Úvaha o zabitom strome

Pred pár dňami sa v našom meste stalo čosi nemysliteľné – na čo sme vlastne tak trošku všetci mysleli a kdesi v podvedomí sme čakali, kedy sa to aj stane. Ktosi zlomil strom – krásny mladý, čerstvo vysadený stromček, s ktorým si niekto dal námahu vysadiť ho, polievať ho a starať sa oň aby zosilnel, zapustil silné korene a aby robil nám všetkým radosť, čistil nám vzduch, poskytoval tieň a vtáčikom domov. Po veľkej a neuveriteľne úspešnej akcii organizovanej mestom, keď sme spolu na území nášho mesta vysadili nemysliteľný počet stromov, spojili sme sa nehľadiac na žiadne rozdiely medzi nami, napokon prišlo to, čoho sme sa obávali. Niekto si teraz dal tú námahu, nie aby niečím prispel, ale aby ničil, aby aspoň časť nášho úsilia “zlomil”.
Hneď vznikli rôzne teórie, či to bol priamy odkaz pre niekoho konkrétneho, či išlo o nejaký úmysel, alebo sa len nejaký nezodpovedný a nezrelý jedinec potreboval takto realizovať, dokazovať nejakú silu a nerozvážne spôsobiť nielen škodu ale aj verejné pobúrenie…
Prikláňam sa k tej mladíckej nerozvážnosti – vo veci totiž bola tá. Ktorá to samozrejme neospravedlňuje, ale priznajme si, nerobili sme v mladosti aj my rôzne hlúposti? Či už mali nejaký následok alebo nie. Konkrétne v tomto prípade sa vinník prihlásil a svoj nerozvážny skutok napravil – vysadil nový stromček a svoje konanie oľutoval.
Otázkou je, či by tak urobil aj bez “jemného” nátlaku cez sociálne siete, kde na príspevok nášho portálu, v ktorom sme o veci informovali,  reagovali obyvatelia mesta a tento čin odsúdili. Nechcem túto záležitosť ďalej rozpitvávať, stalo sa a riešilo sa. Len som chcela poukázať na to, že práve tu sa ukazuje potreba takéhoto média, ktoré o dianí v meste informuje. Je dobré riešiť takéto záležitosti verejne a preto je na mieste, aby ste o dianí, ktoré je možno niekedy aj mimo našej pozornosti dali vedieť, aby ste sa aj takto spojili a spolu pomohli tam kde treba, napravili veci tam, kde ich je potrebné naprávať a aby sa k informáciám dostali všetci.
Pridám ešte jednu negatívnu informáciu – obyvatelia niektorých obytných domov sa rozhodli, že vysadené stromčeky, ktoré im zavadzajú a ktoré nechcú pri svojich obydliach, pekne, potichu a bez veľkej reklamy jednoducho odstránili. Ani toto nebolo pekné…

Ale dúfajme, že pozitívnych informácií bude stále viac, prevážia nad tými negatívnymi a nakoniec sa budeme zaoberať len samými dobrými správami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov