Prvé kolo prezidenstkých volieb je za nami, víťazkou je Zuzana Čaputová

V sobotu si Slovensko volilo v prvom kole nového prezidenta. Po spočítaní všetkých hlasov vznikli neoficiálne výsledky, ktorých víťazkou je Zuzana Čaputová.

Víťazkou prvého kola prezidentských volieb je Zuzana Čaputová. Do druhého kola ide s Marošom Šefčovičom. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR po sčítaní 99,94 % okrskových zápisníc.

Čaputová v prvom kole získala 40,56 % hlasovŠefčovič dostal od voličov 18,66 % hlasov. Čaputová mala náskok pred Šefčovičom vo väčšine krajov, tesnejší rozdiel medzi nimi bol napríklad v Prešovskom kraji. Volebná účasť dosiahla 48,74 %. 

Do druhého kola sa nedostal Štefan Harabin, ktorý vo voľbách získal 14,34 % hlasov, za ním nasleduje Marian Kotleba, ktorý dostal 10,39 % hlasov. Päticu kandidátov uzatvára František Mikloško s 5,72 % hlasov. Do druhého kola sa nedostali ani Béla Bugár, Milan Krajniak, Eduard Chmelár, Martin Daňo, Róbert Švec, Juraj Zábojník, Ivan Zuzula, ani Bohumila Tauchmannová.

Zuzana Čaputová je rada, že sa v druhom kole prezidentských volieb stretne s Marošom Šefčovičom. “Chcem pogratulovať pánovi Šefčovičovi k postupu do druhého kola. Som rada, že obidvaja nebudeme musieť čeliť extrému,” povedala po tom, čo z predbežných neoficiálnych výsledkov vyplýva, že ju volilo vyše 40 percent voličov, Šefčoviča necelých 19.

Čaputová poďakovala všetkým voličom, ktorí ju posunuli v prezidentských voľbách do druhého kola, a to nielen v slovenčine, ale aj v jazyku menšín. Ďakuje aj rodine a spolupracovníkom. “Uchádzala som sa o hlasy všetkých voličov, preto sa chcem všetkým poďakovať. Budem sa snažiť nesklamať,” povedala Čaputová.

Svoj výsledok vo voľbách vníma “ako veľké volanie po zmene, slušnosti a spravodlivosti”. Náskok pred Šefčovičom je podľa nej povzbudivý. Čaputová si želá férovú kampaň pred druhým kolom volieb. Mieni sa uchádzať o dôveru voličov aj protikandidátov. “Budem sa o ňu uchádzať najmä cez komunikovanie možno toho, čo nás môže spájať. To sú hodnoty, vnímanie problémov na Slovensku, a pokúsim sa ich presvedčiť o tom, kadiaľ môže cesta viesť von. Myslím si, že môže viesť cez spoluprácu a slušnosť,” doplnila.

V nadchádzajúcom období chce prezidentský kandidát Maroš Šefčovič zdôrazňovať svoj program a tradičné kresťanské hodnoty. Povedal to po zverejnení predbežných neoficiálnych výsledkov, podľa ktorých získal druhý najväčší počet hlasov. Napriek výsledkom Šefčovič verí, že do druhého kola štartujú so Zuzanou Čaputovou z rovnakej štartovacej čiary.

“Od zajtra začíname nanovo, karty boli opäť rozdané,” myslí si Šefčovič, ktorý podľa svojich slov urobí všetko preto, aby oslovil väčšinu voličov na Slovensku. “Určite nechcem bojovať proti zlu ako je to prezentované protistranou. Rozhodne nechcem deliť ľudí na dobrých a zlých, na slušných a neslušných. Chcem byť prezidentom všetkých ľudí na Slovensku,” avizoval.

Nasledujúce dni tiež podľa Šefčoviča potvrdia, že on a Čaputová sú veľmi odlišní kandidáti. Oproti súperke má podľa svojich slov iný pohľad na sociálnu politiku, zdôraznil tiež svoje skúsenosti. “K tým programovým témam sme sa veľmi nedostali. Verím, že v tomto bude zmena,” konštatoval Šefčovič. Chce sa tiež podrobnejšie pozrieť na program Progresívneho Slovenska, ktorého je Čaputová podpredsedníčkou. V tejto súvislosti zdôraznil svoju nezávislosť.

Zdroj: noizz.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov