Je Valentín prejav lásky, alebo verejné predstavenie…

Uznávaný český psychológ Marek Herman vníma sv. svätého Valentína skôr ako komerčnú záležitosť, než náš milý sviatok a preto ho neoslavuje. Myslí si, že veľa ľudí to má tak, že oslavujú, pretože im je hlúpe neoslavovať ho, ak všetci naokolo oslavujú. Celé je to podľa neho kostrbaté, pretože keď niekto pošle svojej partnerke kyticu do práce a ďalším trom kolegyniam nepríde vôbec nič, vystavujú sa ich partneri automaticky podozreniu, že svoje partnerky nemilujú. Ale tá kytica nie je prejav lásky, skôr verejné predstavenie.

foto zdroj: pinteres.com

Nielen 14. februára na sv. Valentína, ale každý deň potrebujeme všetci istotu, že sme milovaní a nie iba trpení a že v našich životoch nás ukotvuje láska a nie iba zvyk.

Vyrovnaní a milovaní jedinci nedrankajú o prejavy priazne, nezúčastňujú sa pretekov na sociálnych sieťach o tom, kto dal a kto dostal väčšiu kyticu a ďakujú svojej láske každý deň.

Lásku nemerajú, nekupujú, ale žijú ju každý deň.

V malých tichých krokoch. Bez fanfár a kriku. Bez virtuálneho a komerčného šialenstva.

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koho oči poznáte najlepšie?

Tak dobre, že viete presne určiť ich odtieň a vybaviť si každú škvrnku na dúhovke?

Sú to oči vašej lásky?

Pozeráte sa častejšie do týchto očí, alebo do svojho mobilného telefónu?

Máme sa dobre, život je pohodlný, ale tiež dosť povrchný a zmätočný. Zároveň sme pod obrovským tlakom času, peňazí a tovaru, do toho médiá a technológie. To všetko zastiera skutočnú podstatu vecí.

Pocit, že je vám s tým druhým prirodzene dobre. Bez kvetov, bez bonboniéry, bez verejných prejavov. Je vám dobre, pretože k vám príde taká tichá radosť. Spokojnosť. A tešíte sa domov. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov