Snežný supermesiac: Pripravte sa na najžiarivejší mesiac v roku( info.sk)

 
Snežný supermesiac: Pripravte sa na najžiarivejší mesiac v roku

Pri pohľade na nočnú oblohu uvidíme pozoruhodný úkaz.

Len nedávno celý svet uchvátil krvavý supermesiac, ktorý rozžiaril oblohu 21. januára, no necelý mesiac po ňom môžeme podobný úkaz pozorovať znova. V utorok 19. februára nás čaká takzvaný snežný supermesiac. Bude to najväčší a najžiarivejší Mesiac v roku 2019, pretože bude krúžiť okolo Zeme v najmenšej vzdialenosti, približne 356 800 km.

Čo je to snežný supermesiac?

Supermesiac môžeme vidieť, keď spln mesiaca nastane v ten istý deň, kedy dosiahne perigeum – bod, v ktorom je nebeské teleso najbližšie k Zemi. V dôsledku toho sa mesiac na oblohe javí väčší a jasnejší. Kvôli gravitačným silám zo Slnka a Zeme obežná dráha Mesiaca nie je dokonalým kruhom, a preto sa v priebehu celého roka líši v závislosti od vzdialenosti od Zeme. Bod, v ktorom je Mesiac najvzdialenejší od Zeme, je známy ako apogeum a Mesiac sa vtedy javí ako menší.

Supermesiac, ktorý nastane vo februári, sa tradične nazýva snežný alebo tiež hladný supermesiac, pretože vo februári dochádza k najsilnejšiemu sneženiu a zároveň značí koniec zimy, kedy je jedla menej.

Kedy je najlepšie pozorovať snežný supermesiac?

Mesiac sa dostane do perigea už v priebehu dňa o 10:06 a bude plný už o 16:53, ale najlepšie bude viditeľný, až keď sa začne stmievať, čo bude okolo 17:07. Ak chcete mať čo najlepšie fotografie tohto úkazu, snažte sa zachytiť Mesiac hneď po zotmení.

Kedy nastane ďalší spln?

Nasledujúci spln bude 21. marca len niekoľko hodín pred oficiálnym začiatkom jari. Aj keď znovu pôjde o supermesiac, už nebude taký veľký ako ten februárový.

16. júla bude tiež možné pozorovať čiastočné zatmenie Mesiaca, no na úplne zatmenie Mesiaca si budeme musieť počkať do roku 2021.

Zdroj:www.info.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov