8. apríl Medzinárodný deň Rómov – stretnutie v materskej škole s vyučovacím jazykom maďarským aj vo Veľkých Kapušanoch

8. apríl bol vyhlásený v roku 1990 na 4. kongrese Medzinárodnej rómskej únii (IRU) za Medzinárodný deň Rómov. Prvé veľké medzinárodné stretnutie rómskych predstaviteľov bolo 7.-12. apríla v roku 1971 v Chelsfieldnear Londýn.

Stretnutie Rómov uskutočnilo dňa 8. apríla 2019 aj v Materskej škôlke s vyučovacím jazykom maďarským vo Veľkých Kapušanoch.
Kultúrnym programom sa predstavili deti z materskej škôlky aj deti z Pavloviec nad Uhom, v škôlke sa uskutočnila výstava a hostia predstavili staré Rómske remeslá.

Pani učiteľka Szilvia Kondor pracuje v škôlke ako špeciálny pedagóg v rámci projektu NR PRIM – inklúzie MŠ a príprave programu sa venovala z presvedčenia, ktoré k povolaniu učiteľky patrí a tým je, že každé dieťa je jedinečné, má svoje silné aj slabšie stránky a všetky deti si zaslúžia rovnakú šancu na všetko, ktorá im dáva potom šancu na úspech a dobrý život aj neskôr.

Medzinárodný deň Rómov je oslavou rómskej kultúry a jej vplyvov na oblasti hudby, divadla, literatúry a tanca európskej kultúry. Pri tejto príležitosti sa konajú rôzne kultúrne podujatia, ktorých cieľom je zvýšenie povedomia o ich kultúre, ochrana a podpora ľudských práv Rómov, prevencia diskriminácie a upozornenie na problémy, ktorým v Európe čelia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov