Na Šírave vyrastie promenáda: Známy je víťazný projekt, pôjde aj ponad vodu! (michalovce.dnes24.sk)

Cieľom architektonickej súťaže vyhlásenej vlani v októbri bolo nájsť najkvalitnejšie a najzaujímavejšie riešenie pešej promenády, ktorá povedie od Thermalparku Šírava po mólo pri Hoteli Glamour. Víťazným sa stal návrh Tomáša Pozdecha a Miroslava Michalicu. „Ako sme už avizovali, nechceli sme obyčajné riešenie od stola, ale kreatívny a inovatívny návrh zohľadňujúci všetky špecifiká a potreby územia. Preto sme si vybrali zložitejšiu, no v konečnom dôsledku oveľa zaujímavejšiu cestu a oslovili sme krajinárskych architektov. Zapojilo sa až 17 autorských tímov, čo považujeme za pomerne vysoké číslo,“ uviedla výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková. Súťažné návrhy prichádzali z celého Slovenska, ale aj z Brna či Prahy.

zdroj: TASR

Víťazný projekt

Nasledovať bude realizácia celého diela. „Čaká nás vyhlásenie verejného obstarávania na dodávateľa stavby a veríme, že sa nám celú vec podarí dotiahnuť do konca roka,“ konštatovala Vargová Jurková.

Víťazné riešenie promenády sa tvarovo prispôsobuje okolitej krajine a vodnej hladine. Trasovanie bude vedené po brehu, istá časť promenády ale pôjde aj ponad vodu. Práve samotné premostenie vodnej hladiny bude podľa autorov najväčším zážitkom a lákadlom. „Je riešené vo forme kruhu, evokuje nekonečnosť, večnosť vody v krajine. Vnútorná časť kruhu poskytuje miesto na vytvorenie pláže so súkromnejším charakterom. Centrálnym bodom promenády na Šírave, ktorý prepája dva nástupné ťahy a tvorí spojník medzi umelou vodnou plochou – kúpaliskom – a prírodnou vodnou plochou Zemplínskej šíravy,“ uviedol v riešení Tomáš Pozdech. Navrhovaným dominantným materiálom promenády je drevo. Víťazný návrh získal v zmysle pravidiel odmenu 3 000 eur.

Výsledky súťaže vyhlásili na prebiehajúcom bratislavskom veľtrhu cestovného ruchu ITF Slovakiatour 2019, kde sa Košický kraj prezentuje samostatnou veľkou expozíciou. Organizácia Košice Región Turizmus informovala, že v tomto roku chystá nové výlety, pravidelné turistické vlaky, väčšie investičné projekty, ale aj aktivity súvisiace s majstrovstvami sveta (MS) v ľadovom hokeji. K nim patria zážitkové výlety pre návštevníkov či zábavná online kampaň.

Predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka uviedol, že tohtoročné výdavky kraja na cestovný ruch prekročia 1,2 milióna eur, čo je o 30 percent vyššia suma ako vlani. „Myslím si, že to celkom jasne odráža našu filozofiu a prístup k cestovnému ruchu ako oblasti ekonomiky s veľkým potenciálom,“ uviedol.

zdroj:Košice Región Turizmus

zdroj: michalovce.dnes24.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov