Törülközőnap – ne ess pánikba!

Bizonyára már észre vették, hogy mi itt a VK PORT-nál szenvedélyesen szeretjük a könyveket – minden stílusban és zsánerben, több nyelven, bármilyen formátumban, olvasni, hallgatni, írni, cserélni, ajándékozni és kapni.
Sok – sok témánk és megmozdulásunk szólt már a könyvekről.
Ma a világszerte megünnepelt “Törülközőnap”-ot szeretnénk kicsit bemutatni.

törülközőnap (angolul: Towel Day) tisztelgés minden év május 25-én Douglas Adams (1952–2001) angol sci-fi-író emléke előtt.

Ezen a napon a rajongók és tisztelők mindenhova a törülközőjükkel mennek, amiről így ír a Galaxis útikalauz stopposoknak (Hitchhiker’s Guide to the Galaxy) „ötrészes trilógia”:

Törülköző: A lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő sem lát téged – annyi esze van mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó); veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörülközhetünk, ha még elég tiszta hozzá.



És ez (nemcsak) a törülközővel kapcsolatban nem minden, amit Douglas Adams megosztott velünk, ez a történet a szörnyen ostoba csütörtökről és a rendkívüli következményeiről szól, és arról, hogy miért sokkal biztonságosabb a világegyetem, ha van nálunk egy törülköző. 
És ami még a furfangos fordulatokkal megspékelt történetet érdekesebbé teszi – ez egy könyv egy könyvről… 

Megtapasztalhatjuk az Univerzum legfontosabb tulajdonságát, a nonszenszet (manapság az ember csak úgy bele-bele botlik napi szinten), azt, hogy a Galaxis bizony egy rendkívül furcsa , zavarba ejtő hely.   
Douglas Adams azonban nem csak ezt az egyszerre vicces és filozofikus, angol fanyar-humoros fantasy-t írta, több területen volt ismert és elismert. Számítógépes játékokat készített már akkor, amikor még sokan semmit sem tudtak a számítógépekről, és mindezek mellett foglalkoztatta a környezetvédelem. Saját szarkasztikus stílusában hívta fel a figyelmet a Földről lassanként eltűnő állatokról. 

Szóval ma vigyük mangunkal a törülközőnket, mert sohasem tudhatjuk mikor lesz rá szükségünk, vegyük elő ezt a “négyrészes trilógiát öt részben” és emlékezzünk Arthur Dent, Ford Prefekt, a kedvenc törülközőnk és az egyetlen értelmes válasz – a 42es társaságában AD-re.

 

 

Viszlát Douglas, és kösz a halakat!

Douglas Adams

Forrás:
https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6r%C3%BClk%C3%B6z%C5%91nap
https://www.pantarhei.sk/knihy/beletria/sci-fi-fantasy-komiks/sci-fi-fantasy/galaxis-utikalauz-stopposoknak.html
https://www.diderot.sk/hun/galaxis-utikalauz-stopposoknak-douglas-adams-208230.html
https://beebulletin.com/towel-day/

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov