Nátierky z pečeného cesnaku, lososa, zo skaramelizovanej cibule (sme.sk)

Nátierka z pečeného cesnaku

Hoci je cesnak chutný a zdravý, veľa ľudí ho radšej oželie, kvôli nevábnej vôni, ktorú zanecháva a pre mnohých je aj ťažko stráviteľný. Keď si ho však najskôr upečiete, jeho sila a zápach zoslabne, zato vynikne skvelá chuť. Kvôli nátierke a hlavičke cesnaku nemusíte zapínať rúru, stačí, že ju prihodíte do rúry vtedy, keď budete piecť mäso, či zapekať cestoviny alebo zemiaky.

Potrebujeme: 2 celé hlávky cesnaku, čerstvý syr typu žervé alebo lučina, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej, sušený tymian. Ak máte radi kozí syr, môžete ho vymeniť za čerstvý a získate delikátnu pochúťku.

Postup: Hlávky cesnaku rozdelíme horizontálne a každú polovicu položíme na alobal rezom nahor. Osolíme ich, okoreníme a pokvapkáme olejom. Polovičky cesnaku zabalíme do alobalu a necháme ich piecť v rúre asi 60 minút. Potom ich vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a až potom vybalíme z alobalu. Jednotlivé strúčiky vytlačíme von zo šupky, dáme ich do misky a vidličkou ich popučíme. Pridáme syr, posypeme tymianom a ak to je ešte potrebné, osolíme a okoreníme celú nátierku.

ilustračné foto

Pečená nátierka zo skaramelizovanej cibule

Potrebujeme: 2 cibule, slaninu, maslo, asi štvrť čajovej lyžičky hnedého cukru, soľ, mleté čierne korenie, 2 – 3 PL bieleho vína, strúhaný syr, smotanu, majonézu

Postup: V panvici na rozohriatom masle orestujeme nakrájanú cibuľu, osolíme ju, okoreníme a za občasného miešania ju podusíme asi 10 minút. Keď je už cibuľa mäkká, posypeme ju hnedým cukrom a necháme ju karamelizovať. Malo by to trvať 15-20 minút. Potom cibuľu podlejeme vínom, dobre premiešame a dusíme asi dve minúty.

Potom cibuľu preložíme do zapekacej misky, pridáme k nej strúhaný syr, na malé kúsky nakrájanú a opečenú slaninu, asi dve lyžice majonézy a trochu smotany. Všetko dôkladne premiešame a dáme do rúry asi na 20 minút upiecť. Výborne sa k tomu hodí chrumkavá bageta.

Lososová nátierka

Potrebujeme: Na nátierku sa dá využiť pečený losos, ktorý sa nám zvýšil z obeda či večere z predchádzajúceho dňa, ale použiť sa dá aj konzervovaný. Okrem lososa potrebujeme 2 PL čerstvého kôpru, smotanový syr, 3 PL majonézy, soľ, mleté čierne korenie, citrónovú šťavu, citrónovú kôru

Postup: Ak používame čerstvého lososa, najskôr si ho musíme okoreniť, osoliť a upiecť v rúre. Potom z neho odstránime kožu a rybu v miske rozdrobíme na drobné kúsky. V prípade, že používame lososa, ktorý sa nám zvýšil, máme prípravu jednoduchšiu. K rybe do misky pridáme syr, majonézu, nasekaný kôpor, soľ, korenie, citrónovú šťavu a kôru. Poriadne premiešame, necháme chvíľu postáť, aby sa nám spojili chute a môžeme podávať.

Zdroj: sme.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov