Deň študentov – píše Bianka Lakatošová, žiačka Gymnázia Ľudovíta Štúra

Téma : Dištančné vzdelávanie počas Pandémie Covid-19

Vážená pani učiteľka, milí spolužiaci!

Chcem sa pripojiť k diskusiám a vyjadriť svoj názor na tému Dištančné vzdelávanie počas pandémie Covid-19.

Z mnohých prednášok bolo vycítiť iba samé pozitívne klady no dovolím si nesúhlasiť s tvrdeniami mojich spolužiakov. Áno, súhlasím s tým, že život je kreslenie bez gumy a nikdy nevieme čo sa môže pripliesť do našich život, plánov, snov…

Nedávno sme nastúpili naspäť do školských lavíc, snažili sme sa po 6. mesiacoch dištančné vzdelávania zvyknúť si na maniere našich učiteľov a náš systém a máme to tu opäť no tentokrát trošku v inej forme.

Na začiatku sme neskrývali naše nadšenie z celoplošného zatvárania škôl. Tešili sme sa, že sa budeme učiť z pohodlia našich izieb, nebudeme musieť vstávať skoro do školy a budeme mať viac času na mimoškolské aktivity a rodinu. Počas prvej vlny pandémie nikto nevedel čo sa bude diať. Bolo to nové pre učiteľov, rodičov a hlavne pre nás žiakov. Online vyučovanie sme mali len párkrát a väčšinou nám učitelia zadávali konkrétne učebné materiály, ktoré sme si mali naštudovať bez nejakého bližšieho výkladu.

Keď sa začala druhá vlna, som však nevedela čo očakávať a kládla som si množstvo otázok.

Budeme sa učiť rovnakou formou ako v prvej vlne? Budeme písať písomky a učitelia nás budú skúšať? Na tieto moje otázky som dostala nečakane rýchlu odpoveď. Učitelia už boli na nás pripravení a my sme hneď nabehli na e-learning. Učitelia sa snami snažili spojiť pomocou video hovorov a viesť s nami hodiny ako v škole. Lenže priamy kontakt s učiteľmi nám žiakom chýba veľmi a rovnako nám chýba taký bežný školský režim a príprava. Neskoro chodíme spať, vstávame pár minút pre vyučovaním a učenie sa nám len nabaľuje. Častokrát sa stretávam s názormi :

,,Ako Vám je dobre, že ste doma, určite nemáte toľko učenia, nič sa neučíte.”

Vôbec to nie je pravda. Učitelia v tejto druhej vlne pristupujú k vyučovaniu veľmi svedomito a zodpovedne len pre nás žiakov vyžaduje toto učenie doma veľa sebazaprenia a koncentrácie na online hodinách, kde nás nikto nemôže kontrolovať čo robíme. Za seba si dovolím povedať, že som zistila, že aj tie naše písomky, ktoré nám strpčujú život majú niečo do seba. Spätná väzba učiteľa v podobe známky za našu snahu sa nedá vynahradiť ničím a mňa osobne taká známka vie veľmi motivovať a nakopnúť vpred. Písomky síce píšeme aj teraz ale učitelia naše známky berú s rezervou čo sa mi veľmi nepáči a veľakrát ma demotivuje, keď nám povedia, že tie vaše jednotky sú ,,len také” a my im nemáme ako dokázať, že sme sa naozaj pripravovali. Toto učenie je určite ťažšie ale svedčí to o našej zodpovednosti.

Vážená pani učiteľka, milí spolužiaci , táto pliaga, ktorá sa na nás zase spustila nám umožňuje si uvedomiť dôležitosť vzdelávania a úžasnú prácu učiteľov, ktorú nám každý deň predávajú svoje znalosti či už zo škôl, života, z rôznych situácii… Táto situácia sa raz skončí a my už nebudeme mať viac času na samoštúdium. Preto by sme sa mali vzchopiť, prijať túto výzvu zodpovedne a uvedomiť si, že za všetko čo v živote dosiahneme vďačíme škole.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov