj-kou  Luccou a nemeckým Dj-om a producentom Tomcraft-om , presláveným najmä skladbami ako “Loneliness” a “Prosac“. Okrem toho sme sa objavili na festivale SunDance, Beefree, Freesummer a mali možnosť zahrať si aj za južnými hranicami v Gergelyugornya. Neskôr sa naše cesty rozišli (samozrejme v dobrom  J) , on sa odsťahoval do Prahy, ja do Košíc. V Košiciach som dostal priestor prvotne v Tabačke Kulturfabrik na stredajších párty (STRDVK-stredávka) , absolvoval som rôzne kurzy zamerané na djing a produkciu elektronickej hudby, spoznal nových ľudí a tak som sa postupne dostal aj do povedomia organizátorov a promotérov akcií v tejto oblasti .

Mal si vystúpenie aj vo Veľkých Kapušanoch?

Samozrejme, tam sa to všetko začalo.J  Najčastejšie to bolo v dnes už neaktívnych podnikoch GDC a Z-Club.

Aká bola Dj scéna u nás, keď si začínal a aká je teraz? 

V začiatkoch (90-te roky) to bolo ťažké a pre väčšinu ľudí nedostupné a drahé keďže sa hralo z gramofónových platní, ktoré sa objednávali zo zahraničia a vychádzali v limitovanom počte. V začiatkoch sa z nich hralo najmä techno a house. Celá scéna dnes prešla na sociálne siete,  DJi sa stávaju influencermi, sú aj vzormi pre mladú generáciu . Každá minca má však dve strany a tým mierim tam, že  táto dostupnosť hudby a online priestoru vytvorila aj kopu akože-djov a producentov. Takže je pre mňa ťažké zhodnotiť, či sa tá scéna reálne zlepšuje alebo zhoršuje. Z mojej strany obdivuhodnými sú tí, ktorí si budujú vlastné djské, eventové  značky a neboja sa zariskovať. Na záver musím konštatovať, že za hranicami ( maďarsko, rumunsko, západ ) je to na úplne inej úrovni. Klubová a tanečná scéna je v menšej miere prítomná aj u nás a preto je potrebné ju podporovať a rozširovať.

Momentálne ťa plne živí hudba, alebo pracuješ aj inde? V akej sfére a dá sa to skĺbiť?

Pracujem ako knihovník, čo je asi nečakaná kombinácia a myslím, že to istý čas takto ešte ostane. Hudbe sa venujem vo voľnom  čase a skĺbiť sa to dá úplne bez problémov, keďže prostredie knižnice mi dodáva potrebný kľud a ticho a tým vyvažuje hlučné a náročné víkendy počas akcií.

Ako vyzerá proces tvorby hudby u teba? U klasických kapiel je to približne predstaviteľné, ale v rámci toho čo robíš ty si mnoho ľudí myslí, že stlačíš pár gombíkov, nasadíš slúchadlá a máš hotovo.

K tvorbe hudby som doteraz pristupoval kvôli štúdiu popri práci voľnejšie, chcem sa na to viac zamerať v budúcnosti. Proces tvorby ale u mňa začína buď vytváraním melódií, ku ktorým vytvorím beaty, alebo naopak. Nemám na to zaužívaný spôsob, skôr to nechávam na kreativitu. Pracujem s rôznymi DAW (digital audio workstation), s ktorými mám prepojené rôzne MIDI zariadenia, ktorými ovládam jednotlivé inštrumenty . 

Dá sa považovať to čo robíš podľa teba za umenie?

Myslím si, že to je umenie, keďže dj set je jedinečný výber  skladieb vytvárajúcich kompletný celok. Je zostavený zo skladieb, ktoré si DJ vedome vyberá a skladá ich dokopy výsledkom čoho je samotný set. Nie je to náhodný výber. DJ si vyberá skladby z nejakého dôvodu – chce vytvárať emócie a pocity a to je ten bod, ktorý podľa môjho názoru spĺňa atribúty umenia. Navyše, toto nie je niečo, čo môže urobiť ktokoľvek.

Našla som o tebe na sociálnych sieťach že máš za sebou niekoľko vystúpení v Tabačke Kultúrfabrik v Košiciach, v Bungalowe, predstavil si sa aj na Dance Now – Radio Show na Kiss Radio Košice, na Free Summer Košice, kde ešte?

Áno v roku 2016 som na Freesummer otváral warm-up setom  Moody Stage pod záštitou Dénesa Tótha, ktorý svojim projektom Moody neustále pozdvihuje úroveň organizovania podujatí elektronickej hudby. ( Link na spomínaný set: https://www.mixcloud.com/moodymoodz/adry-moody-stage-na-free-summer-2016/ )

Za zmienku určite stojí parádna akcia Rooftop Music Košice, ktorá sa koná raz do roka na streche košického Auparku, ktorej som bol súčasťou už druhý rok . Fotoreport:

Časť 1: https://www.facebook.com/pg/rooftopmusicslovakia/photos/?tab=album&album_id=1565705353571722&ref=page_internal

 Momentálne sa objavujem v kluboch a na podujatiach spolu s mojou priateľkou Lenkou (Dj Olivia), s ktorou hrávame spoločné b2b dj sety.

Čo máš pripravené tento rok?

Najbližší takýto spoločný set s Oliviou môžete počuť 19.7.2019 na Dvore Tabačky v košiciach. Ešte predtým však vďaka pozvaniu od Moody budem 12.7.2019 súčasťou Line-up –u   na podujatí s názvom Moody x Tolo (HU) x Watch Them v Bratislave na Sun Decku , čo je vlastne 800m2 „open air“ paluby starej nákladnej lode s nádherným výhľadom na Bratislavu. Tentokrát na palubu Sun Deck zavolali hlavu Lavalava crew z Budapešti – TOLO-a. Line up doplnia rezidenti Moody: Denes Toth, PLUSplus ,Mowonic a ja.

Link na event: https://www.facebook.com/events/492688104807099/

Ďakujeme Adriánovi Adryovi Csanakovi za rozhovor a prajem nech sa mu naďalej darí baviť ľudí hudbou. Jeho tvorbu môžete sledovať na

facebook: https://www.facebook.com/adrian.csanak

mixcloud: https://www.mixcloud.com/adrian_cs

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov