Dobrovoľníctvo a charita v meste Veľké Kapušany -príbeh prvý.

Dobrovoľnícka práca sa stále neteší takému spoločenskému uznaniu a prestíži ako v zahraničí, hoci záujem o dobrovoľníkov u nás vysoko prevažuje nad ponukou.

Príprava na súťaž

Čítajme prvý príbeh charitatívnej akcie v našom meste.

,,Buďme všetci Mikulášom,,

 Charitatívny Mikulášsky pohár v 3D lukostreleckej súťaži.

strelnica

Športujúca komunita mestského športového klubu  Kalokagathia a Lukostreleckého klubu Nimród, ktorá je povestná skutočnosťou, že má silne vyvinutý zmysel pre dobrovoľníctvo, 8.12.2018 uskutočnila v priestoroch MsKS vo Veľkých Kapušanoch veľmi peknú a zmysluplnú dobročinnú akciu .

Organizačný team okolo hlavného organizátora akcie trénera klubu Kalokagathia Ferdinanda Kočiša ,ktorý je pilierom a neoddeliteľnou súčasťou spomínanej akcie a organizuje ho pre radosť a pohodu iných ,spoločnými silami upozornil na potrebu pomáhať hendikepovaným ľuďom a ich rodinám . Táto skupina vďaka rokom praxe s realizáciou kolektívnych podujatí, si uvedomila, že o  potrebe   charitatívnych akcií a o potrebe pomáhať,  treba hovoriť nahlas a šíriť myšlienku verejnosti a podľa možností ju ňou nakaziť.

Tohtoročný Mikulášsky pohár bol súbehom príjemných prekvapení a zvláštností podľa členky organizačného teamu Ing. Alici Kočišovej:

,,Potešujúca bola skutočnosť, že akcia z roka na rok rastie nielen počtom účastníkov, ale najmä v oblasti pomoci druhým. Iba medzi súťažiacimi sme mali 36 lukostrelcov! Súťažili väčšinou deti , keďže  Mikulášsky pohár sa organizuje pre ne.

Pri výbere obdarovaného výťažkom z  tohtoročného podujatia voľba padla na Viktorku .Rozhodli sme sa pomôcť chorému dieťaťu, jeho rodine a darovať im pekného Mikuláša. Samozrejme peniaze nie sú všetkým, ale dokážu pomôcť a prekonať mnohé prekážky , ktoré sú pre zdravých ľudí možno jednoduchými a bežnými vecami, ale ľuďom  ako Viktorka, ktorá zápasí  s viacerými závažnými diagnózami dokážu poriadne skomplikovať život.

Na našu FB výzvu zareagovalo množstvo úžasných ľudí.

Prvú skupinu tvorili súťažiaci lukostrelci.

Druhú ľudia s dobrým srdcom ,ktorí aj keď nesúťažili na akciu došli a zaplatením štartovného prispeli do zbierky pre Viktorku.

Treťou vzácnou charitatívnou skupinou boli darcovia ,ktorí myšlienku dobrovoľníctva posúvali ďalej a zaktivizovali aj svojich kolegov v zamestnaní ( napr. kolektív SLSP vo Veľkých Kapušanoch),ktorým sa podarilo vyzbierať tiež ,,peknú Mikulášsku nádielku,, pre Viktorku, za čo im v jej mene veľmi pekne ďakujeme. V tejto tretej skupine sa nachádzali aj   darcovia, ktorí si priali ostať v anonymite  a  ktorým tiež patrí poďakovanie za peňažné príspevky .

Do skupiny prekvapení patria lukostrelci z Maďarska. Cestu mali naplánovanú na inú prestížnejšiu súťaž, ktorú oželeli ,zmenili plány a prišli podporiť kapušiansku akciu a Viktorku. V tejto skupine sa našla ešte podrarita v osobe lukostrelca, ktorý sa nevedel dostaviť osobne na súťaž a po kamarátoch kolegoch poslal svoje štartovné.

Príjemným prekvapením bolo zistenie, že osud chorého dievčatka nenechal chladným tak veľký počet ľudí, ktorí sa dokázali  zmobilizovať, ukázať svoju ľudskosť , otvoriť svoje srdcia a darovať kúsok seba tej, ktorá to potrebuje.

Bol to skvelý deň a naozaj výnimočné podujatie, strávené medzi výnimočnými ľuďmi. Celý príjem zo súťaže a z darov bol odovzdaný Viktorke, ktorá za pomoci  svojej  mamky a sestry zvádza každodenný boj so zdravotnými ťažkosťami.,,

uzatvára p. Ing. Alica Kočišová.

 Podujatie sa nieslo v duchu harmonizácie vzťahov medzi telesne postihnutými a zdravými ľuďmi, vedeniu mládeže pomáhať  tým ,ktorí pomoc potrebujú, k charite, k tlmočeniu  a šíreniu myšlienky s cieľom organizovať do budúcna  podobné akcie. 

Zdroj: vkport

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov