Rýchla správa-9.3.2019.Nákupné centrá v našom meste – “Pripravované stavby na území mesta”. LIDL Veľké Kapušany.

Predĺženie a rozšírenie predajne, prístavba backnische a výkup fliaš.

Predajňa Lidl sa rozhodla rozšíriť existujúcu predajňu a jej patriace parkoviská vo svojej pobočke v našom meste.

Konkrétne pôjde o predĺženie, ale aj rozšírenie predajne, prístavbu backnische ( miesta s pečivom)  a výkupu fliaš. 

Predĺženie a rozšírenie predajne si môžete pozrieť na nasledujúcich situačkách – sú vyznačené červenou farbou oproti terajšiemu stavu.

V akom štádiu je momentálne  prestavba? Kedy sa začnú stavebné práce? 

Začnú sa ešte v tomto roku. Celý proces začal pred rokom a ako to býva,  stále najviac času zaberajú prípravné fázy – dokumentácia a súvisiace riešenia vecí okolo toho (napríklad odkúpenie pozemkov od vlastníkov ).

V súčasnosti má stavba platné územné rozhodnutia od 09/2018. K dnešnému dňu sa doťahuje  ešte preklasifikovanie jedného  pozemku   na stavebný pozemok, ktoré keď prebehne, môže sa ďalej riešiť stavebné povolenie.

Etapy prestavby.

Začnú s parkoviskom.

Investor odkúpil od vlastníkov časti ich záhrad – k predĺženiu predajne.

Od p. Moravcsíka zase dom, v ktorom bola predajňa “mäsiareň.” Tá sa teraz presťahovala oproti Coop Jednota.

Dom sa zbúra. Na jeho miesto sa posunie parkovisko, nakoľko sa  predajňa bude rozširovať aj do šírky.

K dnešnému dňu disponuje obchodný reťazec s 52 klasickými a 3 imobilnými parkovacími miestami. Po rekonštrukcií, posunutí parkoviska sa tento počet navýši na 77 klasických a 4 imobilné parkovacie miesta. Počet parkovacích miest sa teda navýši o 25 normálnych a o 1 imobilné miesto  naviac.

Pre negatívne naladených ľudí –  nie, viac parkovacích miest sa nedá vytvoriť. Nezbúrajú sa predsa ďalšie domy. Získame naviac 25+1 parkovacích miest. To je viac ako dobré. A Vianoce aj Veľkú Noc prežijeme tak, ako to prežívajú aj inde, kde ani na obrovských parkoviskách v tie dni nenájdete voľné miesto.  

Po dokončení parkoviska začne samotná prístavba k predajni.

Predajňa bude otvorená v plnej prevádzke. Áno šíria sa momentálne mestom hlasy, že Lidl bude kvôli prestavbe zatvárať. Nebude. 

BONUS: Primátorom mesta vybojovaný ,,darček – ,,od spoločnosti Lidl pre mesto.

Investor na žiadosť vedenia mesta osvetlí svetelnou signalizáciou dva prechody pre chodcov  v okolí predajne na ul. Malokapušianskej. 

Pôjde o prechod pred Lidlom a prvý prechod od križovatky smerom od Polície, alebo na Políciu( pred veľkou križovatkou smerom na KCH).Je to dosť nebezpečný prechod a veľmi kvitujeme, že bude osvetlený.

Svietidlá budú  na 6 metrových  stožiaroch na oboch stranách cesty pri prechode .  

Budú mať asymetrickú vyžarovaciu charakteristiku a v pozitívnom kontraste zobrazia pohybujúceho sa chodca na priechode.

Okrem toho bude  prechod vybavený výstražnými blikavými LED prvkami zapustenými priamo do vozovky, kolmo na smer jazdy motorového vozidla a to v priestore pred prechodom daného pruhu cesty. Celý tento systém osvetlenia bude  doplnený o detektor pohybu chodcov. Detektor pohybu chodcov zabezpečuje detekovanie chodca pred prechodom a rozblikanie aktívnych LED svietidiel.

Ak ste si všimli, prechod  pre Lidlom sa posunie cca. o 10 m a taktiež opravia ,,oplotenie- alebo múrik ,, oproti domu Moravcsika , ktoré rozbilo auto. 

Čiže zhrnieme, osvetlenie prechodov vedenie mesta riešilo už pred rokom, aj ho vtedy vyriešilo. Nie je to práca poslancov a nebude to platené z financií mesta.

Pamätáme obdobie, keď sa okolo osvetlenia prechodov veľa diskutovalo. Hlavne pred voľbami, ale bola to zbytočná diskusia, pretože už v tom období bolo jasné, že prechody pre chodcov budú osvetlené. Stačilo sa informovať a objektívne informovať aj občanov.

 

Prechody pre chodcov

 

 

 

 

               

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov