Zavŕšenie víkendu v rímskokatolíckej farnosti na sviatok Božieho tela v znamení procesie s myšlienkou na všetkých obyvateľov mesta.

Včera aj dnes naše mesto cítilo a prežívalo kultúrne. Či už to bolo darovanie krvi, deň rodiny, či beh mestom a návšteva manželky maďarského prezidenta.

Spájalo jednu najdôležitejšiu myšlienku – myšlienku jednoty, spolupatričnosti a porozumenia.

Naše mesto je malé, ale takouto jednotou a vzájomnou podporou prevyšuje veľkomestá, ktoré možno sa vystatujú mrakodrapmi, ale to najdôležitejšie im chýba a to je ŽIVOT v spolunažívaní v láske a dobrých vzťahoch medzi ľuďmi v meste.
Aby dnešný deň mohol byť zavŕšený s pokojným požehnaním celému mestu tak rímskokatolícka farnosť na sviatok Božieho tela vykonala procesiu mestom a zavŕšila ju v klube domove dôchodcov.
Je to úctivé a chvályhodné, že i v našom meste veriaci stále dodržujú tradície svojich rodičoch a starých rodičov, ako bola i tá dnešná procesia.

Mnohí mladí ľudia dnes mlčky z diaľky sledovali čo sa to deje, pretože túto tradíciu nechápu alebo už náboženský vplyv a jeho duch v rodine sa vytratil.

Čo  teda znamená táto procesia?
Tradícia procesií sprevádza jeden z najväčších cirkevných sviatkov, ľudovo nazývaný Božie Telo, odpradávna. Tajomstvo Ježišovho Tela a Krvi, na ktoré sa pri každej omši premieňa chlieb a víno, veriaci v procesii na čele s kňazom symbolicky oznamujú svetu nosením monštrancie s kúskom premeneného chleba ulicami dedín a miest.

Postupne sa zastavujú pri štyroch oltároch, symbolizujúce štyri svetové strany. Sprievod tak naznačuje Božiu ochotu a ústretovosť aj voči tým ktorí ho nepoznajú

                           

Je to verejná poklona a udelenie požehnania Eucharistiou. Svoju vieru prejavujú nielen v chráme, ale i vonku pred celým svetom cirkevnými sprievodmi, čiže procesiami.


Procesie sú náboženské pochody, ktorými veriaci jednomyseľne prosia Boha o milosť a zmilovanie, alebo verejne vzdávajú vďaku, alebo navonok preukazujú vnútornú úctu, chválu a oslavu Boha.
Kiež toto dedičstvo našich otcov a pevná viera nezanikne ani v nasledujúcich generáciách v našom malom mestečku s veľkým srdcom. Účastníci procesie s kňazmi zo svojej farnosti dnes mysleli v modlitbách na všetkých obyvateľov mesta s prianím mnoho radostí, pokoja, zdravia, lásky a Božieho požehnania,,

Príspevok je od nášho dopisovateľa: Vlastimila Mačičku.

Ďakujeme pekne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov