15. február – Deň osamelých (zdravie.sk)

Byť osamelý a nemať priateľov škodí zdraviu rovnako ako fajčenie či obezita

Jedna štúdia ukázala, že osamelí ľudia bez priateľov škodia svojmu zdraviu rovnako ako tí, ktorí vyfajčia denne približne 15 cigariet. Otázka teda znie, ako si nájsť priateľov?

zdroj: pinteres.sk

1. Pýtajte sa starých známych

Máte vo svojom živote nejakého starého priateľa, s ktorým si zvyknete raz za čas sadnúť na kávu? Opýtajte sa ho, či vás nevie zoznámiť s nejakými novými ľuďmi. Ak je to človek, s ktorým si rozumiete, nebude mať problém o vás hovoriť pekné slová a to môže lepšie zapôsobiť aj na vašich nových, potenciálnych priateľov.

2. Objavte novú komunitu

Mnohé priateľstvá stavajú na spoločných zážitkoch alebo záujmoch a vďaka tomu sú trvácne. Aj z tohto dôvodu sa veľa kamarátstiev vytvára napríklad na pracovisku alebo v škole. Sú tam ľudia, ktorých niečo spája a vedia to využiť. Psychologička A. Bonior tvrdí: “Nasledujte svoje vlastné záujmy a určite stretnete ľudí, ktorí sú ako vy“. Ak je to potrebné, vezmite si papier a pero a napíšte si všetky svoje koníčky a záujmy, ktoré vás bavia. Na základe toho uvidíte, ktorým smerom sa uberať.

3. Vložte sa do práce

Sedieť na pohovke a sledovať televíziu je jednoduché, ale takýmto spôsobom si nových priateľov nenájdete. Musíte využiť každú príležitosť a vyjsť von, pretože tam sa nachádzajú noví ľudia. Nebojte sa navštíviť nové miesta vo vašom meste a spoznať nových ľudí.

4. Pýtajte sa a počúvajte odpovede

“Skúste sa počas rozhovoru dostať k takým témam, ktoré zaujímajú vás oboch“, hovorí psychologička. Pokiaľ by ste rozhovor viedli iba v tej oblasti, ktorá zaujíma jedného, druhý by sa veľmi ľahko unudil a dospel by k názoru, že ten človek pre neho nie je ten vhodný. Dôležité je si uvedomiť, že aj s každým našim súčasným kamarátom alebo kamarátkou nájsť spájajú nejaké spoločné veci, ale taktiež sú aj veci, v ktorých sme rozdielni.

5. Nielen jeden, ale viac

Je v poriadku zavolať niekoho na obed alebo kávu, no uvoľnenejšiu atmosféru môžete vytvoriť skupinovou grilovačkou alebo akciou v podniku s viacerými ľuďmi. Vyhnete sa možno aj trápnym chvíľam ticha, ktoré vyplní váš iný rozprávajúci kamarát.

Zdroj: zdravie.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov