Veľké Kapušany v dobovej tlači od Zemplín, Zemplén facebookovej komunity.

Túto úžasnú zbierku som urobila na základe článkov, ktoré priniesla facebooková komunita Zemplin, Zemplen o našom meste, aby boli  články sústredné na jednom mieste.  Zbierka sa bude priebežne dopĺňať. Ďakujeme Zemplín, Zemplén za Vašu prácu, je neoceniteľná.

NOVI FIŠKAĽ:
V roku 1910 si otvoril vo Veľkých Kapušanoch fiškaľsku kancellariu Dr. Sutka. Ilustračné foto obyvatelia Veľkých Kapušian v roku 1913. Ten plot v pozadí je pekný.
(Naša zastava)
KANDIDACIA:
V roku 1910 si Peter Kende robil volebnú kampaň vo Veľkých Kapušanoch. Kandidoval za Národnú pracovnú stranu. Voľby do Uhorského snemu sa konali pravidelne v rokoch 1865 – 1910. Predvolebné stretnutie s voličmi bolo podľa článku 4.4.1910.
Volebné právo mali len tí muži nad 20 rokov, ktorí boli majetní a vzdelaní, alebo mali dostatočné ročné príjmy z prenájmu pozemkov alebo kapitálu. Bez ohľadu na majetky aj všetci mešťania, notári, učitelia, kňazi, lekári, inžinieri a členovia Uhorskej učenej spoločnosti. Ženy nemohli voliť ani byť volené. Volebná kampaň bola pomerne nákladná, kandidovali zväčša bohatí. Boli však aj prípady, keď si na kampaň požičiavali.
Ilustračná kolorovaná fotografia Veľkých Kapušian z roku 1915.
(Naša zastava, teraz. sk, hungaricana .hu)
JÁNOS ERDÉLYI:
V roku 1814 sa vo Veľkých Kapušanoch narodil známy básnik, kritik, filozof a etnograf János Erdélyi. (na obraze) V roku 1914 o tom vyšiel aj článok, ako oslavovali výročie. Bolo by zaujímavé, čo z regiónu je v jeho dielach.
(Naša zastava, wikipedia)
PĽEBAN:
Počas Veľkej vojny v roku 1916 boli podľa článku aj zmeny na pľebanii vo Veľkých Kapušanoch.
(Naša zastava)
V roku 1916 počas Veľkej vojny minister preložel učiteľku z Veľkých Kapušian. Krásne ilustračné foto z Veľkých Kapušian asi nejaká trieda s učiteľom pred budovou pošty v podobnom období.
(Naša zastava)
Nebývalé množstvo hmyzu nie len v Afrike, no aj v roku 1924 v okresoch Kapušany a Kráľovský Chlmec.
(Slovenský ľud)
V roku 1936 vznikli veľkolepé plány na rozvoj zemedelskej obce Veľké Kapušany. O krátky čas však prišla vojna a tak neviem, či sa z týchto plánov niečo podarilo splniť.
(Slovenský denník)
VEĽKÉ KAPUŠANY TAKMER NA UKRAJINE:
Príbeh z Veľkých Kapušian 14.2.1945. Dôstojníci Sovietskej armády a zástupca Národnej rady z Užhorodu obsadili obec a dali odviezť násilím a bez náhrady obilie do Mukačeva. Bolo toho deväť vagónov. Predstaviteľ Národnej rady z Užhorodu pritom prehlásil: “Keď národný výbor v Kapušanoch podpíše, že sa obec pripojuje k Zakarpatskej Ukrajine, nechá im obilie. Ak to však neurobia, jedného dňa ich všetkých zavrú!”
(zdroj tomasgrulich. cz ilustračné foto vkapusany. sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov