Magyar falu, idegen országok között szétvágva, a főutcája kellős közepén…Nagy Szelmenc (Vujity Tvrtko)

Életem egyik legszürreálisabb, és saját értékítéletem szerint legérdekesebb filmje következik az ATV-n, szombaton este 8 órakor. A történet egy pici, magyarok lakta falut mutat be, amelyről alig hallottunk. Szinte mindent tudunk Trianonról, a kettévágott településekről, mint például Komárom vagy Sátoraljaújhely. Szelmencről viszont alig hallhattunk valamit, mert a község egyik fele sem maradt Magyarországon.

Szelmencet össze-vissza vagdosták úgy, hogy először a temető közepén volt a határ (egyik sír ott, másik ott). Most “csak” a főutcát vágja ketté az elválasztóvonal, így az egyik ház idekerült, de a disznóólja már oda.

Döbbenetes történet a menyasszonyról, akit házasságkötése napján csak a szögesdrót túloldaláról nézhetett az apja meg az anyja, s történet az utca egyik oldaláról, ahogy tízszer kevesebb a nyugdíj, mint 30 méterre oda, a másik oldalon, a másik időzónában, a másik országban… Ezen kívül jön az egykori kislány, akit a szülei átküldtek játszani a nagymamájához, a falu túloldalára, így külföldön ragadt.

És ez még közel sem minden: jön a falu, amely Magyarországon maradt úgy, hogy -teljesen értelmetlenül- egy darab épülete külföldre került, s ma is ott áll, alig 20 méterre Magyarországtól.

A Túl minden határon csapata (Varga Zsolt, Varga Dezső és jómagam) nyolc hónapig készítettük az egyórás, megrázó filmet, amit -hiszem- sosem fogtok elfelejteni.

ATV, 2019.02.23, szombat, este 20 óra. Várjátok már?

Forrás : FB- Vujity Tvrtko

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov