Putovanie v čase. Snehové kalamity január 1987 a január 2006

 ZaspomínaJme na vrtochy počasia.

Na nezabudnuteľné snehové kalamity v rokoch 1987 a 2006.

Tému sme si vybrali aj z dôvodu, že podľa ročného obdobia   píšeme zimu v plnom prúde, aj keď momentálny stav počasia tomu nenasvedčuje.

Vrtochy počasia sú ale nepredvídateľné.  

Tento článok si žiada spoluprácu s vami, aby sa dopísali myšlienky pamätníkov. Určite aj vy máte spomienky, možno  sa nájdu aj fotky, podeľte sa s nami o ne. Fotky, ktoré sme vložili web spracováva v menšom formáte, ale ak ich chcete podrobnejšie preskúmať, napíšte nám a my vám ich pošleme.

Zaspomínajme si spolu na nezabudnuteľné kalamity v našom meste. 

Január 1987- Kalamita a tuhá zima, ktorá zaskočila všetkých.
Zima v roku 1987,  priniesla mohutnú snehovú kalamitu a to po celkom teplom začiatku januára, kedy sa teploty pohybovali okolo +12°C a ľudia tuhé mrazy a výdatné sneženie už veľmi neočakávali.
Začiatkom januára ale arktický vzduch  znížil teploty až o 20°C a vďaka tlakovej níži začal do našej oblasti prúdiť studený a vlhký vzduch. Ten k nám priniesol intenzívne sneženie a fujavicu.
Za pár dní napadlo na väčšine Slovenska od 30 do 70 cm snehu, pričom najviac nasnežilo na juhozápade. V Bratislave namerali 65 cm a v Dunajskej Strede až 77 cm snehu.
Silný vietor vytváral až 2 m vysoké záveje, ktoré paralyzovali všetku dopravu. V Bratislave bol kolaps. Električky zafúkalo, nepremávali. 
Intenzívne sneženie vyvrcholilo 12. januára 1987,keď sa ranné teploty pohybovali medzi -14 až -18°C, no cez deň sa však naďalej ochladzovalo a popoludní teplota poklesla aj pod -20°C.   
Ráno 13. januára bolo extrémne chladné. V Košiciach sa teplota pohybovala okolo -26°C, v Poprade okolo -29°C, no najchladnejšie bolo na severozápade. Žilina hlásila -29,4°C, Partizánske -30°C a Trenčín dokonca až -32°C. Na juhozápade sa teplota pohybovala okolo -22°C.

Extrémne mrazy a sneženie v roku 1987 zaznamenali aj v iných regiónoch Európy.
Zima 1987 tak začala teplotne výrazne nadpriemerná, ale tuhé mrazy a kalamity trápili Európu až do marca.

Zdroj: https://www.imeteo.sk 

 

Január 1987 vo Veľkých Kapušanoch

Boli vyhlásené mimoriadne školské prázdniny. Viazlo zásobovanie, ľudia boli bez chleba a základných potravín. Na pomoc prichádzala vojenská technika. Pracujúci uviazli na pracoviskách, striedači neprichádzali, pretože obce ostali odrezané od sveta. Každý používal lopatu.

 Vytvorili sme anketu, ako si ľudia pamätajú na kalamitu z roku 1987.Vyberáme zopár z odpovedí, nás ale zaujímajú  Vaše spomienky, ktoré sa týkajú bezprostredne nášho mesta a okolia.

Renka F.- Bola som tehotná a nedostala som sa do Blavy na skúšku. Iba po Trnavu 🙂

Martinka Š.- Ja viem 87. Trnava komplet odrezaná. Decká sa po ramená brodili v snehu do školy, ktorá bola zatvorená 🙂

Janka K.- Začalo to 10.1.1987. Nezabudnem nikdy. Vtedy som sa vydávala. Svadobčania z mužovej strany odišli okolo piatej ráno a my potom až v stredu. Bola to dlhá svadobná noc???

Oľga S.- A boli uhoľné prázdniny ???
 
Erin Z. –Mala som 14, to bola naozaj asi posledná poriadna zima. Bývali sme blízko školy, takže som prišla a chýbalo kopec spolužiakov, učiteliek, poslali nás domov 😀 A vonku sme potom skákali do závejov.
 
Anička Š.-Tak to si výborne pamätám. Chodili sme pešo, žiadne spoje. Ráno sme sa vydali s manželom do práce, na obed tam dorazili a vypili kávu a išli domov, aby sme sa do večera dostali domov. V obuve sa predávali iba snehule a radovala som sa, že som ich vôbec dostala. Ľudia chodili pešo po električkových tratiach, hlavne na Štrkovci. V tom 87. roku ženy rodili ako na bežiacom páse, nevedeli, že ako sa dostali do pôrodnice, ale došli a rodili. Museli dávať po dve detičky do postieľok v pôrodnici.
 
Ingrid Š.- Počas kalamity sa na Furču vyvážal chlieb pomocou vojenskej
techniky, kde ma vtedy zviezli do práce (na Lidickom námestí predajňa potravín Zdroj), keďže som sa borila tým snehom od OD Mier až na kopec.
 
Ivona Ď.-Áno, január 1987, nezabudnem nikdy. Uviazla som u budúcich svokrovcov, budúci muž ešte cestoval, mne iným smerom už autobusy nešli kvôli toľkému snehu. Musela som sa vrátiť teda k budúcim svokrovcom, ostať tam zo dva dni – a dojednali sme svadbu na apríl. Že som ja nevidela v tom znamenie:-), manželstvo dopadlo – no, tiež nezabudnuteľná kalamita.
 
 
 Prelom decembra 2005/január 2006  -kalamita
 

Slovensko zavalili tony snehu! 

Snehové peklo zaskočilo ľudí chystajúcich sa na Silvestra. Niekoľkokilometrové kolóny, masaker na diaľnici D1, kde hynuli ľudia v hromadnej havárií, zasahovanie vojenskej techniky, výpadky elektriny, odrezané obce, nevypravené vlaky, dopravné nehody v Rakúsku, ochromené Maďarsko, v Nemecku obrovská víchrica, v Španielsku -19 stupňov, paralyzované letiská, presmerované lety a na Nový rok poľadovica. Túto kalamitu volali aj Trojkráľovou. 

Aj takto dokáže vyčíňať počasie.

Ďalšia výrazná prišla následne v roku 2012 a potom každý rok, ako napadne sneh vyhlasujeme situáciu za kalamitnú, aj keď zďaleka sa nepodobá tým zašlým.

 

December 2005/január 2006 vo Veľkých Kapušanoch 

 

 

 

    
 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov