Týždeň v kocke 4.3.-10.3.2019

1.Ung-vidéki Életmesék .

2. Čo sa dialo na MsÚ?

3. Attila Haraszti generálny konzul  Maďarskej republiky  v Košiciach  a blížiace sa oslavy 15. marca- Maďarský národný sviatok revolúcie a boja za slobodu 1848 – 49.

4. Čo robil náš primátor? 

5. Fantómovia ulíc. 

6. Pokračovalo maľovanie na MsÚ 

7. Jarné upratovanie vo vzťahu k ročnému obdobiu je ešte stále zimným upratovaním.

8. Ide, ide vláčik,,,,,,,

9. Veľké Kapušany opäť v telke.

10. Čo nové v školských zariadeniach? 

11. Ženy mali MDŽ.

12. Čo všetko môžete ešte vidieť v MsKs tento týždeň? 

13. Týždeň  používania titulu  Ing.

1.Ung-vidéki Életmesék .

V pondelok – NAGYKAPOSI MAGYAR KÖZÖSSÉGI HÁZ – Életmesék. Élő történelem-mozaikok az Ung-vidékről – uzrela svetlo sveta kniha zoskladaná z rozhovor ľudí, ktorí žijú tu a v blízkosti nášho mesta. Najmladší prispievateľ mal 63 rokov, najstarší 93 rokov. boli medzi nimi muži aj ženy. Knižka sa dá zakúpiť v NAGYKAPOSI MAGYAR KÖZÖSSÉGI HÁZ (Maďarský dom) na ul Čepeľ vo Veľkých Kapušanoch. Cena stanovená nie je, každý za ňu zaplatí toľko, koľko uzná za vhodné. Kto sa nemohol zúčastniť, môže prečítať viac o tejto akcii TU. 

Zhrnutie vo videu si môžete pozrieť aj kliknutím na priložený link https://www.hirek.sk/videok?op=1095#&gid=1&pid=1095

2. Čo sa dialo na MsÚ?

Sú odbory, ktoré už pekných tucet dní makajú na istých projektoch. V tomto štádiu ešte neprezradíme, ktoré to sú, ale je ich mnoho a máme sa na čo tešiť. Pripravujú sa 2 balíky bombastických vecí. Informácie prinesieme v pravý čas. Veríme, že všetky budú schválené. Určite môžete rátať s objektívnymi informáciami v každom prípade. Ak schválené budú, budeme pompézny, ak nie, aj tak budete vedieť, na čom sa pracovalo. My ale veríme že všetko dopadne na jednotku. 

3.Attila Haraszti generálny konzul  Maďarskej republiky  v Košiciach  a blížiace sa oslavy 15. marca – Maďarský národný sviatok revolúcie a boja za slobodu 1848 – 49.

Určite ste na webovej stránke mesta Veľké Kapušany postrehli, že koncom januára nás navštívil Attila Haraszti generálny konzul Maďarskej republiky v Košiciach.

Bol si prezrieť priestory na mestskom úrade v Sále slávy, nakoľko  sa našemu mesto dostalo cti, že si ho  vybrali za dejisko osláv 171 . výročia sviatku revolúcie a boja za slobodu 1848 – 49.

Tie budú prebiehať v 2. fázach.

Prvá fáza, ktorú organizuje konzulát Maďarskej republiky v Košiciach  bude deň pred oslavami 14. marca 2019 v Sále slávy Mestského úradu Veľké Kapušany  od 17:00 hod. vo forme recepcie pre pozvaných hostí od Gemera, cez Košice až po Veľké Kapušany  a bude spojená s odovzdávaním štátnych vyznamenaní.

Druhú fázu v deň osláv 15. marca 2019 so začiatkom o 16:00 hod. organizuje Csemadok Veľké Kapušany v MsKS Veľké Kapušany a bude prístupná širokej verejnosti a predchádzať jej bude slávnostné kladenie vencov pri soche na námestí Istvána Dobóa – Petőfi szobor.

V doobedňajších hodinách sa predstaví programom maďarská škôlka. 

4. Čo robil náš primátor? 

XY vecí. Klasika, keďže má pracovný čas od vidím do nevidím. Na web stránke mesta existuje Rozvrh hodín primátora mesta, ktorý je v testovacej prevádzke. Dolaďuje sa, doplňuje sa a čoskoro pustí naostro. Už v testovacej fáze je vidieť, že pre neho neplatí 7,5 hodinový pracovný čas. Pracuje bez prednostu mestského úradu (čím každý mesiac usporí nemalé financie pre mesto), ale musí pracovať za dvoch. Tu nám nedá nanovo pripomenúť, že pracuje po 12. rokoch práce za znížený plat o 40% o ktorom rozhodli novozvolení poslanci a dvaja poslanci z predchádzajúceho volebného obdobia. Platy poslancov sa neupravovali, ale zaoberáme sa myšlienkou napísať názorový článok aj o platoch poslancov, pretože nám vôbec nie je jasné, koľko zarábajú a hlavne prečo si pôvodný plat zaslúžia. 

Ale späť  k pracovnej činnosti primátora mesta. 

V pondelok mal stretnutie s p. Gabrim Rudolfom   riaditeľom Maďarského Domu vo Veľkých Kapušanoch (Magyar Közösségi Ház, Nagykapos). A Nagykapos és Vidéke Társulás veľmi aktívne pôsobia v našom meste a vytvárajú veľmi veľa akcií.

Pozn. redakcie – Sú to veľmi aktívni ľudia, ktorí každý týždeň prinášajú aspoň jednu väčšiu akciu do mesta. Tu môžeme podotknúť, že medzi týmto aktivistami, ktorí žijú pre mesto a obyvateľov, je aj jedna osoba, ktorá sa uchádzala o post poslankyne mesta, žiaľ skončila v tesnom závese medzi zvolenými, čo je škoda, pretože roky pracuje pre občanov a niektorých zvolených prevyšuje vysokou úrovňou.  Problém, že nebola zvolená bol asi ten, že je skromná a ticho pracuje pre mesto a obyvateľov, na rozdiel od veľkohubých sľubotechien za ktorými ani do volieb a ani po voľbách nie je reálne nič vidieť. 

Primátor mesta sa stretol s riaditeľom maďarského domu ohľadom 3 akcií:  

A.  Blížiacich sa osláv 15. marca: Maďarský národný sviatok revolúcie a boja za slobodu 1848 – 49.  Samotné oslavy a recepcia pre pozvaných hostí sa uskutoční 14. marca 2019.

B. Aprílovej spoločnej akcie Erdélyi János a Herczegh Géza dni 05. a 06. apríla 2019. Oslavy spojili kvôli hosťom z Budapesti, aby tí nemuseli dvakrát cestovať.

C. Prezrádzame iba okrajovo. Úžasný 2 dňový medzinárodný projekt v júni, s neskutočne vzácnym hosťom spojený s veľmi krásnou humanitárnou akciou – bližšie informácie onedlho.

Vyberáme ešte pre nás aktuálne veci:

  • dohodol si stretnutie s  riaditeľom Polikliniky  ohľadom parkovania a Pohotovosti. Informácie prinesieme 
  • Dohodol stretnutie s televíznou spoločnosťou Lekos vo forme prezentácie pre poslancov mestského zastupiteľstva ohľadom televízneho vysielania zo zasadnutí a z mesta

V utorok sa stretol s našou redakciou vkport.sk Stretnutie trvalo niekoľko hodín, konkrétne od 14:30- 17:30 hod. Vyšiel nám v ústrety, trpezlivo odpovedal na všetky nami položené otázky, ktoré sme zostavili tak, aby boli občania nášho mesta čo najlepšie informovaní. Ďakujeme za trpezlivosť v mene všetkých obyvateľov. 

V stredu mal primátor obhliadku terénu mesta, pretože…Pracujeme na ďalšej rýchlej správe.

Následne mal pracovné stretnutie s poslancom mestského zastupiteľstva, ktorý asi jediný veľmi dobre pochopil, v čom má spočívať práca poslanca mestského zastupiteľstva a priniesol návrh projektu na ktorom, ako nás informoval pracoval 2 mesiace. Myšlienky doladili a pracuje sa ďalej.  

Vo štvrtok bol odcestovaný na pracovnom stretnutí v Košiciach, ktorých počas týždňa absolvoval niekoľko.

5. Fantómovia ulíc. 

Presunuli sa k orezávaniu stromov za budovou  MsÚ ( na prosbu investora – ktorého Vám predstavíme o pár dni)  a potom  na ulici Vojanskej. Taktiež v dolnej časti mesta upravovali okraje ciest, kde skladali späť kamenné kocky na miesta, odkiaľ sa uvoľnili , alebo ich dopĺňali tam, kde chýbali.

K opravám výtlkov sa v ďalších týždňoch zamestnanci vrátia.

6. Pokračovalo maľovanie na MÚ.

Maľovalo sa v priestoroch mestskej polície – kancelária náčelnika MsP.

7. Jarné upratovanie vo vzťahu k ročnému obdobiu je ešte stále zimným upratovaním.

Koordinátori s pracovníkmi VPP každý pracovný deň pokračovali  v upratovaní nášho mesta. 

Začiatkom týždňa  zbierali papiera po meste a dávali do poriadku kontajnery po víkende. V ďalšie dni  sa začalo opäť zametanie a hrabanie. 

Ulica Kúpeľná: 

Od predajne Pomaj dole kopcom na ihrisko. Zametanie oboch strán, tiež pred bránou na futbalové ihrisko.

Ulica Hlavná – od Domu služieb až po ulicu Čepeľ – Hrabanie zelených pásov komplet plus zametanie chodníkov.

Harmonogram poctivo dodržiavajú. Blíži sa čas, keď sa začnú presúvať na sídliská.

8.Ide, ide vláčik,,,,,,,

Aj na obnove trate Veľké Kapušany- Bánovce nad Ondavou sa pracovalo celý týždeň. Začiatkom týždňa sme pracovníkov zahliadli na malej vlakovej stanici. 

A vyberáme z novín: 

V decembri 2012 osobnú dopravu na trati zastavili.

Argumentovalo sa nízkym počtom cestujúcich, nerentabilnosťou trate a vysokými nákladmi na jej údržbu.

Cestujúca verejnosť musela využívať alternatívnu prepravu autobusmi či autami a iné nástupné miesta v Michalovciach, Bánovciach, Pribeníku či Trebišove.

V polovici roka, len v pracovných dňoch

PREČÍTAJTE SI TIEŽ:Zemplínčania chcú na trati z Veľkých Kapušian súkromné vlaky

„ZSSK je ako národný dopravca v tomto konkrétnom prípade vykonávateľ objednávky dopravy vo verejnom záujme zo strany štátu, teda Ministerstva dopravy a výstavby SR. Aktuálne sme v procese rokovania ohľadom obnovenia dopravnej obsluhy na tomto traťovom úseku,“ informoval hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Diskutovaný rozsah výkonov je minimálne štyri páry osobných vlakov.

„Predpokladáme, že k zavedeniu vlakov príde od druhej zmeny platného grafikonu vlakovej dopravy 2018/2019, teda od júna tohto roka,“ spresnil.

Spojenie by malo fungovať zatiaľ len počas pracovných dní.-INFORMÁCIA O KTOREJ SA BUDEME DOTAZOVAŤ už zajtra. Ak máte od poslancov presné informácie, poprosíme môžete nám dať vedieť ešte dnes ?Z článku vyplýva, že toto obmedzenie bude platiť iba polroka. Zistíme, 

„Priemerné obsadenie súprav predpokladáme v rozsahu približne 20 až 60 cestujúcich,“ doplnil.

Podľa Kováča má Železničná spoločnosť veľký záujem na obnove osobnej železničnej dopravy, ktorá je bezpečná, spoľahlivá a predovšetkým ekologická.

„Je veľmi dôležité, aby sa vlaková doprava pre cestujúcu verejnosť obnovovala všade tam, kde je to možné, namiesto toho, aby dochádzalo k jej rušeniu. Je však potrebné sústrediť sa hlavne na modernizáciu železničnej infraštruktúry, ktorú spravujú Železnice Slovenskej republiky,“ dodal hovorca.

Spojenie s Ukrajinou

Obnovenie osobnej prepravy na trati Bánovce nad Ondavou – Veľké Kapušany pokladá ministerstvo dopravy za prvý krok k uvažovanému otvoreniu hraničného priechodu s Ukrajinou cez stanicu Maťovce.

Malo by pokryť zvýšený dopyt po cestovaní v smere Slovensko – Užhorod – Ukrajina a naopak.

„Keďže v tomto prípade bude nutné realizovať stavebno-technické úpravy infraštruktúry a doriešiť pravidlá dodržiavania schengenského priestoru, ide o dlhodobejší zámer. V prvom rade preto uvažujeme o spustení dopravy iba na trati Bánovce – Veľké Kapušany, kde bude potrebné vykonať drobné úpravy na infraštruktúre, aby bolo možné opätovne zaviesť vlaky osobnej dopravy,“ uviedol v stanovisku odbor komunikácie ministerstva.

Usilovali sa vyše šesť rokov

Obnovenie osobnej železničnej dopravy pokladá primátor Veľkých Kapušian Peter Petrikán (nezávislý) za dobrú správu.

„Ukončí sa tak vyše šesťročné úsilie o znovuzavedenie tejto dopravy, o ktorú sme spoločne s regiónom Použia bojovali,“ povedal.

Zlepší sa tak spojenie obyvateľov Použia nielen v smere do krajského mesta, ale aj na Ukrajinu.

„Skončí sa proces hľadania iných alternatív cestovania a iných nástupných miest, ktoré boli pre občanov neadekvátnym riešením v čase, keď od zrušenia osobnej dopravy až dodnes cez naše mesto prechádza plne elektrifikovaná trať, ktorú využíva ŽSR pre nákladnú dopravu,“ dodal Petrikán.

Čítajte viac: https://dolnyzemplin.korzar.sme.sk/c/22046843/trat-z-banoviec-nad-ondavou-do-velkych-kapusian-ozije.html#ixzz5hlICDMMw

 

9. A zase sme boli v telke. 

Relácia Krimi JOJ.

Video TU.

Článok TU.

10. Čo nového v školských zariadeniach? 

Jasličky a škôlky

Primátor mesta pre našich najmenších objednal  prenosné čističky vzduchu v počte 3 do oboch škôlok a do jasličiek. Pominuloročnom zásobení týchto zariadení čističkou vody,tohto roku detičky dostanú čističky vzduchu.

Budú sa prenášať z miestností do miestností  a budú odstraňovať baktérie, plesne, nečistoty a deťom upravovať vzduch na typ horského vzduchu.

Čističky sú nastavené, momentálne sú na 2-3 dňovej testovačke na MsÚ  odkiaľ ich primátor mesta tento týždeň odovzdá do prevádzok. 

O ich používaní zariadeniami Vám prinesieme reportáž.

Erdélyi János Alapiskola

Korcsolyázás Sátoraljaújhelyen, a ZEMPLÉN KALANDPARKBAN

A XXVIII. TOMPA MIHÁLY VERSENY járási fordulója a Magyar Házban Nagykaposon.

Spojená škola

V piatok im mesto pristavilo vlečku s nádržou na vodu, ktorá je potrebná k vŕtaniu studne pre vznikajúci úžasný projekt- vzdelávacia záhrada.

Gymnázium Veľké Kapušany – Okresné kolo vo volejbale. GVK aj mesto Veľké Kapušany reprezentovali – Andrea Pasztorová – kapitánka družstva, Nikoletta Végsoová, Viktória Pappová, Michaela Fedičová, Lucia Vajová, Anikó Berta, Katarína Sklárová. Dievčatá sa zo siedmych družstiev umiestnili na 4. mieste. 

Športový klub Kalokagathia – Tatami reprezentačný zraz Slovenského zväzu Kickboxu v Prešove, 32 športovcov z 13 klubov, kde pozvánku dostali aj naše dievčatá Barbara Kalán, Michaela Fedičová. Zraz sa uskutočnil v sobotu. Odchádzali o 6:00 hod, vrátili sa o 18:00 hod. Doprevádzal ich športový tréner Ferdinánd Kočiš.

Centrum voľného času – Súťaž Poznaj slovenskú reč –  Poznaj slovenskú reč je jednou z foriem dobrovoľnej záujmovej činnosti žiakov, ktorá sa využíva ako dôležitý výchovno-vzdelávací prostriedok v procese skvalitňovania jazykovej pripravenosti žiakov základných a stredných škôl s vyučovacím jazykom maďarským. V I.kategórii bola na 1.mieste Vivien Kovácsová z našej maďarskej skoly a v II. kategórii bola na 3.mieste naša Simona Lépesová. Obe postúpili na krajské kolo do Košíc. Bolo to obvodné kolo pre Michalovce a Trebišov a uskutočnilo sa 7. a 8. marca. V rámci Športuj hravo sa uskutočnil vo štvrtok volejbal a v nedeľu, 10. marca 2019 sa uskutočnil šachový turnaj, v ktorom sa naši šachisti snažili o postup do 2. ligy. Vyhrali Energetik Veľké Kapušany  nad 1.ŠK “B” Košice
7,5 : 0,5 7:5 a 0:5

 

11. Mali sme MDŽ.

Pevne veríme, že muži nezabudli na svoje mamy, manželky, priateľky, dcéry, vnučky v tento deň. 

12. Čo všetko môžete vidieť v tento týždeň? 

Pokračujúcu výstavu Róberta  Németiho v MsKS do 31.3.2019

Pokračujúcu výstavu Mágia ženy v MsKS do 31.3.2019 

 

Môžete sa zúčastniť   

Stále expozície v MsKS

  • Zemplínsko – Užská kultúrnohistorická cesta: približuje Použie od 5000 rokov p.n.l. po 13. stor. n.l.
  • Panoptikum: približuje najvýznamnejšie postavy viažúce sa k mestu a históriu mesta Veľké Kapušany
  • Skanzen: reflektuje bývanie a remeslá našich predkov
  • ZOO panoptikum: približuje zver a vtáctvo východného Slovenska
  • Sedem divov sveta: reflektuje divy sveta textami  a modelmi

 OTVORENÉ VÝZVY A SÚŤAŽE

 

Zapojte sa : 

KP.png

13. Týždeň  používania titulu  Ing.

Tento týždeň si dajme takú obyčajnú, osvedčenú  formalitku a používajme pred menom

   Veď o nič nejde. 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov