Veľkokapušiansky futbal, alebo kedy je chlap spokojný?

(Ženský uhol pohľadu úplne odľahčene. Čiže nechytajte ma muži za slovíčka, je to myslené polovážne).

Keď má navarené, popratané a keď sa darí futbalu.

VŠEOBECNE k vedeniu futbalu, nie k súčasnému. 

Keď sa darí futbalu chlap je najšťastnejším tvorom na svete. Dokonca nedeľňajšiemu futbalu sa prispôsobuje rodinný program. Niečo za niečo. 

Čo k tomu chýba?

Už len to, aby všetci, ktorým záleží na kapušianskom futbale  prišli   v utorok 19. mája o 17:00 hod. na futbalový štadión na voľbu vedenia futbalu, keďže včera to moc nevyšlo.  Ak teda nechcete, aby futbalové ihrisko zatvorilo svoje brány .

Nie ako kritici, že toto je zlé, toto treba takto, kritikov od stola a počítača je dosť, ale prišli ako konštruktívni  partneri. Kritici totiž ak dôjde na lámanie chleba a je im ponúknuté, páči sa, tu máš, rob, dostaneš také isté podmienky, len rob, ukáž, ako sa to robí stiahnu chvost a sklopia uši a čakajú potom na svoju ďalšiu príležitosť, aby už mohli konečne ďalej kritizovať. Neprevezmú zodpovednosť a makačku.

Takých ľudí treba ignorovať.

Čakáme normálnych, serióznych bláznov v dobrom slova zmysle.

Každý básni o ,,husákových deťoch”, lebo tie decká, tí muži keď hrali – vtedy futbal žil. Samozrejme. Vtedy každý chlapec chcel byť futbalistom. Bola to  dobrá úroda detí v tom čase. Vychovávali sa futbalisti, ktorí sa potom zocelili na bojisku fyzicky a mentálne. Teda na základnej vojenskej službe. Neboli to žiadne padavky. Česť výnimkám, teraz to píšem globálne. 

Kým ,,vtedy” bola hierarchia, že bola čakačka aj na možnosť zahrať si v pouličnom futbale, dnes nie je pretlak. 

Pozrite sa von oknom koľko detí sa naháňa za loptou? Málokedy zazriete zápas a už vôbec nie to, že postranne sedia ďalšie, aby dostali príležitosť, aby si aj oni mohli zakopať.

Decká nám sedia doma za počítačmi, alebo s mobilom v ruke.

Čo bude o 20 rokov? Futbal, ak sa bude hrať, tak online. Dobu nezastavíme. Máme iné možnosti, deti necítia potrebu záťaže, bavia ich iné veci. 

Čiže kto hľadá chybu len v meniacich sa vedeniach futbalu nemá úplne pravdu.

Treba sa venovať mládeži, často znejúca kritika. Snažia sa, veruže sa snažia. Primátor, Miro Dirda, Zoli Sedlák, Laci Berta…

Kto by ale mal viesť futbal…

Futbalový maniak. Psychológ. Tvrďas, či až despota. Manager a kúzelník v jednom, odolný voči neprajníkom a kritikom. Čiže predseda MFK. Určite by mal spĺňať tieto atribúty.

Futbalový maniak. No musí futbalom žiť bez voľného času. Nonstop. Nehľadiac na svoju rodinu a jej potreby. Keď futbal volá, tak volá a tu nejde iba o sezóny a hry, ale o tréningy, zháňanie sponzorov a iné vybavovačky.

Psychológ, aby vedel vytrhať nabíjačky zo sieti a aby presvedčil deti, že toto je pre nich to pravé orechové. Dokáže to? Úprimne si myslím, že nie. Ak rodičia nedokážu vyhnať decká športovať, neverím, že cudzí chlap zmení zmýšľanie detí ohľadom športu a futbalu o 40 rokov v čase.

Tvrďas, či až despota, ktorý donúti to dieťa, aby hralo roky, kým nevyrastie z neho futbalista a neutečie po roku hry. Ktorý vyrazí dvere na jeho izbe a vytiahne ho vonku- s nadsázkou. To isté urobí aj s veľkými futbalistami.

Manager a kúzelník – to prvé nonstop a to druhé skoro nonstop. Pretože peňazí je málo, sponzorov treba obháňať, prosiť.

Odolný voči neprajníkom a kritikom. Asi najťažšia úloha a neviem, ako dlho sa v tejto pozícií dá odolávať, aby to človek nevzdal. Pretože sú fanúšikovia, ktorí futbal prežívajú tak, že ak futbalista kopne namiesto doprava doľava vinia vedenie futbalu.

 K TERAJŠIEMU VEDENIU A FUTBALU. 

Súčasné vedenie sa tiež prejedlo iba kritiky od fanúšikov futbalu (ale žiadnej pomoci, pretože pomáhať sa dá aj nezištne, hlavne ak kvôli nejakému cieľu, spojiť sa, atď.) a odstúpili zo svojich funkcií. Čo neznamená, že ak nové vedenie bude potrebovať pomoc, že ju odmietnu. 

Takže konečne sa dostávame k jadru problému. Buď bude nové vedenie, alebo sa zatvoria dvere k futbalu, čo by bola škoda. 

Prečo som šla k tomuto takou nadnesenou okľukou?

Aby sme si uvedomili, že nikdy nič nie je také ako bolo. Ani ľudia, ani podmienky. Ani dospelí a hlavne deti. Že toto nie je hra. Aj keď futbal je hra. Ale viesť ho, nie je hra. Veľká zodpovednosť a veľký Damoklov meč nad hlavou.

Napriek tomu veríme, že sa nájdu ľudia, ktorí sú ochotní toto všetko podstúpiť. 

Futbal potrebuje silného človeka, ktorý ho povedie. Celého človeka, ktorý mu zasvätí všetok svoj čas. Určite sa mnoho vecí dá zmeniť. Ale zázraky nečakajme. 

Ak máš v sebe chuť, ešte stále sa môžeš prihlásiť ako záujemca na post predsedu klubu. Prihlás sa.

Platí to, čo písala Gabika v článku. Očakávame Vás, dôjdite, my tam budeme, nenecháme si ujsť tieto voľby. 

Zdroje obrázky:

pnky.sk

humorikon.sk

pinterest.com

 canstockphoto.cz
 
pxhere.com
pixabay.sk

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov