Opustila nás kráľovná romantiky. Zomrela Rosamunde Pilcherová(tvnoviny.sk)

Legendárna spisovateľka dostala mozgovú mŕtvicu.

Rosamunde Pilcher
Rosamunde PilcherFoto: Profimedia.sk

Vo veku 94 rokov zomrela autorka celosvetovej bestsellerovej ságy Hľadači mušlí (The Shell Seekers) Rosamunde Pilcher. Informuje o tom portál The Guardian . Smutnú správu potvrdil jej syn Robin Pilcher, taktiež spisovateľ. 

“Jej stav bol veľmi dobrý až do Vianoc. V novom roku ju trápila bronchitída, ale čakali sme, že sa dá dokopy tak ako aj predtým. V nedeľu večer ale utrpela mozgovú príhodu a už sa neprebrala z bezvedomia,” povedal Robin. 

Svoju mamu opísal ako úžasnú a pomerne alternatívne mysliacu matku. “Myslím, že by sa jej páčil aj opis bohémska, pretože sa dotkla a ovplyvnila životy mnohých vekových kategórií nielen prostredníctvom písania, ale aj osobných priateľstiev,” dodal. 

Rosamunde Pilcher sa narodila v roku 1924 v Lelante, v Cornwalle. Na začiatku kariéry publikovala aj pod pseudonymom Jane Fraser. Aktívnu spisovateľskú kariéru ukončila v roku 2000. 

Prvú knihu vydala v roku 1949 ako Jane Fraser. Pod týmto menom jej vyšlo ďalších desať románov. V roku 1955 začala písať aj pod svojím skutočným menom – román Secret to Tell. V roku 1965 už písala len pod svojím menom. 

Rosamunde sa preslávila románmi, ktoré boli zväčša situované do idylického škótskeho alebo cornwallského prostredia. Vychádzali jej aj poviedky v časopisoch pre ženy. 

Medzi jej najznámejšie diela patrí román Hľadači mušlí, ktorý vyšiel v roku 1988. Jej diela sú vďaka televíznym adaptáciám ZDF veľmi obľúbené v Nemecku, ale aj u nás na Slovensku. Vidieť ste ich mohli na obrazovkách televízie DOMA. 

V roku 2002 jej kráľovná Alžbeta II. udelila Rad britského impéria. 

Zdroj: tvnoviny.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov