Niekoľko myšlienok k Svetovému dňu zvierat. Nech nie je iba raz v roku.

Prosba v očiach v kapušianskom útulku…..

Aby sa budúci týždeň niesol v duchu myšlienky: Aj ja pomôžem opusteným psíkom v útulku v rámci svojich možností.

K napísaniu článku som musela prejsť dlhou nocou, aby som strávila včerajšie dojmy a nebola príliš emočná. Keď som si včera už chcela sadnúť a ,,hodiť,, základné myšlienky, ďalší ban mi dalo toto video. Ďakujem  Matúš Krnčok.

Zviera sa nekupuje, zviera sa adoptuje.

Krásna reklama na adopciu zvierat z útulkov. Až mi do plaču prišlo trošku 😀

Uverejnil používateľ Matúš Krnčok Nedeľa 24. januára 2016

 

Smutné oči ma prenasledovali aj v spánku. A veľmi  veľa párov takto  smutných očí, ktoré sme včera aj my videli   v Útulku pre psov vo Veľkých Kapušanoch.

Hneď v úvode upozorňujem, že cieľom môjho príspevku nie je navádzať Vás na bezhlavú adopciu, ktorú si nemôžete dovoliť z rôznych príčin ( materiálnych, osobných, priestorových).

Skôr inšpirovať Vás k pomoci.

Tiež  vás ale chcem poprosiť, že ak budete v budúcnosti premýšľať nad domácim miláčikom najprv navštívte útulok….Aj moja dcéra si adoptovala psa z tohto útulku.

Taktiež chcem podotknúť, že ďakujem Bohu, že máme v našom meste útulok pre psov. Miesto, kde sa o tieto opustené zvieratá starajú, poskytujú im dočasný domov a bezpečie, kým si ich niekto neadoptuje.

Včera sme na facebookovej stránke uverejnili oznam k Svetovému dňu zvierat, z ktorého citujem:

,,A tí, ktorí nemajú žiadne zvieratko, ak si myslíte, môžete zobrať konzervu, alebo nepotrebné teplé šaty, deky, posteľné do útulku pre opustené psy. Pomôžu im počas zimy. Zoberte rodičia svoje deti do útulku, nech vidia, kde vedie nezodpovedné správania ľudí, učte ich k láske k zvieratám. Nezabudnite ich pohladiť, dať trochu lásky. Nám zase poslať buď fotku svojich zvieratiek, alebo fotku z útulku a pripojiť do komentov.,,

Ráno s oznamom zapracovala Szilvia Kondor, učiteľka z Magyar ÓVODA-Nagykapos. Škôlka organizovala akciu k Svetového dňa zvierat a podaril sa im husársky kúsok, rodičia s deťmi na akciu prichádzali s darom pre kapušiansky útulok . Ďakujeme.

 Vrátim sa k myšlienke príspevku.

Tieto vyššie spomínané determinanty slúžili vlastne na vysvetlenie podnetov, ktoré ma inšpirovali k napísaniu článku. Najsilnejším  podnetom, momentom bolo ale  navštívenie útulku pre psov.

Oči psíka vo videu nás konfrontovali s očami psíkov v útulku.

Útulok v našom meste ,tak ako aj iné útulky je preplnený.

Jeden z xx kotercov

Desiatky, desiatky a ďalšie desiatky psíkov. Čo je ale zvláštne, ani jedno neprajné, alebo rozzúrené zviera.

Brešú.

Aby upútali na seba pozornosť. Keď k ním pristúpite strkajú labky, dožadujú sa pohladenia, alebo ujdú.

Veľa nemých prosiacich očí……

 

Ďalšie psy sú  tak smutné, že už na seba neupozorňujú, iba hľadia a rozprávajú  očami.

 

Nuž a sú medzi nimi aj skleslé, apatické, ako keby sa vzdali nádeje, že ich ešte niekto môže mať rád.

Návšteva útulku, je veľmi silný príbeh pre každého, koho tam povedú nohy. Chce to odpojiť sa emočne , v opačnom prípade tá ľútosť, že ich nemôže vziať, poskytnúť im domov, dvor, kde by sa preháňali, pohltí človeka a dovedie k slzám.

 

Napriek tomu, útulok je práve jedným z tých miest, ktoré by človek mal aspoň raz v živote navštíviť. Aby videl, pochopil, možno aby zmenil nesprávne zakorenený názor, aby prehodnotil, aby pomohol.

Od poslednej   do včerajšej návštevy  sa   útulok priestorovo rozšíril ešte raz a počet psíkov narástol aspoň 3 krát.  

Nechceme tlačiť na Vás, že vyhlásime zbierku. Skôr apelovať, že ak máte možnosť choďte, pomôžte. Každý nech sa rozhodne sám a dobrovoľne.

Príkladom nech nám idú  tí naši najmenší škôlkári, ktorí to 4.10. 2019 dokázali. Možno sa nájdu aj iné deti, výchovné skupiny, ktoré ak z domu zoberú za hrsť granúl a dajú ich dokopy odnesú ich, alebo ponúknu útulku. Možno rodiny, možno skupiny priateľov…..

Možno niekto daruje starú deku. Ide zima. Aj im bude zima.  Možno niekto má doma nepotrebný plech, alebo drevo na búdy, aby sa mali kde skryť v zlom počasí, možno niekto dá 1 eur. Euro k euru pomôže zakúpiť vrece granúl, alebo zhotoviť búdu. Možností je veľa. 

Možno niekoho vôbec neosloví príspevok, mávne rukou, čo ma po nich. Sme ľudia, aj to je možnosť reakcie. 

Každá pomoc je ale cenná. Vzácna a vítaná.  

Útulky sú preplnené a tým pádom čím ďalej, tým viac sú odkázané na charitatívnu pomoc.

Je zlé,  pohrať sa s myšlienkou aby sa budúci týždeň niesol v duchu myšlienky: Aj ja pomôžem opusteným psíkom v útulku v rámci svojich možností?

Bola by to nárazová akcia, ale samotná myšlienka nech nás sprevádza po celý rok a ak si spomeniete na útulok, zájdite tam hocikedy s niečim, čo dokáže pomôcť týmto opustených, nechceným, vyhodeným, strateným tvorom.

Majú tak smutné oči………..

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov