Revolučný rok 1989. Dnes si pripomíname: Mauer auf! (Preč s múrom!)

Blíži sa výročie nežnej revolúcie a dnes 9. novembra je 30 rokov keď Východné Nemecko zrušilo obmedzenie cestovania a padol Berlínsky múr. Deň začatia našej revolúcie predchádzalo mnoho udalostí v celom východnom bloku.  

Poskytujeme Vám  sled udalostí pred Nežnou revolúciou. 

Naša krajina bola medzi poslednými, ktorá sa pridala k revolučným zmenám.

Pol storočia rozdeľovala Európu železná opona. Štáty strednej a východnej Európy sa z područia neslobody vymanili presne pred dvadsiatimi rokmi. Pripomeňme si odpor občanov v jednotlivých krajinách v pamätnom roku 1989.
 
Sovietsky zväz vyšiel z druhej svetovej vojny ako superveľmoc. Do piatich rokov pritom rozšíril svoj vplyv na takmer celú strednú a východnú Európu. Postupne boli v jednotlivých krajinách zavedené komunistické režimy. Odpor občanov bol vždy tvrdo potlačený. Tak tomu bolo počas maďarskej revolúcie v roku 1956, počas Pražskej jari 1968 či poľského hnutia Solidarity začiatkom 80-tych rokov. Pád režimov nastal až v roku 1989. Pripomeňme si zmeny, ktoré sa počas jedného kalendárneho roka udiali.
 
február – apríl: V Poľsku za okrúhlym stolom rokuje Solidarita a poľská komunistická strana.
 
marec: V Budapešti sa zhromažďuje 80 000 demonštrantov a začínajú sa rokovania s opozíciou.
 
4.-18. jún: V poľských poloslobodných voľbách získava Solidarita 99 zo 100 voľných kresiel v Senáte a všetkých 161 voľných kresiel v Sejme. 
 
27. jún: Rakúsky a maďarský ministri zahraničných vecí strihajú drôt železnej opony na svojich hraniciach. 
 
19. august: Počas 3-hodinového otvorenia hraníc medzi Rakúskom a Maďarskom na Západ odchádza viac než 600 východných Nemcov
 
23. august: Dva milióny ľudí v pobaltských krajinách sa chytí za ruky a vytvoria ľudskú reťaz dlhú 600 kilometrov. Chcú tak upozorniť na osud Estónska, Lotyšska a Litvy 50 rokov po podpise Paktu Molotov-Ribbentrop, ktorý viedol k okupácii týchto krajín Sovietskym zväzom.
 
24. august: Tadeusz Mazowiecki zo Solidarity sa stáva prvým nekomunistickým premiérom Poľska. Vzniká tiež vláda s prevahou nekomunistov. 
 
11. september: Maďarská vláda oznamuje, že nezasiahne proti cestovaniu východných Nemcov cez maďarsko-rakúsku hranicu do západného Nemecka. Vzápätí to využíva 13 000 občanov Nemeckej demokratickej republiky. 
 
7. október: Maďarská komunistická strana zaniká. 
 
9. október: Vo východonemeckom meste Lipsko sa koná demonštrácia za účasti 70 000 ľudí.
 
18. október: Erich Honecker, čelný predstaviteľ NDR, rezignuje na svoju funkciu.
 
4. november: Vo východnom Berlíne sa na demonštráciách schádza cez milión ľudí.
 
9. november: Východné Nemecko ruší obmedzenie cestovania a padá Berlínsky múr.
 

Čo múr rozdelil, to ľudia spojili. Azda v žiadnom inom meste sa existencia železnej opony neprejavovala tak zjavne ako v Berlíne. Štvrť storočia ho rozdeľovala bariéra, ktorá bránila obyvateľom komunistickej NDR stretávať sa s rodákmi zo západného Berlína.

Múr, s ostnatým drôtom, sa stal symbolom studenej vojny.

Múr stál medzi západnou časťou Berlína, ktorú spravovali USA, Veľká Británia a Francúzsko, a sovietskou východnou časťou. Bol to dôsledok porážky Nemecka v 2. svetovej vojne.

Berlínsky múr celkovo meral 155 km, v rámci mesta bol 43 kilometrov dlhý.

Múr postavili 13. augusta 1961 zo sutín domov stojacich na hranici.

Západná strana múru bola pomaľovaná nápismi. Nadšení občania sa do ničenia múru pustili okamžite. Týchto ľudí nazývajú Mauerspechte (ďatle na múre). Oficiálna demolácia sa začala až v júni 1990.

V najbližších dňoch si pripomenieme:
 
17. november: Po brutálne rozohnanej demonštrácii študentov v Prahe sa v Československu začína Nežná revolúcia. Nasledujú manifestácie v Prahe (800 000 ľudí) a Bratislave (100 000 účastníkov). 
 
16. december: V rumunskom meste Temešvár sa začínajú nepokoje ako reakcia na snahu vlády odstrániť disidentského pastora Lászlóá Tőkésa (dnes europoslanca). Do protestov sa zapájajú študenti  a nepokoje sa šíria až do Bukurešti. Prejav lídra krajiny Nicolaea Ceausesca pred stotisícovým davom sa končí chaosom a revolúciou.
 
25. december: Nicolae Ceausescu je popravený.
 
Veľké zmeny sa diali aj v nasledujúcich mesiacoch. Pobaltské krajiny sa odčlenili od Sovietskeho zväzu, zjednotilo sa Nemecko a líder Solidarity Lech Walesa sa stal poľským prezidentom. V decembri 1991 zanikol Sovietsky zväz. 
 
Zdroje:
tes.com
berlinstreetart.com
www1.pluska.sk 
www.europarl.europa.eu 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov