Bulgur – prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť? (dobruchut.sk)
O bulgure sa hovorí, že ho možno pripraviť na tisíce spôsobov. Skvelo chutí na sladko i na slano. Podľa mnohých je chutnejší ako kuskus, pripravuje sa rýchlejšie ako krúpy a je výživnejší ako ryža. Bulgur sa získava z tvrdých odrôd pšenice. Pretože sa vyrába z pšenice, obsahuje lepok a nie je vhodný pre ľudí s celiakiou a poruchami príjmu lepku.
Zrná pšenice sa namáčajú, uvaria a po vysušení podrvia na menšie kúsky. Namáčaním a varením dochádza k vzniku enzýmov a čiastočnej premene škrobov na jednoduché cukry. Vďaka tomu je príprava bulguru veľmi jednoduchá. Má výraznú obilninovú vôňu a orieškovú príchuť.
Bulgur má vysokú nutričnú hodnotu. Obsahuje vitamín A, horčík, fosfor a železo. Má vysoký obsah vlákniny, minimálne množstvo tuku, obsahuje bielkoviny, podporuje činnosť čriev a nervovej sústavy. Pomáhá vytvárať kolagén, podporuje pokožku, svaly a imunitný systém.
Ako pripraviť bulgur?
Bulgur si môžete pripraviť varením – na miernom ohni cca 12 – 15 minút. Bulgur je možné odstaviť po 5 minútach a nechať dôjsť pod pokrievkou.
Druhý spôsob je zaliatím horúcou vodou, prikryť pokrievkou a zabaliť do utierky. Doba prípravy týmto spôsobom je asi 25 – 30 minút.
Tretím spôsobom je nabobtnanie. Je to najšetrnejší spôsob, vďaka ktorému sa uchovajú všetky minerály a vitamíny. Zaleje sa len studenou vodou a nechá sa asi hodinu nabobtnať.
Pre lepšiu chuť zalejte vývarom alebo do vody pridajte zeleninový bujón, prípadne sójovú omáčku a štipku soli. Pri príprave rizota hubového alebo zeleninového bulguru len krátko povarte, a nechajte pre lepšiu chuť nasiaknúť vývar zo zeleniny alebo húb.
Bulgur na slano aj sladko
Bulgur má široké možnosti použitia. Vývar s bulgurom môžete použiť ako zavárku do polievky. Bulgur môžete zamiešať do plniek, kaší, šalátov, použiť ako prílohu k zelenine, mäsu. Namiesto ryže v rizote môžete použiť bulgur. Tak isto sa používa namiesto ryže v sekanej. Pripravuje sa z neho sladký šalát s mrkvou, hrozienkami, ananásom a malinovou zálievkou. Výborne sa kombinuje s fazuľou, uhorkou, redkvičkou, paradajkou, paprikou, cibuľou, špenátom, orechami a kuracím mäsom.
Recept : Kurací šalát z bulguru a zeleniny
1.
Pridaj komentár