30. rokov od vybuchnutia jadrovej elektrárne Černobyľ – V Michalovciach sa koná dnes svetový štrajk za budúcnosť klímy.

Bolo to v auguste minulého roku, keď sa vtedy len pätnásť ročná Greta Thunberg, rozhodla nechodiť do školy do švédskych parlamentných volieb. Jej požiadavkou bolo, aby Švédska vláda znížila uhlíkové emisie podľa Parížskej dohody. Protestovala pred budovou Riksdagu každý deň počas školských hodín s nápisom- “Skolstrejk för klimatet” (školský štrajk za klímu). Neskôr začala školu vynechávať už len piatky.

Prečo to vôbec robila?

Mladá Greta, ktorá je v tomto období už nominovaná na Nobelovu cenu, nevidí dôvod v chodení do školy, kde sa študenti učia hlavne pre svoju budúcnosť, pretože rýchlosťou šírenia sa globálneho otepľovania žiadnu budúcnosť mať nebudú.
Na podnet švédskej aktivistky vznikli po celom svete štrajky za budúcnosť- “FRIDAYS FOR FUTURE”. Študenti rovnako nespokojní s tým, ako tento problém “tí vyšší” riešia, sa rozhodli podporiť nielen Gretu, ale samotnú Zem prostredníctvom týchto protestov. Preto každý piatok vychádzajú do ulíc a pripomínajú ľudom závažnosť tohto problému, ktorý býva častokrát podceňovaný.

“Ako chcete týmto štrajkom pomôcť prírode?”, môžete sa pýtať v duchu.

Študenti z Michaloviec uviedli :

Nie sme odborníci, ani vyškolení znalci životného prostredia. Naša generácia je ale najväčšmi postihnutá dôsledkami človečenskej nezodpovednosti. Snehový chaos, povodne, vlny horúčav a lesné požiare sú už dnes značné dôsledky. Na Slovensku životné prostredie tiež neprispieva k záchrane sveta, nelegálne skládky, smiešne štatistiky v recyklácii odpadu či znečistená voda sú riešiteľné problémy, ktoré ohrozujú obyvateľov našej krajiny. Naším štrajkom v pomerne malom meste nedáme do pohybu ľudí, ktorí majú tu moc urobiť zásadnú zmenu.
No len keď dáme do povedomia tento problém, keď na neho budeme upozorňovať, a keď to bude hoc i len jeden človek, ktorý obmedzí využívanie odpadu vo svojom okolí, ktorý sa o tom porozpráva s rodičmi alebo odmietne slamku v kaviarni- náš štrajk bude úspešný
.”

!!!! Príďte na Námestie osloboditeľov, ku tribúne, 26.4.2019 o 14:00 poobede s nami a spolu s ďalšími miliónmi študentov po svete vyjadriť nesúhlas k tomu, ako sa s jedným z najväčších problémov tohto storočia zaobchádza. !!!!!

Zdroj: Svetový štrajk za budúcnosť klímy Michalovce

Najhoršia nukleárna katastrofa v celej histórii sa odohrala presne 26. apríla v roku 1986. Černobyľská jadrová elektráreň doplatila na nevydarený test bezpečnostného systému a explózia, ktorá nasledovala spôsobila katastrofu nevídaných rozmerov, po ktorej sa vytvoril rádioaktívny mrak a pohybmi vetra nakoniec prešiel aj východnou Európou a Škandináviou. Sovietsky zväz sa bohužiaľ snažil výbuch v elektrárni do poslednej chvíle zatajovať, veď život v blízkom meste Pripjať pokračoval aj po výbuchu normálne a deti trávili svoj deň v škôlke, keď im hrozilo smrteľné nebezpečenstvo. Ľudia nakoniec museli svoje obydlia opustiť a do mesta Pripjať sa dodnes nevrátil žiadny obyvateľ. (refresher.sk)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov