Hasiči, HaZZ Veľké Kapušany – rozhovor s hasičmi o práci hasičov

Človek a oheň, mesto a požiarna ochrana, hasiči, ale aj sv. Florián to sú spojenia, nad ktorými sa už po niekoľko generácií takmer nikto ani nezamyslí. Patria k sebe, veď je naozaj ťažko predstaviť si živé a rodinné spoločenstvo obyvateľov nášho mesta, ktorému by chýbali obetaví a odvážni ľudia, ochotní zanechať akúkoľvek dôležitú prácu alebo prerušiť odpočinok a spánok a bežať na pomoc, keď zaznie signál, že u niekoho horí, alebo niekto potrebuje pomoc.
Požiarna zbrojnica už v minulosti dodávala a dodáva sebavedomie občanom mesta v boji proti požiaru a podobne ako kostol aj ona bola a je svätyňou. Svätyňou tých, ktorí sú ochotní pre skutok lásky k blížnemu napomáhať pred požiarmi a živelnými pohromami.

Práca hasičov nie je iba práca. Práca hasičov je životným poslaním. Je to práca náročná nielen fyzicky, ale aj psychicky. Počas nej sa musia často „za chodu“ vyrovnávať s neočakávanými situáciami a za každého počasia sa koncentrovať na jediný cieľ – záchranu ľudského života a majetku.

V tomto rozhovore sa budeme snažiť predstaviť ich prácu, priblížiť jej mnohostrannosť a životné poslanie hasičov pre čo najväčší okruh ľudí.

Hasiči vo Veľkých Kapušanoch majú hasičskú stanicu na ul. Bratislavskej. Týchto odvážnych mužov stretávame mnohokrát v meste, či už na rôznych akciách, kde nejde o život, ale aj pri tých, kde o život a majetok ide. Vieme, že zachraňovali ľudské životy, ale aj to, že zachraňujú aj domácich miláčikov. V mesiaci jún sme ich stretli na MDD, keď predstavili deťom techniku, 5. júna si aj oni zasadili svoj strom v mestskom parku a vieme, že sa o neho príkladne starajú – chodia si ho polievať sami a naposledy to bolo 21. júna, keď nás postihli prívalové dažde.

Oslovili sme ich, navštívili a vznikol takýto pekný rozhovor.

Koľko zamestnancov má hasičský zbor vo Veľkých Kapušanoch?
Naša hasičská stanica vo Veľkých Kapušanoch má 16 príslušníkov.  

Koľkí ste na jednej zmene a máte aj nejaké funkcie?
Slúžime 24 hodinové zmeny a pri plnom počte na jednej zmene sú 5 príslušníci. Funkcie sú rozdelené nasledovne: 1 veliteľ hasičskej stanice. Na každej zmene je 1 veliteľ družstva 2 x technik strojník a 2 x hasič záchranár.

Je pravda, že pri vašej práci vždy ide o kolektív a že sa musíte poznať a byť zohratí?
Tak ako pri niektorých kolektívnych športoch aj pri tejto práci je veľmi dôležité, aby bolo celé družstvo dokonale zohraté. Vytvorenie dobrého kolektívu nám dáva dobrý základ k úspešnému vykonaniu jednotlivých zásahov.

Ako vyzerá bežný deň na hasičskej stanici, ak práve nezasahujete?
V krátkosti by som povedal, že bežný pracovný deň začína ranným preberaní zmeny. Potom nasleduje ranné štartovanie a preberanie vozidiel. Doobeda sa vykonávajú rôzne školenia príslušníkov formou previerkových cvičení alebo preskúšavaním jednotlivých technických prostriedkov v priestoroch garáži, ktoré využívame bežne počas výjazdov. Po obede nasleduje samoštúdium a fyzická príprava príslušníkov v posilňovni. Vo večerných hodinách máme tzv. nočnú pohotovosť. Už z praxe vieme, že ak počas nočnej pohotovosti zazvoní telefón tak je to na 99% výjazd. Ráno sa pred odovzdávaním zmeny poupratujú priestory hasičskej stanice a príslušníci sa pripravujú na odovzdávanie zmeny ďalším kolegom. 

Akú techniku používate?
Na našej hasičskej stanici máme 5 vozidiel určené do výjazdu. Jedno vozidlo je prioritne určené k zásahom, ako sú dopravné nehody a iné technické výjazdy. Je to vozidlo v ktorom máme uložené najviac prostriedkov na vykonanie rôznych zásahov. Ďalej máme dve vozidlá, ktoré sú určené na dodávku väčšieho množstvo vody a tie sú určené hlavne na požiare rodinných domov alebo požiare porastov.  Máme aj jednu výškovú techniku tzv. rebrík, ktorý má dĺžku 30m. Toto vozidlo je určené na evakuáciu osôb z vyšších poschodí alebo na otváranie bytov. V letnom období keď sú časté požiare porastov tak využívame aj štvorkolku Polaris, ktorá je určená na zásahy a hasenie požiarov v ťažko dostupnom teréne.

Ako prebieha zásah, ak dostanete hlásenie z operačného strediska?
Z linky 150 nám každý zásah ohlasuje operačný dôstojník HaZZ v Košiciach cez pevnú linku alebo rádiostanicu. Následne sa vyhlási poplach a v priebehu 1 minúty sa musia zasahujúci príslušníci plne ustrojiť do zásahových oblekov a vykonať samotný výjazd. Po príchode k miestu udalosti sa vykoná prieskum, na základe ktorého sa rozhodne o ďalšom postupe. Po ukončení zásahu sa uložia do vozidiel všetky vecné prostriedky, ktoré boli použité pri zásahu a jednotka sa vráti na hasičskú stanicu. Veliteľ zásahu spracuje správu o zásahu a ostatní príslušníci pripravia hasičské vozidlo na ďalší výjazd.

Aké musí splniť podmienky uchádzač o zamestnanie, aby hasičom mohol byť?
Príslušníkom Hasičského a záchranného zboru môže byť štátny občan SR starší ako 18 rokov. Musí byť fyzicky, zdravotne a psychicky spôsobilý na vykonanie služby. Všetky ďalšie potrebné informácie o podmienkach prijatia do služobného pomeru sú uvedené v zákone č. 315/2001 Z.z. o Hasičskom a záchrannom zbore.

Hasiči idú väčšinou tam, odkiaľ iní ľudia utekajú. Platí to, že každá sekunda je drahá? Čo vám prebieha v mysli, keď si sadnete do auta a odchádzate na zásah.
Ak sa vyhlási poplach tak v našom prípade asi platí že každá jedna sekunda je drahá. Preto sa snažíme čo najrýchlejšie a hlavne bezpečne dostať na miesto udalosti. Ak si sadáme do vozidla a odchádzame na zásah, tak veľa času na rozmýšľanie nemáme, lebo už počas jazdy musíme získavať v spolupráci s operačným dôstojníkom rôzne informácie ohľadom danej udalosti.

Viete vždy presne, do čoho idete?
Samozrejme, že naša práca prináša určite riziká pretože nikdy nevieme, že čo nás čaká po príchode na určené miesto. Každá jedná udalosť ku ktorej vykonáme výjazd sa niečím odlišuje.

Čo s drastickými prípadmi? Úmrtia malých detí, hromadné nehody, veľmi zdevastované telá – ako sa dokážete vyrovnať s takýmito situáciami? 
Ako sme už spomenuli tak jednotliví uchádzači o toto zamestnanie musia byť aj psychicky zdatní. Samozrejme, že aj hasiči sú len bežní ľudia a takéto prípady môžu poznačiť psychiku nejedného z nás. Aj preto sa v HaZZ vykonáva posttraumatická starostlivosť zasahujúcich príslušníkov, ktorú môžu vykonať psychológovia HaZZ alebo vyškolení hasiči pre takéto situácie tzv. PEER-i

Aké máte skúsenosti s vodičmi, keď sa ponáhľate na zásah?
Skúsenosti s vodičmi sú rôzne. Najväčší problém nám robia tí, ktorí si púšťajú v autách nahlas hudbu a tým pádom nepočujú, že za nimi ide vozidlo so zapnutým výstražným znamením. Samozrejme že tí skúsenejší vodiči už vedia že ak sa k ním blíži vozidlo so zapnutým majákom a sirénou tak vozidlo nezastavujú ale spomalia a stiahnu sa na okraj cesty. Takýmto spôsobom nám aj kolegom z iných záchranných zložiek umožnia bezpečnú ale hlavne plynulú jazdy.

Mestskí policajti budú mať vo vybavení AED – Automatický externý defibrilátor. Prijali by ste ho aj vy?
Čo sa týka AED, tak by sme ho aj my prijali ako sa hovorí všetkými desiatimi nakoľko nám chýba vo výbave. Mnoho krát sa stáva, že napr. pri dopravných nehodách sme na mieste ako prví a v takomto prípade môže zavážiť každá jedná sekunda. Aj preto nás veľmi potešilo keď sme sa dopočuli o skvelom návrhu pána primátora o zaobstaraní viacerých takýchto prístrojov pre naše mesto. Určite by to bola aj pre nás veľmi užitočná pomôcka.

Aká je spolupráca medzi vami a ostatnými záchrannými zložkami. Ako prebieha zásah, ak sa stretnete na jednom mieste viacerí?
Myslím si, že spolupráca je na dobrej úrovni pretože každú jednu zložku integrovaného záchranného systému tvoria skúsení a dobre vyškolení zamestnanci, ktorí vedia svoju prácu vykonať profesionálne.

Máte niekedy pocit, žeby ste svoju prácu vymenili?
Súhlasím, ak sa povie, že byť hasičom nie je práca ale poslanie ale ako v každom jednom zamestnaní tak aj tu sa vyskytnú momenty, keď si človek povie že už toho má dosť ale potom si uvedomí, že aký je to dobrý pocit byť nápomocný pre tých, ktorí našu pomoc potrebujú. Takže odpoveď na túto otázku je NIE nemenili 😉

Čo našim čitateľom? Dospelým pred blížiacou sa dovolenkovou sezónou a čo deťom pred prázdninami?
V mene príslušníkov hasičskej stanice vo Veľkých Kapušanoch prajeme vaším čitateľom hlavne veľa zdravia, ktoré je asi najdôležitejšie v našom živote. Dospelým zase želáme príjemné strávené chvíle s rodinami počas letných dovoleniek. Samozrejme, že nesieme zabudnúť ani na deti ktorým sa onedlho začnú prázdniny. Želáme Vám, aby ste si prázdniny užili čo najlepšie a najkrajšie v zdraví a bez zranení, aby ste načerpali čo najviac síl a zážitkov o ktoré sa budete môcť podeliť s vašimi spolužiakmi v nasledujúcom školskom roku.

Rozhovor bol uskutočnený s kolektívom hasičov.

Ďakujeme za rozhovor, ďakujeme za možnosť predstaviť všetkým vašu prácu – prácu hasičom a prajeme veľa síl, nielen fyzických, ale aj psychických a nech vás ochraňuje váš ochranca a patrón sv. Florián. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov