Mesto Veľké Kapušany pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia Vás pozýva dňa 5. júna k vysádzaniu stromovej zelene v meste Veľké Kapušany

V roku 2018 mesto Veľké Kapušany po prvýkrát vyhlásilo tematický rok s názvom COPUS – MESTO PRE NAŠ DETI

Primátor mesta Veľké Kapušany Peter Petrikán, v úvodnom slove pre občanov Veľkých Kapušian v oficiálnych novinách samosprávy mesta COPUS II/2019 uviedol, že:

“V roku 2018 sme prvýkrát v meste Veľké Kapušany vyhlásili tematický rok s názvom: COPUS – Mesto pre naše deti. Deti a mladí ľudia sú budúcnosťou nás všetkých. Cestu k nim považujem za nesmierne dôležitú, a preto Mesto Veľké Kapušany aj v roku 2019 vyhlasuje tematický rok s názvom COPUS – Mesto pre naše deti – „Aj my sme súčasťou prírody.“ Cieľom je vzdelávať a podporovať deti a všetkých obyvateľov nášho mesta k správnemu triedeniu odpadu, ako je napríklad papier, plast, sklo, kov, nápojové kartóny, ale naučiť sa aj správne kompostovať a premýšľať
nad tým, ktorý materiál do ktorého kontajnera patrí. Plánujeme spoluprácu so všetkými predškolskými a školskými zariadeniami a veríme, že to bude obojstranné učenie sa v duchu myšlienky: Dospelí deťom, deti svetu.”

“Aj my sme súčasťou prírody”, je jasným a skutočným heslom pre každého z nás.  Žijeme na planéte ZEM a mali by sme si uvedomiť, že nie sme pánmi prírody, ale sme jej súčasťou. Svetovú situáciu nezmeníme. Áno, všetci vidíme, ako hynú ryby, tulene, tučniaky, vtáctvo kvôli plastom, kvôli odpadu, ako miznú lesy, ako hynú včely. Slová Alberta Einsteina, “Keď umrie posledná včela, ľudstvu ostáva menej ako 5 rokov” sú varovaním. Nedávno sme vás upozornili na Svetový deň včiel, ktorý bol 20. mája a na ktorý predajne siete TESCO upozornili tým, že väčšina ich pultov bola prázdna. Nie náhoda a preto by sme nemali byť voči životnému prostrediu ľahostajní. Je jasné, že nepôjdeme zametať oceán ani zachraňovať ľadové medvede na severnom póle, ale môžeme prispieť svojou malou troškou  a zapojiť sa do kampane, ktorú začína mesto Veľké Kapušany dňa 05. júna 2019. 

Prečo 5. júna?

5. júna je svetový deň životného prostredia. V tento deň sa v roku 1972 začala prvá konferencia OSN o životnom prostredí v Stockholme, ktorá trvala do 16. júna a zúčastnili sa na nej zástupcovia zo 112 štátov, ktorí upriamili pozornosť verejnosti z celého sveta na životné prostredie, na problémy týkajúce sa životného prostredia, na Ochranu ozónovej vrstvy, na eliminovanie znečistenia vôd a ovzdušia, zneškodnenie odpadov…

Mesto Veľké Kapušany pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia, ktorý sa uskutoční 5. júna  pripravilo sprievodnú akciu

Svetový deň životného prostredia je dňom, ktorý sa v celom svete pripomína 5. júna rôznymi aktivitami a kampaňami, s cieľom upozorniť verejnosť na početné ekologické problémy a začína MEsto potrebu ochrany životného prostredia. Prvá Konferencia o ochrane životného prostredia sa konala v Štokholme v roku 1972. Na tejto konferencii pod heslom ,,Je len jedna Zem“, prerokovali prvú súhrnnú správu o stave životného prostredia a schválili Deklaráciu o životnom prostredí. Prvýkrát deklarovali práva človeka na priaznivé životného prostredia a navrhli globálny systém pozorovania Zeme.

Svetový deň životného prostredia sa pripomína pod heslom ,,Ja som s prírodou“ a ľudia v celom svete účinkujú v aktivitách, ktorých cieľom je poukazovať na krásu a význam prírody.

Pomôžte aj Vy v našej aktivite, s vysádzaním stromovej zelene v meste Veľké Kapušany .

Dňa 05. júna prebehne revitalizácia stromovej zelene na Sídl. POH (pri nákupnom centre Trojuholník). Ak máte chuť zapojiť sa do výsadby, ktorá prebehne priebežne počas celého dňa, radi vás uvítame v stredu 5. júna od 8:00 hod. v priestoroch pred budovou MsÚ. Náradie a potrebné pracovné pomôcky budú zabezpečené. Účastníci by sa mali zapojiť zabezpečením vlastného stromu.

Po vykonanej práci bude na všetkých čakať občerstvenie a certifikát, ktorý vám bude pripomínať váš príspevok spojený s týmto dňom v prospech nášho mesta Veľké Kapušany.

Prispejte aj Vy k oživeniu a ozdraveniu stromovej zelene mesta Veľké Kapušany. 

Tešíme sa na vašu účasť.

 

Zdroj: vkapusany.sk

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov