Mestská polícia Veľké Kapušany upozorňuje občanov na VZN č. 136/2017 o podmienkach držania psov na území mesta Veľké Kapušany. (vkapusany.sk)

Všetkým nám má záležať na prostredí, v ktorom žijeme. Preto musíme s problémom, ktorý sa volá “psie exkrementy” zápasiť spoločne. Je nevyhnutné, aby začala fungovať vzájomná kontrola, pretože aj takým spôsobom môžeme zvyšovať kvalitu života v našom meste.

Po zimnej sezóne sa nám opäť na verejných priestranstvách začali „objavovať“ psie exkrementy.

Z dôvodu ich zvýšeného výskytu a zároveň z dôvodu sťažností obyvateľov dávame do pozornosti chovateľom a držiteľom psov, že na území mesta Veľké Kapušany platí VZN č. 136/2017 o podmienkach držania psov na území mesta Veľké Kapušany.

Upozorňujeme všetkých chovateľov a držiteľov psov, že na verejných priestranstvách, na dvoroch obytných domov a na ich chodbách možno vodiť psov iba na vôdzke, bezpečne pripevnenej na obojku alebo prsnom postroji. Zároveň upozorňujeme, že v záujme zachovania hygieny, čistoty verejného poriadku a bezpečnosti je držiteľ psa povinný:
• držať psa v čistote, dbať aby pes neznečisťoval verejné priestranstvá, zeleň, detské ihriská a pieskoviská,
• počas prítomnosti na verejných priestranstvách musí mať držiteľ psa so sebou hygienické vrecko s pomôckami na odstránenie psích výkalov (hygienické vrecko si môže majiteľ, držiteľ psa v priebehu celého roka
vyžiadať v kancelárii prvého kontaktu na MsÚ). Po zaplatení dane mu bude odovzdaný zväzok, v ktorom je 250 ks. hygienických vreciek.
• okamžite odstrániť spôsobené nečistoty do nádoby vhodnej na zhromažďovanie exkrementov,
• prihlásiť psa staršieho ako 6 mesiacov na registráciu na Mestský úrad vo Veľkých Kapušanoch,
• stratu psa, zmenu v chove, alebo každú inú zmenu týkajúcu sa evidencie, je chovateľ povinný oznámiť u správcu dane do 30 dní od vzniku tejto skutočnosti.
Ak majiteľ resp. držiteľ psa nedodržiava tieto nariadenia, dopúšťa sa priestupku, za ktorý môže byť na mieste priestupkovo postihnutý. Týmto vyzývame všetkých držiteľov a majiteľov psov, aby dodržiavali predmetné VZN č. 136/2017 o podmienkach držania psov na území mesta Veľké Kapušany a udržiavali poriadok na verejných priestranstvách.

Zároveň upozorňujeme všetkých majiteľov, držiteľov psov, že v najbližších dňoch sprísnime kontrolu a postih voči nezodpovedným psíčkarom. Kontrolu zameriame na dodržiavanie vyššie uvedeného nariadenia mesta.

Upozorňujeme, že exkrementy môžu byť zdrojom celého radu chorôb a parazitov. Sú nebezpečné pre človeka, hlavne pre deti, z hľadiska možnosti nákazy rôznymi bakteriálnymi, parazitárnymi a vírusovými ochoreniami.
No zároveň sú nebezpečné aj pre samotných psov. Tí sa môžu nakaziť buď priamym kontaktom cez kožu (tzv. transdermálny prenos) alebo ich požieraním, a to rôznymi závažnými ochoreniami (parvoviróza, giardióza,
kokcidióza, trichinelóza, askaridóza, pásomnica psia, pásomnica hrášková, machovec psí).

                                                                                        Bc. Zoltán Szabó

                                                                                   náčelník Mestskej polície

                                                                                           Veľké Kapušany

Zdroj: vkapusany.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov