Nečakáme čo bude. Pýtame sa. Marián Viskupič, predseda Výboru pre financie a rozpočet o dôsledkoch koronakrízy pre mestá a obce a o tom, čo nás čaká

Marián Viskupič je zakladajúci člen strany SaS, Trnavský krajský predseda, župný poslanec v TTSK a poslanec NR SR, predseda Výboru pre financie a rozpočet.  Pri riešení problémov preferuje jednoduché riešenia, jasné a zrozumiteľné pre všetkých.

Koronakríza sa dotkla celého sveta, štátu, ale aj miest a obcí. Všetko so všetkým ale súvisí. Môžete nám laikom vysvetliť ako?

Koronakríza skutočne zasiahla do chodu celého sveta, zasiahla do života ľudí vo všetkých krajinách. Možno prvýkrát sme si všetci veľmi silne uvedomili, čo znamená globalizácia a ako veľmi zraniteľný vie byť dnešný poprepájaný svet. Rýchle rozšírenie koronavírusu do celého sveta a zdravotné následky v niektorých krajinách, nás všetkých nás všetkých veľmi vystrašili. Všetci totiž vnímame, že naše zdravotníctvo nie je v ideálnom stave. Ráznymi opatreniami na začiatku koronakrízy sme získali čas na lepšiu prípravu a viac informácií o samotnom víruse. Zároveň silné opatrenia a s tým súvisiace silné zastavenie ekonomiky nám dalo skúsenosť, že aj na boj s vírusom potrebujeme práve čo najštandardnejšie fungovanie života a spoločnosti a fungujúcu ekonomiku. Deň, keď porazíme túto pandémiu môže prísť už zajtra. Bude to totiž deň, keď sa s ňou
naučíme žiť. Je totiž veľmi pravdepodobné, že aktuálny koronavírus sa aktuálne stal súčasťou nášho života, podobne ako napr. chrípka. Covid nepreceňujme ale ani nepodceňujme. Buďme opatrní, ale žime naše životy podobne ako pred ním. Práve takto všetci spoločne dokážeme minimalizovať dopady na ľudí, obce, mestá i štát.

Mnohí o svoje zamestnanie prišli. Zamestnanci MŠ, ale aj vychovávateľky, aj mnohí iní pracujú za 80 percentnú mzdu. Od zamestnancov samosprávy v Kráľovskom Chlmci sa k nám dostala informácia, že vláda má v mesiaci november vrátiť mestám a obciam sumu, o ktorú prišli na daniach z príjmov FO. Je to pravda?

Áno, prišlo k výraznému zvýšeniu nezamestnanosti. Nezamestnanosť stúpla od začiatku krízy o vyše 2%, pribudlo takmer 60 000 nezamestnaných. Ešte reálnejší pohľad o zásahu do života ľudí poskytujú tieto čísla – o prácu prišlo cca 130 000 ľudí, ale 70 000 z nich si dokázalo nájsť novú prácu. Navyše prvýkrát v histórii Slovenska pravdepodobne príde aj k poklesu nomimálnej priemernej mzdy. Tieto údaje ukazujú, ako ťažká je situácia na trhu práce a teda ako ťažká je reálna situácia ľudí. Pričom samozrejme vnímam, že situácia je veľmi rozdielna v rôznych regiónoch a najťažšia je práve v tých regiónoch, kde sa i pred krízou nežilo ľahko.
Informácia, ktorú spomínate, bude asi nedorozumenie. V platnosti je vládny program pôžičiek obciam a VÚC na kompenzáciu výpadku dane z príjmov fyzických osôb. V skratke sa jedná o to, že obce si môžu požiadať o bezúročnú pôžičku, maximálne do výšky výpadu spomínanej dane. Pričom začiatok splácania je až v roku 2024. Tieto prostriedky môžu samosprávy použiť na kompenzáciu svojich výdavkov v roku 2020. Je teoreticky možné, že by tieto pôžičky boli v budúcnosti na základe nejakých parametrov odpustené.

Bude podľa Vás schopná vláda kompenzovať za takú krátku dobu časť príjmu, ktoré mestá stratili? Ak áno, akou formou?

Ako som spomenul v predchádzajúcej odpovedi, obce a VÚC môžu požiadať o pôžicku, ktorou vykryjú celý výpadok tohtoročných plánovaných príjmov. Najhoršie problémy by mali byť takto pokryté. Samotné splácanie začne až v roku 2024, poskytnutá pôžička teda nebude obce zaťažovať v najbližších rokoch, ktoré určite nebudú ľahké. Vnímam, že situácia obcí i VUC – čiek je náročná, budú musieť siahnuť na svoje rezervné fondy a tiež robiť úsporné
opatrenia.

Aké budú musieť mestá splniť podmienky, aby ku kompenzáci došlo a ak sa im to nepodarí, tak kompenzovaní nebudú?

Presné podmienky poskytnutia i samotná zmluva je zverejnená na stránke Ministerstva financií. Každá obec má právo získať pôžičku do výšky svojho výpadku dane z príjmu fyzických osôb.

Budú dôsledky koronakrízy podľa Vás citeľné aj v roku 2021? Na čo sa musia mestá a obce pripraviť?

Aktuálne ekonomické štatistiky ukazujú na V krivku ekonomického oživenia, teda že ekonomika sa relatívne rýchlo oživuje a rozbieha. Bude však veľmi záležať na tom, ako dokážeme fungovať v predpokladanej druhej vlne koronavírusu. Ja som optimista, avšak následky koronakrízy budú v roku 2021 určite citeľné. Ekonomika sa nedokáže vrátiť na predkrízovú úroveň, a to isté platí aj pre zamestnanosť.

Taká trochu osobnejšia otázka. Čo najviac trápi predsedu Výboru pre financie a rozpočet. Nielen ako predsedu, ale aj ako človeka, ktorý má podľa mojich zistení blízko k ľuďom.

Najviac ma trápia práve medziľudské vzťahy . V aktuálnej kríze budeme úspešní práve vtedy, ak dokážeme dobre fungovať ako spoločnosť. Práve spolupatričnosť je veľmi dôležitá. Aby ekonomika i celá krajina v ťažkých časoch dobre fungovala, potrebujeme slobodu a so slobodou nevyhnutne spojenú zodpovednosť. Zodpovednosť za seba, svojich blízkych a celú
komunitu. Trápi ma i nevymožiteľnosť práva na Slovensku a s tým spojená arogancia mocných. Práve slobodné krajiny kde sa človek dovolá spravodlivosti, sú najúspešnejšie.

My v malých obciach a mestách máme často pocit, že sa na nás zabúda. Všetci predstavitelia vlády a jednotlivých strán sa k nám dostávajú predovšetkým pred voľbami prostredníctvom letákov a článkov a malých darov v poštových schránkach. Plánujete výjazdy aj do menších miest a obcí? Dá sa to vôbec stihnúť napraviť si v tomto smere reputáciu?

V tomto mám trochu výhodu, celý život žijem na dedine. Myslím, že veľmi dobre vnímam život mimo Bratislavy a chápem situáciu a problémy malých obcí a miest. Vždy pri rozhodovaní sa snažím vnímať aj tento rozmer. Strana SaS je často vnímaná ako mestská strana a toto vnímanie by som rád poopravil. Aj počas celého volebného obdobia sa snažíme chodiť po Slovensku a vnímať aj špecifické problémy malých regiónov.

Váš odkaz pre občanov Veľkých Kapušian?

Vzdialenosť z Veľkých Kapušian do Bratislavy je presne rovnaká ako z Bratislavy do Veľkých Kapušian. Je povinnosťou nás politikov nezabúdať na žiadnu časť Slovenska. Rozhodnutia musíme robiť pre všetkých občanov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov