Obrat vo voľbách: Mistrík odstupuje a podporuje Čaputovú. O 11:00 hod. tlačová beseda (denníkN)

Robert Mistrík svoje rozhodnutie oznámi na spoločnej tlačovke so Zuzanou Čaputovou, ktorú podporí v boji o druhé kolo.

Prezidentský kandidát Robert Mistrík, ktorý dlhé mesiace viedol v predvolebných prieskumoch, odstupuje z volieb. Rozhodnutie oznámi v utorok o jedenástej na spoločnej tlačovke so Zuzanou Čaputovou. Denníku N to potvrdili štyri zdroje z prostredia opozičných politických strán.

Mistrík zároveň Čaputovú ešte pred prvým kolom podporí.

Najprv bol silnejší

Mistríkovmu rozhodnutiu prechádzala pomerne dlhá debata o tom, či by sa opoziční demokratickí kandidáti mali pred prvým kolom spojiť. Dlho to však vyzeralo na to, že by spoločným kandidátom mal byť práve Mistrík.

Nasvedčovali tomu najmä jeho doterajšie preferencie, ktoré na jeseň rástli. V októbri 2018 by ho podľa Focusu volilo asi 10 percent ľudí, odvtedy jeho podpora rástla.

V posledných dvoch doteraz zverejnených februárových prieskumoch bol druhý za Marošom Šefčovičom. Podľa Focusu by ho volilo asi 17 percent ľudí (Šefčoviča 20 percent), podľa agentúry AKO zase takmer 16 percent ľudí (Šefčoviča 18 percent).

Oba tieto prieskumy však odhalili rýchlo sa zvyšujúcu podporu Zuzany Čaputovej, ktorá v priebehu mesiaca vyrástla o 5 percentuálnych bodov.

Čas spojiť sily

Mistrík rastúcu podporu ešte na jeseň využil na kampaň s červenými vizuálmi, v ktorých využil známu fotku Roberta Fica so Štefanom Harabinom. Reklama upozorňovala na hrozbu postupu kandidáta Smeru a Štefana Harabina do druhého kola.

Na spoločný postup demokratických prezidentských kandidátov vyzval ešte v lete na festivale Pohoda súčasný prezident Andrej Kiska.

Neskôr Mistríka, Čaputovú ale aj Františka Mikloška na spoločný postup dlho tlačilo hnutie OĽaNO. V januári najprv Mistrík aj Čaputová odkázali, že reči o vzdávaní sa prestali byť aktuálne.

Vzápätí sa však stretli na spoločnom obede s Igorom Matovičom. Mikloško sa ho nezúčastnil. Zvyšní dvaja kandidáti vydali vyhlásenie o tom, že sa zachovajú zodpovedne. Mistrík vravel, že silnejší kandidát podporí slabšieho, Čaputová si dávala podmienku, že musí hroziť postup Harabina do druhého kola.

„Prezidentské voľby budú o troch možnostiach,“ povedal Mistrík.

„Buď vyhrá kandidát Smeru-SD, kandidát extrému, alebo to bude slušný a demokratický kandidát. Je na našej zodpovednosti, aby sa stal prezidentom človek z demokratického spektra. Dohodli sme sa, že budeme konať zodpovedne a to, kto koho podporí, závisí od preferencií.“

Mistrík nakoniec svoje slovo dodržal. Z volieb odstupuje tri týždne pred ich konaním.

Na kampaň pritom podľa transparentného účtu vynaložil vyše 400-tisíc eur, ďalších 100-tisíc eur sa minulo podľa transparentného účtu Mistríkovej ženy ako takzvanej tretej strany.

Zdroj: denníkn.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov