V Trebišove vystavujú vzácny šperk: Prsteň z hrobky baróna musia strážiť policajti.

Zlatý prsteň s rubínom z hrobu Štefana Dobóa. Hodnota: 35 000€
Zdroj: Zdeněk Kovář

 

Zlodeji si ho nevšimli! Baróna Štefana Dobóa, ktorý zabránil postupu osmanských vojsk, pochovali pred 500 rokmi v kostole v obci Ruská (okr. Michalovce) s množstvom predmetov.

Jeho rodinná hrobka však neunikla pozornosti vykrádačov a tí z nej ukradli opasok. Nevšimli si však vzácny šperk. Medzi pozostatkami totiž prehliadli prsteň, ktorý teraz vystavujú v Trebišove. Má obrovskú kultúrnu aj finančnú hodnotu a vitrínu preto napojili na policajný centralizovaný pult ochrany.

Historik Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína Jakub Šnajder Novému Času prezradil, že výstava Klenotnica rodiny Štefana Dobóa sa zamerala na príbeh lásky baróna a jeho mladej manželky Sáry Sulyok de Lekcse. „Expozíciu sme venovali renesančným šperkom, ktoré sú top nálezom na území Slovenska. Našli sa pod oltárom v Kostole Povýšenia sv. Kríža v obci Ruská.

Zlatý prsteň s rubínom z hrobu Štefana Dobóa. Cena: 35 000€

Hrobku pritom vykradli, svedčia o tom chýbajúce kosti baróna v oblasti panvy, odkiaľ zlodeji zrejme vytrhli opasok. Ich pozornosti však ušiel vzácny prsteň, ktorý bol v inej oblasti – pri hrudi. Je dámsky a pravdepodobne zásnubný. Domnievame sa, že mu ho pri pohrebe vložila jeho manželka,“ vysvetlil historik. O láske manželov svedčilo i to, že Sára sa po ovdovení síce vydala za Pavla Csákyho, no po smrti ju pochovali po boku Štefana.„Takéto šperky sa v našich múzeách vyskytujú len ojedinele, lebo vtedajšia šľachta ich po svojej smrti zanechala potomkom alebo darovala miestnej cirkvi, ktorá ich dala roztaviť na výrobu liturgických predmetov. Je to teda unikát,“ povedal Šnajder. Cenu vzácneho prsteňa archeológ odhadol na 3 500 eur.

„Má však podstatne vyššiu hodnotu, lebo ide o obdobie renesancie, čím by hodnota šperku mala narásť o jednu nulu! A to nehovorím, komu patril…“ uzavrel historik. Stála výstava je zaujímavá aj tým, že kombinuje klasické muzeálne prvky pôvodných šperkov s modernou technológiou, keď obrazovky zachytávajú celý príbeh interaktívne.

Barón Štefan Dobó

Barón štefan Dobó
Barón Štefan Dobó
Zdroj: am
 

Narodil sa v roku 1502 v Serednom. Prídomok Dobó z Ruskej získala jeho rodina podľa rodového majetku obce. Za manželku mal o 33 rokov mladšiu Sáru Sulyok z Lekcse. Do dejín sa zapísal hrdinskou obranou Jágerského hradu, keď ho v roku 1552 bránil pred Osmanmi.

Štefan čelil nepriateľom s 2 100 obrancami vrátane žien a detí. Osmanská armáda mala 30- až 40-tisíc vojakov, no po 38-dňovom obliehaní sa stiahla. Dobó tak znemožnil postup Osmanov smerom na Košice. Rok po úspešnej obrane hradu ho uhorský panovník vymenoval za sedmohradského vojvodu a udelil mu barónsky titul.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov