CESTA DO PRAVEKU ARCHEOSKANZEN NIŽNÁ MYŠĽA – 15.9. a 17.10.2020 – (vylety.kosiceregion.com)

Cestujte v čase a nechajte sa historickým vlakom komfortne dopraviť až do pravekého archeoskanzenu. Mimoriadny turistický vlak vás dovezie priamo do obdobia praveku v dvoch  termínoch: 15.septembra 2020 a 17.októbra 2020. Vlakové cestovateľské dobrodružstvo nie je len o samotnej ceste krásnou historickou súpravou, ale aj o bohatom programe, počas ktorého objavíte praveké hračky, či preskúmate katakomby alebo objavíte staré kostrové náleziská.

Cesta do praveku síce začína na Železničnej stanici v Košiciach, no už nastúpením do zrekonštruovanej historickej vlakovej súpravy, sa posunieme o niekoľko rokov nostalgicky späť. A neostávame len pri nostalgickej jazde! Program a areál archeoskanzenu v Nižnej Myšli nás posunie hneď tisícky rokov do minulosti – do praveku, konkrétne do doby bronzovej. Nenechajte sa viesť ako klasickí turisti, ale objavujte ako skutoční archeológovia. Počas programu prebádame podzemné útroby Myšľanského obecného múzea, ktoré kedysi slúžilo ako premonštrátsky kostol a poodhalíme kostrové náleziska z obdobia doby bronzovej, ktoré sú pozostatkom pravekého obetného rituálu. Vy obetovať nemusíte nič, cestou do praveku len získate!

Obec Nižná Myšľa

Prehliadka obce Nižná Myšľa so sprievodcom

Obec, nachádzajúca sa len 15 kilometrov východne od Košíc, rozhodne má čo návštevníkom ponúknuť. Už prvé zmienky o nej pochádzajú zo 14.storočia, čo je dôkazom, že história tejto obce je skutočne bohatá. Práve touto oblasťou v praveku i stredoveku viedli významné obchodné cesty, ktoré budeme spoločne nasledovať.

Prehliadka Rímskokatolíckeho kostola sv. Mikluláša a vyhliadky

Na mieste súčasného kostola sv. Mikuláša, stáli v minulosti už dva, historicky úplne odlišné chrámy. Podoba súčasného chrámu vznikla okolo roku 1802 až 1805, kedy ho postavili v barokovo – klasicistickom štýle. Podľa dochovaných informácií je možné, že na jeho stavbu použili materiál z predchádzajúcich dvoch kostolov. Pri pohľade na jeho aktuálnu podobu, v spojení s vyhliadkou, môžeme konštatovať „do tretice to najlepšie“. Rímskokatolícky kostol sv. Mikuláša je významnou dominantou obce Nižná Myšľa a vyhliadka v bezprostrednej blízkosti kostola, nám poskytuje zároveň panoramatický rozhľad na široké okolie.

Rímskokatolíckeho kostola sv. Mikluláša - zdroj: KETURIST
Myšľanské obecné múzeu

Vstup do Myšľanského obecného múzea, ukrývajúceho katakomby

Múzeum obce v sebe ukrýva prezentáciu najhodnotnejších nálezov z obce a regiónu. Svojou zbierkou prevyšuje tradičné obecné múzeá. No nielen svojím obsahom a nálezmi ukrytými vo vnútri, je toto múzeum výnimočné! Dávkou histórie dýcha aj budova v ktorej sídli. Historická budova pochádza z 13.storočia a v minulosti slúžila ako premonštrátsky kláštor. Pôvodná stavba kláštora bola v priebehu období prestavaná. Dnes len s ťažkosťou vieme určiť jeho presnú podobu, avšak najstaršie časti z pôvodnej stavby sa zachovali v podzemí. Tie budú počas prehliadky sprístupnené, a spoločne budeme môcť preskúmať podzemné chodby, vybudované z kameňa a malty. Čím poodhalíme pôvodný ráz kláštora.

Komentovaná prehliadka archeoskanzenu

Nižná Myšľa bola označená za archeolokalitu už v roku 1892. Od dátumu 7.7.1977, kedy tu prebieha systematický archeologický výskum, sa podarilo nájsť niekoľko osád z rôznych časových úsekov od praveku až do skorého stredoveku. Návštevníkom podobu tohto obdobia približujú repliky pravekých domov, časť obranného valu so vstupnou bránou do mesta z doby bronzovej, či kuchynské pece na vypaľovanie keramických nádob, ktoré napovedia o živote a rituáloch ľudí z doby bronzovej veľa. Archeológovia tvrdia, že pred 3500 rokmi došlo v tejto lokalite k obetovaniu ľudí, čoho dôkazom sú aj kostrové nálezy štyroch žien. Replika kultovej obetnej jamy, bola zrealizovaná a predstavená verejnosti len nedávno.

Archeoskanzen-Nižná-Myšľa
Archeoskanzen Nižná Myšľa .

Animácie pre deti

Prostredie pravekých replík obydlí a duch histórie vznášajúci sa ponad oblasť celého archeoskanzenu, poskytujú ideálne tvorivé prostredie. Detskí cestovatelia do praveku budú môcť okúsiť rozličné techniky bádania a cítiť sa ako skutočný archeologický hrdina, či cestovateľ v čase!

Obrázková ochutnávka výletu

Archeoskanzen-Nižná-Myšľa

12345678

CESTOVNÝ PORIADOK

STANICAPRÍCHODODCHOD
Košice hl. st.8:30
Košice predmestie8:358:36
Krásna n. Hornádom8:458:46
Nižná Myšľa9:0015:40
Krásna n. Hornádom15:5515:56
Košice predmestie16:0316:04
Košice hl. st.16:10

Program v cene

  • prehliadka obce Nižná Myšľa so sprievodcom
  • prehliadka Rímskokatolíckeho kostola sv. Mikuláša s vyhliadkou
  • vstup do Myšľanského obecného múzea, vrátane katakomb
  • komentovaná prehliadka archeoskanzenu – animácie pre deti

Dieťa do 3 rokov – bez nároku na miesto – 0 Eur

Dieťa, študent a dôchodca – 4 Eur

Dospelý – 7 Eur

Rodičovský lístok – max. 5 vlastných detí – 20 Eur

V rámci občerstvenia bude v ponuke pravý archeologický guľáš Laca Olexu

Zdroj: vylety.kosiceregion.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov