Rýchla správa – “Színházi Kavalkád” – Divadelná paleta Kráľovský Chlmec prinesie predstavenia aj do Veľkých Kapušian. 15. – 31. mája 2019

Trojtýždňový festival  Divadelná paleta.

Predstavenia bývajú vypredané.  

Mesiac máj sa aj v tomto roku ponesie v znamení divadla.

Konkrétne necelé 3 týždne – od 13. mája do 31. mája – budú patriť divadelným predstaveniam pod názvom Színházi Kavalkád.

Divadelný festival sa prvýkrát uskutočnil v roku 2006 a trval 4 dni.

Nakoľko už počas premiérového roka malo podujatie veľmi veľký úspech, organizátori sa rozhodli, že podujatie rozšíria a obyvateľom ponúknu viac predstavení.

Ďalšie roky bolo podujatie už týždňové, piata séria v roku 2010 ponúkala maximálne bohaté umelecké  predstavenia, ktoré zastrešili známi herci zo známych divadiel a tak položili základy a nasadili vysokú latku tohto podujatia.

Rok 2019 bude výnimočný aj pre naše mesto.

Organizátori Divadelnej palety sa spojili s primátorom mesta Veľké Kapušany a dohodli sa na tohtoročnej spolupráci, z dôvodu poskytnutia priestorov pre väčšie divadelné predstavenia, nakoľko MsKS v Kráľovskom Chlmci je v súčasnosti podrobené rekonštrukcii. 

Veľké predstavenia sa uskutočnia v našom meste, na pódiu Mestského kultúrneho strediska.

Financie na Divadelnú paletu získalo mesto Kráľovský Chlmec z projektu KULT MINOR. 

Čo je dnes už isté:

Podujatie poskytne milovníkom divadelného umenia počas svojho obdobia 12 predstavení. Z toho 3 (plus jedno doobedňajšie) bude realizované vo Veľkých Kapušanoch:

Privítajú k nám medzi inými známi herci ako Gesztesi Károly, Beleznay Endre, Száraz Dénes v divadelnej adaptácii známeho filmu “Miniszter félre lép”.  


Predstavenie divadla  Thália  známy román Móricza Zsigmonda:  Légy jó mindhalálig v musicalovej adaptácii. V doobedňajších hodinách vo forme detského predstavenia, vo večerných hodinách predstavenia pre dospelých.    

Hraje v ňom aj kapušiansky rodák: Illés Oszkár- učiteľa

                                                                  Buď dobrý až do smrti-, Zdroj:thalia.sk

Ďalej predstavenie Bodrogközi színjátszók pod názvom Forgách András: Halni jó.

                                                             Gonosz bohózat,Zdroj:bumm.sk

Zakladateľom divadelného festivalu v Kráľovskom Chlmci bol (aj v súčasnosti člen MsZ) Mgr. art. Peter Nádasdi (vyštudovaný herec), ktorý je z generácie, ktorá bez Kráľovského Chlmca nemôže žiť. Peter si užil zatiaľ najväčšiu slávu v seriáli Búrlivé víno. Je spolužiakom silnej zostavy: Lukáša Latináka, Mariána Miezgu, Vladimíra Kobielskeho a ďalších…

Zdroje, odkiaľ sme čerpali materiály k napísaniu príspevku sú:

MsÚ Veľké Kapušany,

TIC Veľké Kapušany, 

MsKS Kráľovský Chlmec- veľké ďakujem patrí riaditeľke MsKs Kráľovský Chlmec Beatrix Tarcaliovej.

Ďalšie: thaliaszinhaz.sk, zivot.pluska.sk, bumm.sk

 

Színházi Kavalkád

Királyhelmecen a májusi hónap már jó ideje a színház jegyében telik. Színházi Kavalkád néven először 2006-ban rendezték meg a fesztivált, amely négy napig tartott. Mivel azonban a rendezvény már az első éven nagy érdeklődésnek örvendett, a szervezők úgy döntöttek, hogya rendezvényt kibővítik és több előadást hívnak meg rá.

A későbbi években az esemény máregyhetes volt, az ötödik évad 2010-ben pedig a korábbiaknál is gazdagabb kínálattal várta a színházrajongókat. A neves színházak képviselői és a mindenki számára elérhető színvonalas előadások hamar megalapozták a rendezvény sikerét.

A szervezők városunk polgármesterét felkeresve együttműködést kötöttek az idei előadások helyszíneinek kapcsán. Így a nagydíszletes előadások  városunkban a városi művelődési központban lesznek megtartva május 13. és 31. között.

A szervezők a fesztivál költségvetéséhez a szlovák kormányhivatal kisebbségi kultúrára szánt pályázati támogatásából kívánják megvalósítani.

Ami biztos: 

Az ismert Miniszter félre lép c. film színházi változatában, olyan hírességek lépnek színpadra majd mint Gesztesi Károly, Beleznay Endre vagy Száraz Dénes.

 A Thália Színház Móricz Zsigmond ismert regényét, a Légy jó mindhalálig  musical adaptációját mutatja be. Egy délelőtti – gyerekeknek, illetve egy esti –  felnőtteknek szánt előadásban.

A Bodrogközi Színjátszók csapata legújabb darabjukat, Forgách András: Halni   jó c. gonosz bohóját adják elő.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov