Rozprávate sa so zvieratami či kvetmi? Vedci majú pre vás skvelú správu! (dobrenoviny.sk)

zdroj: Pexels.com

Nie je to znak hlúposti ani detinskosti

Keď sa s domácimi miláčikmi, hračkami alebo inými vecami rozprávajú deti, pokladáme to za milé a úplne normálne. Ak ale konverzáciu s predmetmi vedú dospelí, pripadá nám to zvláštne a na daného človeka sa často pozeráme krivo. Americký vedec však tvrdí, že ani v prípade dospelých ľudí nejde o nič výnimočné.

Nicholas Epley, odborník z univerzity v Chicagu, ktorý sa venuje štúdiu ľudského správania sa hovorí, že či si to uvedomujeme alebo nie, neživým veciam prisudzujeme ľudské vlastnosti neustále. „Z historického hľadiska je antropomorfizmus považovaný za znak hlúposti alebo detinskosti, ale v skutočnosti to je vedľajší znak toho, čo robí ľudí jedinečnými na tejto planéte. Žiadny iný druh túto tendenciu nemá,“ citoval Epleyho portál Quartz.

zdroj: awiscats.com

Podľa chicagskeho odborníka ide v prípade rozprávania sa s vecami a zvieratami o jednu z najväčších schopností ľudského mozgu. Dôvody, prečo to robíme, sú tri: objekty majú alebo sa zdá, že majú tvár, vyzerajú priateľsky, prípadne nás zaujali, pretože nevieme odhadnúť, ako sa budú správať. Keď vedci pochopia, ako tieto tri spúšťače fungujú, zistia, prečo sú nevyhnutné pre prežitie a inteligenciu. Hoci zatiaľ neexistujú výskumy, ktoré by výslovne potvrdzovali spojitosť medzi antropomorfizmom a sociálnou inteligenciou, Nicholas Epley si myslí, že súvis je veľmi pravdepodobný.

Zdroj: dobrenoviny.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov