Vlhová získala zlato v obrovskom slalome

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová získala na majstrovstvách sveta vo švédskom Are zlatú medailu v obrovskom slalome. Vo štvrtkovej súťaži triumfovala s náskokom 14 stotín pred Nemkou Viktoriou Rebensburgovou, bronzovú priečku obsadila Američanka Mikaela Shiffrinová (+0,38). Vlhová vybojovala v Are už druhý cenný kov, keď nadviazala na striebro z alpskej kombinácie.

zdroj: TASR

Organizátori museli skrátiť trať 1. kola, ktorú staval Livio Magoni, tréner Vlhovej. Pre silný vietor vo vrchnej časti sa išlo z rezervného štartu, pretekárkam navyše sťažoval výkony aj mäkký povrch. Najlepšie sa s náročnými podmienkami v 1. kole vyrovnala Rebensburgová so štartovým číslom 3, ktorá oproti suverénnej líderke Svetového pohára Shiffrinovej predviedla razantnejšiu jazdu, aj keď nie najagresívnejšiu. Hneď za Nemkou sa na trať vydala Vlhová, vicemajsterka sveta v alpskej kombinácii odštartovala výborne a vďaka dravému formátu jazdy excelovala už na prvých dvoch meraných úsekoch. Na treťom medzičase napriek príliš nízkemu nájazdu do oblúka mala náskok 38 stotín. Krátko pred cieľom ju ešte raz vyhodilo z línie, napriek tomu sa zaradila na druhé miesto s odstupom 19 stotín na vedúcu Rebensburgovú. Priebežná tretia priečka patrila s odstupom 0,37 sekundy Nórke Ragnhild Mowinckelovej (+0,37), Shiffrinová bola štvrtá (+0,44).

“Bola som trošku nahnevaná, lebo som vedela, že som urobila dve veľké chyby. Napriek nim som prišla do cieľa len so stratou 19 stotín. Viem, kde si mám dať pozor, kde sa dá zrýchliť. Druhé kolo bude veľký boj, dá sa však povedať, že je možno lepšie útočiť z druhého miesta než ísť z prvého,” povedala Vlhová v cieli 1. kola.

V 2. kole za stále náročných podmienok hodila najprv rukavicu súperkám Talianka Federica Brignoneová, siedma po 1. kole. Z čelnej pozície ju nedokázala zosadiť obhajkyňa titulu Tessa Worleyová z Francúzska, ale Shiffrinová ju sústredenou jazdou predstihla o pol sekundy. Mowinckelová zaostala a prišiel rad na Vlhovú. Tá od úvodu nasadila správne tempo, držala si vedenie a napriek zaváhaniu po 2. medzičase doviezla do cieľa náskok 38 stotín na Američanku. Rebensburgová rovnako odštartovala výborne, zdalo sa, že si zlato postráži, ale v cieľovom úseku stratila a napokon titul prenechala Vlhovej.

Výsledky obrovského slalomu žien na MS v Are:

1. Petra VLHOVÁ (SR) 2:01,97 min.,
2. Viktoria Rebensburgová (Nem.) +0,14,
3. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,38,
4. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) +0,50,
5. Federica Brignoneová (Tal.) +0,87,
6. Tessa Worleyová (Fr.) +1,09,
7. Sara Hectorová (Švéd.) +1,94,
8. Clara Direzová +2,21,
9. Coralie Frasseová Sombetová (obe Fr.) +2,27,
10. Andrea Ellenbergerová (Rak.) +2,42

Zdroj: kosicednes.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov