Málo nás, ten, kto môže, nech príde medzi nás. Pre Teba len kvapka, pre druhého život…

Človek má predstavu, že dostať,  alebo darovať krv je úplne jednoduchá ceremónia. Myslí si, že kto má guráž, pôjde a krv daruje a ten, kto krv potrebuje, ju dostane.

Doteraz sme si ani my nemysleli, že darcovstvo krvi nie je jednoduchá vec. 

Vnímali sme výzvy cez sociálne siete, aj prosby  na darovanie konkrétnej krvnej skupiny, pre konkrétneho človeka. Vnímali. Niekto zazdieľal, iný prečítal a mnohí hneď aj zabudli, pretože kým sa nás darcovstvo bezprostredne netýka, máme tendenciu neriešiť.

Príbeh, ktorý sa ale dotkol niekoľkých z nás poznáme :

 Myslíme si, že niet v našom meste človeka, ktorý by nepoznal p. Ladislava Pappa, poslanca MsZ. Mnohých z nás učil, ale poznajú ho aj tí, ktorých nie. Poznáme sa s ním ako všetci, ktorí v našom malom mestečku spolu žijeme.

Na marcovom zasadnutí MsZ p.Papp chýbal. Bol v nemocnici a ako sme sa dozvedeli, potreboval krv a táto naliehavá situácia v priebehu pár hodín spojila niekoľkých ľudí – primátora mesta, zástupcu primátora a jeho straníckeho kolegu pána Petra,  poslaneckého kolegu Joe-a, z MsP Števa, zamestnanca MsÚ Fera a dcéru zamestnankyne úradu Timiku.

V článku ich nemenujeme priezviskami, ide o iné…

Dobré skutky sa málokedy dostávajú do éteru.  O dobrých  ľuďoch a dobrých skutkoch vždy počuť akosi menej a pritom platí to, že dobro vždy zvíťazí a nielen v rozprávkach, ale aj v živote.

Tí darcovia, ktorí boli krv darovať  a pomohli vtedy, nie je isté, že budú mócť darovat5 opát. Ak nie, tak nam budu darvovia chýbať a preto oslovujeme ďalších.

Nie je jednoduché nájsť darcu, ktorý spĺňa všetky podmienky na to, aby mohol krv darovať.

K odberu krvi, ktorý sa má uskutočniť v našom meste je potrebných aspoň ďalších 20 ľudí.

PRETO, AK SA EŠTE NIEKTO POHRÁVA S MYŠLIENKOU DARCOVSTVA, ODHODLAJTE SA A PRIHLÁSTE SA  NA TEL. ČÍSLE 056 / 638 26 31.

“Bojím sa ihly,”  počula som nedávno.

Aj ja, sakramentsky,” odpovedala som, ale závidím tým “správnym ľuďom”, ktorí vystrčia rameno a bez rozmýšľania darujú krv.

Človek by vraj mal skúsiť počas tejto svojej krátkej pozemskej púti všetko, aby potom na sklonku života neľutoval to, čo mohol a neurobil.

Počula som aj smutnejší príbeh, práve pri hlavnom stanovišti počas vysádzania stromčekov. Viete, ja idem aj na akciu darovania krvi, pretože darcom som odvtedy, AKO moje dieťa potrebovalo krv a nebola k dispozícií. PEKELNÁ SITUÁCIA, KTORÚ BY Z NÁS NIKTO NECHCEL ZAŽIŤ.

Každý z nás sa cíti vyvoleným, že mne sa to nemôže stať. Ale nie takto funguje život. Žiaľ.

Chcela by som do toho ísť, mysliac na to, že dobro sa dobrom odpláca, že ten hore, ktorý všetko riadi si spomenie aj na mňa ,ak  by som sa ja, niekto blízky dostal do takej situácie.

Ale asi nemôžem, asi nespĺňam podmienky. U zubára som bola, rezaná som tiež bola a hlúpa horúčka. Veľa ľudí nespĺňa podmienky, prečítajúc si všeobecné kritéria. Žiaľ. Preto je potrebné mať k dispozícií vyšší počet dobrovoľníkov, z ktorých sa vykryštalizujú tí, ktorých krv je vhodná. Transfúzna stanica krvičku musí po odbere ďalej vyšetriť v KE. Ideálnych je 30-35 odberov.

 Všeobecné kritériá:
– musíte mať vek od 18 do 60 rokov, vážiť minimálne 50 kg, ak chcete pomôcť chorému človeku prežiť,
– neprekonali ste infekčnú žltačku typu B a C, nie ste nosičom HIV, neprekonali ste syfilis, nie ste partnerom ľudí s uvedenými chorobami,
– neboli ste posledný rok operovaný, tetovaný, liečený akupunktúrou, nemali ste prepichované uši alebo iné časti tela, nedostali ste transfúziu krvi alebo plazmy,
– neužívali ste antibiotiká v predchádzajúcich dvoch týždňoch, nemali ste v rovnakom období horúčky, hnačky,
– v poslednom týždni ste neprekonali zubné ošetrenie, ste aktuálne mimo menštruácie; bez herpesu,
– v prípade novorodeneckej žltačky a infekčnej žltačky typu A (napr. v detskom veku ) môžete byť darcom krvi len po časovom odstupe.

Ako sa pripravíte na odber:
– deň pred odberom sa neobmedzujte v príjme tekutín,
– pred odberom nekonzumujte žiadne mastné jedlá,
– pred odberom konzumujte netukové pečivo, sucháre, chlieb s medom a zaváraninou, ovocie, zeleninu a pod..,
– pred odberom nepite alkohol, nefajčíte,
– deň pred odberom vypite aspoň 2 litre tekutín – vodu, minerálku, čaj, ovocné šťavy, ráno pol litra čaju.
– potrebné je priniesť so sebou občiansky preukaz, kartu poistenca, preukaz darcu ( ak ho máte).

IDEME DAROVAŤ KRV. Pretože my držíme spolu. My sme ,,KAPUŠANČANIA” !!! 

Kedy a kde?

Mesto Veľké Kapušany v spolupráci s Národnou transfúznu službou SR s pracoviskom v Košiciach sa rozhodlo zorganizovať Mobilný odber darcov krvi na deň 22.06.2019 v čase 09.00 hod. – 11.30 hod. vo veľkej  zasadačke Mestského úradu vo Veľkých Kapušanoch.

 Nagykapos Város és a Nemzeti Transzfúziós Szolgálat kassai kirendeltség együttműködésével önkéntes véradást szervez, amelyre 2019. június 22-én 9:00 órától 11:30 óráig kerül sor a Nagykaposi Városi Hivatal üléstermében.

V prípade darcovstva krvi prosíme oznámiť svoje meno a priezvisko Mestskému úradu vo Veľkých Kapušanoch do 14.06.2019 na telefónnom čísle 056 / 638 26 31.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov