Halloween (z keltského Samhainu), Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých. Deň reformácie.

ŽI A NECHAJ ŽIŤ.

Keď jeden sviatok mal nahradiť ten druhý pohanský, ale nakoniec ostali obidva.

  • 31. 10. – Halloween 
  • 1. 11. – Sviatok Všetkých svätých (katolícky sviatok, ktorý je súčasne aj štátnym sviatkom)
  • 2. 11. – Pamiatka zosnulých – Dušičky

 

SVIATOK VŠETKÝCH SVÄTÝCH

(Všechsvätých; 1. november)

Sviatok venovaný pamiatke mŕtvych, pôvodne zasvätený tým svätým, ktorí sa v cirkevnom kalendári neoslavovali jednotlivo. Vznikol vo 4. storočí vo východnej cirkvi, kde sa dodnes svätí v prvú nedeľu po Turícach. Od roku 610, keď pápež Bonifác IV. dal do rímskeho Panteónu preniesť kosti početných mučeníkov pochovaných mimo Ríma, sa svätil 13. mája na pamiatku Panny Márie a mučeníkov. Roku 835 ho Pápež Gregor IV. preložil na 1. november. Na Slovensku sa navštevujú hroby príbuzných a venuje sa pozornosť ich výzdobe. V evanjelickej a. v. cirkvi sa v predvečer Sviatku všetkých svätých svätí Deň reformácie na počesť 95 téz na dišputáciu, ktoré Martin Luther 31. októbra 1517 pribil na dvere chrámu vo Wittenbergu.

Sviatok všetkých svätých 1. novembra sa v kresťanskej cirkvi slávi od 8. storočia. Jeho zmyslom je pripomenúť si svätých, všetky sväté duše, známe aj neznáme. Sviatok sa začal oslavovať v Anglicku a Írsku, až neskôr sa rozšíril aj do iných krajín. Mal nahradiť PRÁVE  keltský sviatok Samhain, ktorý bol jedným z najdôležitejších v keltskom kalendári, išlo o začiatok nového roka

Presnejšie:

V roku 837 pápež Gregor IV. vyhlásil, že tento pohanský sviatok bude patriť aj v kresťanskej cirkvi mŕtvym. Tak sa z 1. novembra stal Sviatok všetkých svätých a nasledujúci deň bol vyhlásený za deň Pamiatky zosnulým.  

Cirkev ho nakoniec vlastnými zvykmi naozaj nahradila a neskôr k nemu pridala aj druhý sviatok, Pamiatku zosnulých.

Od roku 1994 je na Slovensku dňom pracovného pokoja. V Rímskokatolíckej cirkvi je tento deň prikázaným sviatkom, počas ktorého sa slávia sväté omše v kostoloch alebo aj priamo na cintorínoch. Veriaci si v tento deň pripomínajú všetkých svätých, aj tých, ktorí nemajú miesto v kalendári alebo nie sú oficiálne vyhlásení za svätých.

Pamiatka zosnulých – Dušičky 

(2. november)

Pamiatka zosnulých, ktorá sa ľudovo nazýva “Dušičky”, má pôvod u predkresťanských Slovanov. Pôvodne sa tento sviatok slávil niekoľkokrát ročne. Uctievanie zosnulých prebiehalo v minulosti podobne ako pohrebné rituály – na hroboch sa konali hostiny, pilo sa a tancovalo v maskách.

Inscenovali sa dokonca súboje so zlými duchmi. V 10. storočí pod vplyvom kresťanstva vznikol z pôvodných osláv len jeden sviatok, a to kresťanský sviatok Pamiatka zosnulých. Ten sa slávi i dnes, konkrétne 2. novembra, a poznáme ho pod názvom Dušičky.

Na Pamiatku zosnulých sa veriaci po celom svete modlia za duše v očistci. Tento sviatok zaviedol už v roku 998 svätý Odilo z Cluny. Pamiatka zosnulých sa vďaka mníchom výrazne rozšírila počas 11. storočia.

Samotné Dušičky môžete brať zo svetskej stránky, čo symbolizuje: úprava hrobov, zapaľovanie sviečok a kladenie vencov na hroby. V minulosti boli hroby veľmi jednoduché, na jeseň sa na ne kládla čačina a jedna-dve sviečky. Bohatšie vrstvy ľudí si budovali rozmernejšie hrobky. Druhá stránka tohto sviatku je duchovná, kedy sa ľudia modlia za duše mŕtvych príbuzných a v kostoloch sa za nich slúžia omše.

V súčasnosti sa veľa ľudí upína hlavne k zdobeniu hrobov. Tejto činnosti niektorí venujú možno až príliš veľkú pozornosť a taktiež veľa peňazí. Skúsme sa skôr pomodliť, zaspomínať, porozprávať deťom príbeh o ich starej mame alebo dedkovi, aby hlavná myšlienka sviatku celkom nevymizla.  

Protestantská cirkev. 

Protestantské cirkvi neuznávajú kult svätých. Tým pádom neoslavujú ani sviatok Všetkých svätých. Vo svojich kalendároch však majú Pamiatku zosnulých. 31. októbra oslavujú Deň reformácie, kedy počas obradov okrem iného spomínajú aj na zosnulých a čítajú zoznamy ľudí, ktorí v danej farnosti zomreli v predchádzajú­com roku.

Halloween,- „All Hallows’Evening“, čo znamená „predvečer všetkých svätých“.

Čo je to vlastne Halloween, kedy sa oslavuje a kde vznikol? Pripisuje sa mu zlý príklad z Ameriky a pod. Je to omyl. 

Do Ameriky sviatok priviezli írski a škótski prisťahovalci, ktorí boli protestanti, a tak neslávili cirkevné Dušičky. Rozhodli sa preto vrátiť k pohanským tradíciám.

Halloween je už v Európe pomerne zaužívaný a vďaka globalizácií ho poznajú na celom svete. Na Slovensku sa stále polemizuje nad tým, či by sa tento zvyk mal u nás oslavovať. Málokto ale vie, kde vlastne vznikol.

Na strane druhej oslava Halloweenu je obľúbenou akciou našich detí v školách, tiež dospelých. 

Skúsme ľudia zaujať zhovievavý nadhľad na naše deti a nehľadať zlo všade tam, kde nie je.

Halloween má svoje korene práve v Európe.

Napriek tomu, že sviatok Halloween  sa v posledných rokoch  rozšíril  do celého sveta z USA –   etnologickým pohľadom  pôvod Halloweenu  nie je v USA.  Najčastejšie sa pripisuje starým Keltom, ktorí takto oslavovali koniec leta a príchod zimy. Verili, že počas poslednej októbrovej noci sa vracajú duše mŕtvych do nášho sveta a potulujú sa medzi nami. Práve preto im prinášali rôzne dary a chránili sa pred nimi zapáleným ohňom. Tiež sa maskovali strašidelnými maskami, aby zmiatli zlých duchov. V túto noc si tiež zvykli rozprávať strašidelné príbehy, ktoré však museli mať pozitívny obsah, aby si mŕtvi nevzali živých do záhrobia. 

Má súvis s európskymi pastiermi. 

S ohľadom na fakt, že Kelti a potom  Slovania osídlili Strednú Európu a ich kultúry sa tu prelínali, sa predpokladá, že sviatok Samhain bol oslavovaný aj u nás. 

V keltskom Samhaine sa v tomto období   pastieri so svojimi stádami vracali domov, pretože sa končili teplé dni. Keďže sa po krajine pohybovali v čase Samhainu, keď podľa nich boli aktívni duchovia a elfovia, ktorí im mohli uškodiť, začierňovali si tváre a kabáty si obliekali naruby. Do USA sa Halloween dostal s prisťahovalcami z Írska a Škótska. Bolo to počas hladomoru v 19. storočí, kedy prišla na nový kontinent veľká časť populácie z Veľkej Británie. Pomerne rýchlo sa rozšíril po celej Severnej Amerike a časom sa zmodernizoval a komercionalizoval. Dnes ho už poznáme v podobe strašidelne ozdobených domov, vyrezávaných tekvíc so sviečkou a v maskách oblečených detí. Tie chodia od domu k domu a dostávajú od ľudí sladkosti alebo peniaze.

Halloween  je spojený s vyrezávanými tekvicami a s prezliekaním sa do rôznych masiek. Americké deti počas neho chodia od domu k domu a zbierajú sladkosti. 

 Nevyvolávajú zlých duchov, neoslavujú zlých duchov.

Ani tie naše deti na školách a v škôlkach. Ak vezmete pôvod sviatkov, dokonca sa bránia voči zlým duchom.

Koľkí z Vás máte ozdobené dvory tekvicami? Koľko Vašich deti sa zúčastnilo školskej akcie?

ŽI A NECHAJ ŽIŤ.

Vedeli ste o tom, že preskakovanie vatier na Jána súviselo so sexom napríklad?

Zdroj: Podľa etnologičky: Tatiany Bužekovej 

             finance.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov