Nakukli sme do ZŠ POH vo Veľkých Kapušanoch – aktivity od 2. septembra (zs-pohvk.edupage.org)

Školský klub detí – Deň mlieka – “Mlieko všetci radi máme, každý deň si pohár dáme. Ak chceš aj ty zdravý byť musíš veľa mlieka piť.” Svetový deň mlieka je dobrá príležitosť,aby sme si uvedomili význam konzumovania  mlieka pre naše zdravie. Preto som sa v tento deň v našom oddelení snažila o to, aby sa deti dozvedeli zaujímavé informácie o tejto výnimočnej tekutine a pochopili dôležitosť pitia mlieka. S deťmi sme si pochutili aj na mliečnych výrobkoch a zabavili sme sa rôznymi aktivitami. 

Európsky deň jazykov – Korene Európskeho dňa jazykov siahajú do roku 2001, kedy Rada Európy a Európska únia ustanovila jeden septembrový deň ako Európsky deň jazykov a úspešne sa doň zapojilo 45 krajín. Hlavným cieľom tohto dňa je podpora bohatého lingvistického a kultúrneho dedičstva Európy. Aj my na našej škole sme sa rozhodli zapojiť sa do tohto projektu už druhýkrát a preto sme navštívili výstavu pod názvom  Európske kultúrne dedičstvo v mestskom kultúrnom stredisku v našom meste, kde sme mali možnosť vidieť ako žili naši predkovia na území dnešných Veľkých Kapušian v minulosti. V utorok – 24. septembra 2019 nám žiaci siedmeho až deviateho ročníka pripravili prezentácie o  európskych krajinách podľa vlastného výberu, v ktorých nám predstavili geografiu, obyvateľstvo, kultúru a najmä jazyky, ktorými sa hovorí v danej krajine a vypočuli sme si aj zvukové ukážky vo vybranom jazyku. Veríme, že zapojením do Európskeho dňa jazykov sme prispeli k rozšíreniu našich znalostí o cudzích jazykoch, lebo dnes možno viac ako kedykoľvek predtým platí stará múdrosť „ Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom“.

Vyfarbime spolu Veľkokapušianské ulice – V piatok, 27. 9. 2019, sa žiaci našej školy zúčastnili akcie s názvom „Vyfarbime spolu Veľkokapušianské ulice“ v duchu ochrany životného prostredia. Každá trieda mala k dispozícii časť chodníka na realizáciu svojich predstáv, ako chrániť prírodu. Myšlienkou roka „Copus – mesto pre Naše deti – aj my sme súčasťou prírody“ sme sa pridali k výzve vyrobiť a vymaľovať vtáčie búdky. Týmto sme chceli spoločne ukázať, aké je dôležité starať sa o stromy, vtáky, zvieratá a prírodu.

Mosty bez bariér – Dňa 18.09.2019 žiaci 9. ročníka mali neobyčajný deň. Vybrali sa do Pribeníka, kde sa zúčastnili 10.ročníka Festivalu zdravotne znevýhodnených a zdravých žiakov “Mosty bez bariér 2019”. Organizátorom tohto podujatia bol Košický samosprávny kraj v spolupráci so Strednou odbornou školou v Pribeníku. Stredné odborné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja prezentovali možnosti štúdia na svojich školách. Pre účastníkov podujatia bol pripravený bohatý kultúrny program, ochutnávka tradičných jedál. O šikovnosti stredoškolákov nás presvedčila pestrá ponuka žiackych výrobkov – moderné náušnice, výšivky, vkusná keramika. Celá akcia prebiehala v príjemnej atmosfére.

Cezpoľný beh – Naša škola P.O.Hviezdoslava sa zúčastnila okresného kola v Cezpoľnom behu v Michalovciach. Našu školu reprezentovali títo žiaci:Anita Popovičová, ktorá sa umiestnila na 23.miesta a dvaja chlapci Juraj Halaj, ktorý skončil na 14.miesta a hneď za ním skončil na 15.miesta Pavol Kačmarik. Naším žiakom gratulujeme za ich výkon a prajeme ďalšie pekné športové výsledky.

Vitamínový deň – Žiaci 5.B triedy štvrtok 10.10 2019 mali počas dňa vitamínový deň. Žiaci si priniesli ovocie a zeleninu a počas tohto dňa konzumovali vitamíny. Samozrejme každý vyučujúci , ktorý prišiel na hodinu bol ponúknutý, ale  počas prestávky aj ostatný učitelia. Pre učiteľov žiaci mali pripravené prezentácie o ovocí a zelenine. Prezentácie pripravili Samira spolu so Sebim a Paťka sa Saškou. Na konci prezentácie bol krátky kvíz. V mene svojej triedy sa chcem všetkým mojím žiakom poďakovať za pekný prežitý deň a samozrejme za prípravu vitamínového dňa za ovocie a za zeleninu.

Deň jablka – V piatok 11.10.2019 sme oslávili Deň jablka. Tento deň sa z tried šírila vôňa jabĺk, jablkových koláčikov a iných dobrôt. Vyučovanie sa celý deň riadilo témou „Jablko“. Každé dieťa si prinieslo do školy jabĺčko. So  žiakmi sme sa porozprávali o pôvode jablka, o množstve vitamínov, ktoré v sebe skrýva. Na vyučovaní žiaci riešili jablkové úlohy a tvorili papierové jablká. Takéto zážitkové vyučovanie sa deťom páčilo a  nevšednou formou získali aj nové vedomosti. Na záver poďakovanie patrí rodičom detí, ktorí prispeli koláčmi, jablkami a inými dobrotami.

Súťaž s Národnou bankou Slovenska – Žiaci 5.A a 9.A triedy sa zapojili do súťaže, ktorú vyhlásila Národná banka Slovenska. Úlohou žiakov bolo vymyslieť krátky slogan na tému: Ako sa má správať zodpovedný (finančný) spotrebiteľ? Žiaci 5. A triedy sa nechali inšpirovať logom z webstránky NBS. Použili symbol dáždnika, ktorý ochráni finančného spotrebiteľa pred každou kvapkou zlozvykov. Zodpovedný spotrebiteľ predsa vie, že každá kvapka sa ráta. Pod dáždnikom sa nachádzali dobré rady ako sa stať zodpovedným spotrebiteľom ako aj prasiatko na šetrenie peňazí. Vedľa prasiatka boli mince, ktoré sa dali nahádzať do bruška prasiatka. Tie taktiež predstavujú drobné kvapky, ktorými sa dá ušetriť. Piataci ukázali svoju tvorivosť a šikovnosť. Ich súťažná práca bola veľmi premyslená, hravá a farebná. Žiaci 9.A triedy pripravili interaktívny plagát vo forme SMART telefónu, ktorého obrazovka sa dala meniť. Na úvodnú stranu telefónu vymysleli slovnú hru, pomocou ktorej charakterizovali zodpovedného spotrebiteľa, na ďalšiu stranu vytvorili básničku o zodpovednom spotrebiteľovi a nakoniec aj slogan. Deviataci boli naozaj kreatívni. Projekt bol obsahovo, technicky aj vizuálne dokonalý, čo ocenili aj organizátori súťaže. Práca 9.A sa porote natoľko zapáčila, že žiaci postúpili do finálového kola súťaže a dostali pozvanie do Bratislavy. Dňa 23.10.2019  sa žiaci 9. A triedy zúčastnia podujatia „Dni finančného spotrebiteľa 2019“, kde predstavia svoju súťažnú prácu, zasúťažia si v súťaži z finančnej gramotnosti a stretnú sa s manažmentom NBS (viac na https://www.nbs.sk/sk/spotrebitel/vzdelavanie/dni-financneho-spotrebitela-2019).Obe triedy boli odmenené diplomom od Národnej banky Slovenska. Blahoželáme obom triedam a žiakom 9.A triedy prajeme veľa šťastia a krásne zážitky v Bratislave! Držíme im palce!

Turistický deň, horské jazero IZRA – 17. októbra, za krásneho slnečného počasia sa 46 žiakov a 3 pedagógovia vybrali na turistickú vychádzku. Navštívili sme malebné horské jazero Izra, ktoré sa nachádza v Slanských vrchoch v katastri Slanská Huta. Maximálna dĺžka jazera je 250m, šírka 220m a hĺbka 7m. Vzniklo zahradením doliny jedného z prítokov Izry-Malej Izry zosuvom pôdy. Okolie je obkolesené lesmi. Z pamiatok sa v blízkosti strediska nachádzajú vojenské bunkre z I.ČSR. Ďakujeme p. uč. Kissovi sa skvelý výber lokality, prežili sme krásny deň a tešíme sa nabudúce!

Výchovný koncert – Viktor Guľváš – Nadšenie, tanec,spev a radosť. 🙂    Koncert bol prispôsobený veku žiakov- plný hier a dobrej nálady.

Testovanie telesnej zdatnosti prvákov – V dňoch 16. a 17. 10. 2019 sa v telocvični našej  školy konalo Testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. ročníka ZŠ. Podľa metodiky testovania k identifikácii športového talentu boli žiaci testovaní z týchto disciplín: opakovaná zostava s tyčou, výdrž v zhybe nadhmatom, skok do diaľky, člnkový beh na 4 x 10m, ľah-sed, predklon v sede s dosahovaním, kotúľanie 3 lôpt, vlajková naháňačka a viacstupňový vytrvalostný člnkový beh na 20m. Každý testovaný žiak dostane osvedčenie, ktoré bude obsahovať zoznam odporúčaných športov. Žiaci boli na testovaní šikovní a podali výborné výkony.

Zdroj: zs-pohvk.edupage.org

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov