Laborec pri Ižkovciach si stále bral svoje obete. Návrat v čase.

Na základe poslednej tragédie z 23. 7. 2023 sme načreli do temného tajomstva rieky Laborec pri Ižkovciach. Rok čo rok nezmyselné tragédie….

Zaspomínajme si  na jednu z nich.  Aj keď osobne sme sa téme venovali, hľadáme dokumenty, informácie o stavbe mosta, zatiaľ bezvýsledne.

Pamätáte si ešte na túto stavbu v Ižkovciach cez Laborec?

DNES: 

30.01.2009 08:57 Telá potápačov sa okolo 19:30 podarilo dostať na povrch

V katastri obce Ižkovce (okres Michalovce) dňa 29. 1. 2009 po jedenástej predpoludním zahynuli dvaja potápači. Podľa informácií portálu TVNOVINY.sk malo k tragickej nehode dôjsť pri potápačských prácach počas výkonu úradnej skúšky technického stavu potrubia pod riekou Laborec.

31. 1 2009. Potrubie smrti pod Laborcom: Smrť potápačov je záhadou.

Pre zvýšený výskyt plynu

Tragickú smrť dvoch potápačov v Ižkovciach (okres Michalovce) si nikto nevie vysvetliť.

Bratislavčania Pavol Pálka († 48) a Ľubo Chudík († 45) zahynuli vo štvrtok pri kontrole potrubia pod riekou Laborec. Udusili sa, hoci dýchacie prístroje mali pri sebe.

Pavol Pálka († 48)

Pavol Pálka († 48) a Ľubo Chudík († 45)
Zdroj: anc

Členovia klubu Nautilus – Pavol s Ľuboslavom boli profesionálni potápači. Starší Pavol mal okrem prác spojených s výcvikom na starosti aj techniku, kompresory, plnenie fliaš či údržbu výstrojov. Spolu s kolegami sa podieľal na profesionálnych technických prácach pod vodou. „Venoval sa aj detičkám a mládeži. Odovzdával im svoje skúsenosti. Bol pre nich veľký kamarát. Je to strašné nešťastie,“ nariekala včera suseda rodiny. Pavol po sebe zanechal manželku, dcéru a syna. Ľuboslav sa profesionálnemu potápaniu venoval devätnásť rokov.

„Bol technicky zdatný typ. Veľmi rád pracoval s ľuďmi,“ chválili ho kolegovia, ktorých jeho smrť šokovala. Rovnako aj jeho rodinu. „Nemôžeme tomu uveriť,“ vraveli včera so slzami v očiach Ľuboslavov otec a manželka.

Pravdepodobnou príčinou smrti oboch potápačov bolo podľa odborníkov udusenie. Hasiči urobili v potrubí analýzu ovzdušia. Pokles kyslíka až na 15 percent a výskyt plynu zaznamenali niekoľko metrov pred jeho koncom. Podľa Ľubomíra Tuchschera je nepoužívané potrubie naplnené dusíkom, aby sa udržal dobrý technický stav. Prečo však skúsení pracovníci nemali založené dýchacie prístroje, aj keď ich mali pri sebe, ostáva záhadou. Celý prípad sa stále vyšetruje.

Pre zvýšený výskyt plynu na konci potrubia vytiahli hasiči potápačov až na tretí pokus.

ČLÁNKY SI VIETE PREČÍTAŤ V PRILOŽENÝCH LINKOCH V SEKCIÍ ZDROJE: 

Zdroje: 

IŽKOVCE: Dvaja potápači zahynuli pri kontrole plynového potrubia (pluska.sk)

Potrubie smrti pod Laborcom: Smrť potápačov je záhadou | Nový Čas (cas.sk)

Telá potápačov sa okolo 19:30 podarilo dostať na povrch | POŽÁRY.cz – ohnisko žhavých zpráv | hasiči aktuálně (pozary.cz)

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov