Mestská polícia Veľké Kapušany počas akcie.

Dňa 04.03. 2019 v popoludňajších hodinách mnohí občania nášho mesta Veľké Kapušany boli svedkami toho, ako skupina rómskych občanov napadla najskôr dvoch občanov, ktorí sa snažili od nich po prvom napadnutí utiecť a potom, ako občania zavolali na stanicu mestskej polície, napadli aj dvoch mestských policajtov, konkrétne jednu príslušníčku a jedného príslušníka mestskej polície.

Čo dodať?

Policajt je jedno z povolaní o ktorom snívajú už malé deti v škôlke a deje sa to z toho dôvodu, že v ňom nachádzajú symboliku dobra. V tom veku ešte nevedia, že byť policajtom neznamená len poslanie, ale aj prekliatie. Nevedia, že to vôbec nie je iba o uniforme, ale aj o drobnohľade z každej strany, mnohokrát zviazaných rukách zo strany zákona, značne obmedzených kompetenciách a riešení nepríjemných situácií.

Čo si treba uvedomiť?

Že polícia sú hliadky a jednotlivci v teréne, ktorí sa musia rozhodovať a konať podľa vlastného uváženia v danej situácii. Predpisy, poučky, zákony sú vec jedna, ale prax je omnoho zložitejšia, pretože v reálnych situáciách často nie je možnosť a čas zvažovať možnosti a riešenia, premýšľať nad tým, čo je morálne a nemorálne, aký slovník sa použije, čo sa verejnosti bude páčiť a čo nie a čo diváci zhypnotizovaní médiami, rozvalení v bezpečí gaučových súprav schvália a čo nie.

Mnohí ľudia nerozlišujú realitu od filmu a tak si myslia, že policajt, ktorý zasahuje, či sú dvaja, alebo traja, nepotrebuje a nemôže potrebovať pomoc.

Niekoľkokrát sme boli svedkami toho, ako mestských policajtov, ale aj policajtov z Obvodného oddelenia vo Veľkých Kapušanoch, ktorí prišli mestským policajtom včera na pomoc riešili a negatívne hodnotili aj niektorí občania nášho mesta. Ale z pohodlia kresla pred televíznou obrazovkou a monitorom sa všetko hodnotí ľahko a jednoznačne.

Mnoho policajtov, aj mestských policajtov preukázali už veľakrát odvahu, nezištnosť a ochotu pomáhať. Nie kvôli uniforme, ale z presvedčenia.

Mnohokrát konajú nadštandardne, len aby vyšli človeku v ústrety. Tak, ako včera tí naši vo Veľkých Kapušanoch.

A ak by ste mali chuť pod týmto príspevkom riešiť, že ste nedávno dostali pokutu, aj to je ich práca.

Policajtov berte ako súčasť systému, ktorý nevymysleli oni, ale žijeme v ňom a obraciame sa na neho všetci, keď máme problém.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov