Košická župa obnovuje počas letných prázdnin viacero škôl

Z rozpočtu na práce vyčlenili 415 000 eur.

Nové ihrisko v areáli Strednej priemyselnej školy stavebnej a geodetickej v Košiciach.Nové ihrisko v areáli Strednej priemyselnej školy stavebnej a geodetickej v Košiciach.(Zdroj: web.vucke.sk)
 

Na bežné opravy počas leta vyčlenil 415 500 eur.

Ako informovala hovorkyňa KSK Anna Činčárová, kraj v lete vynovuje odborné učebne, sociálne zariadenia, ale aj fasády budov, strechy či kanalizácie škôl.

„Jednou z najurgentnejších opráv je napríklad oprava strechy na Strednej športovej škole v Košiciach. Pravidelne zatekala, a tak voda poškodzovala fasádu budovy a vnútorné priestory školy,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka (nezávislý).

 
 

Obnova bude stáť takmer 28-tisíc eur.

Strechy opravujú aj na Strednej odbornej škole v Moldave nad Bodvou, na budove odborného výcviku Strednej odbornej školy (SOŠ) obchodu a služieb v Sobranciach, taktiež na budove odborného výcviku Strednej odbornej školy v Spišskej Novej Vsi.

Nové učebne i sociálne zariadenia

Po prázdninách sa žiaci Gymnázia Poštová v Košiciach môžu tešiť na nové chemické laboratórium, úpravy v škole budú stáť 16 700 eur.

V Strednej zdravotníckej škole v Michalovciach vynovia za 20-tisíc eur odbornú učebňu.

Za 64-tisíc eur opravia fasádu telocvične Technickej akadémie v Spišskej Novej Vsi.

Konzervatórium Jozefa Adamoviča v Košiciach bude mať opravenú kanalizáciu v sume 24 600 eur.

Nové sociálne zariadenia získajú za 11-tisíc eur na SOŠ vo Veľkých Kapušanoch a tiež na Gymnáziu Šrobárova Košice, kde spolu za 53 600 eur opravia aj chodbu.

„Väčšina budov našich stredných škôl v kraji bola postavená v 60. rokoch minulého storočia. Počas roka robia iba drobné opravy a základnú údržbu tak, aby nebol narušený výchovno-vzdelávací proces. Letné prázdniny preto naplno využívame na väčšie obnovy našich škôl. Kvalita stredného školstva je našou najväčšou prioritou, no musia tomu zodpovedať aj priestory, v akých sa žiaci učia,“ dodal Trnka.

Na podporu pohybu

Kraj v týchto mesiacoch investuje aj do opráv a výstavby športových ihrísk.

Ešte pred koncom školského roka slávnostne otvorili nové multifunkčné ihrisko pri SOŠ v Pribeníku a v júli otvoril kraj nové ihrisko v areáli Strednej priemyselnej školy stavebnej a geodetickej v Košiciach.

Financované boli z dotácie Úradu vlády SR v rámci výzvy Podpora rozvoja športu na rok 2018 a spolufinancované z rozpočtu KSK.

Práce v Pribeníku stáli vyše 56-tisíc eur a v Košiciach viac ako 76-tisíc eur.

V najbližších týždňoch sa začne výstavba multifunkčného ihriska na Gymnáziu Opatovská v Košiciach, financovaná bude z tohtoročnej výzvy podpory rozvoja športu v sume 66-tisíc eur.

Za vyše 147-tisíc eur postaví kraj viacúčelové ihrisko pri Technickej akadémii v Spišskej Novej Vsi a 80-tisíc eur bude stáť nové ihrisko v Škole v prírode v Kysaku.

„Okrem bežných opráv či stavby športových ihrísk pripravujeme aj väčšie investičné akcie. Jednou z finančne najnákladnejších bude rekonštrukcia troch stredoškolských internátov, s ktorou chceme začať ešte v tomto roku,“ dodal župan.

Zdroj: kosice.korzar.sme.sk

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov